Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ostatnio nasza wychowawczyni zwróciła uwagę koleżance która jest świadkiem jehow

Polecane posty

Gość gość

y, bo ta jadła w piątek kanapkę z jakąś wędliną na lekcji wychowawczej, a nasza wychowawczyni to straszny moher i jej mówi, że ze względu na szacunek do naszej wiary, nie powinna jeść w piątek mięsa przy innych. Wywiązała się straszna dyskusja, co było dziwne bo zwykle niektórzy gnoili tę dziewczynę, a teraz jej bronili. Ona sama pokazała wychowawczyni werset z biblii gdzie pisze, że celibat i post nie są z Boga,a wychowawczyni jej zarzuciła, że ma spreparowaną Biblię i żeby więcej nie poruszała tego tematu bo ona nie będzie tego tolerować w swojej klasie

Gość gość
to u was wolno jeść na lekcji ?

Gość gość
I weź tu szanuj starszych ludzi

Gość gość
na wychowawczej wolno.

Gość gość
a jaka to jest wasza wiara ?

Gość gość
katolicyzm chyba, chociaż nie brakuje ateistów, a nawet jedna wikanka ( tak o sobie mówi)

Gość gość
post jest biblijny Jezus pościł 40 dni apostołowie pościli przez post wyrzuca egzorcyzmuje się demony Dzieje Apostolskie mówią o tym, że wierzący pościli przed podjęciem ważnych decyzji (Dzieje Apostolskie 13:4; 14:23). Post i modlitwa często idą w parze (Ewangelia wg św. Łukasza 2:37; 5:33) Choć post w Piśmie Świętym jest prawie zawsze postem, w którym się nie je, istnieją też inne rodzaje postu. Wyrzeczenie się czegokolwiek, co przeszkadza w większym skupieniu się na Bogu, jest pewnego rodzaju postem (1 List św. Pawła do Koryntian 7:1-5)

Gość gość
i celibat jest biblijny pismo sw przeczy nauce świadków jehowyhttp://tiny.pl/qt65h a faktycznie nie powinniście jej dobijać bo i tak ma przechlapane żadnych urodzin ani nie obchodzą wigilii maja smutne życie i innych św

Gość PraweaTywea
To swiadczy tylko o nauczycielce i jej braku znajomosci Biblii bo akurat kolezanka miala racje ze w Biblii nie m zakazu jedzenia miesa i nie ma nakazau celibatu :) Nie jestm swiadkiem, ale jest taki fragment w Listach na temat postu.

Gość PraweaTywea
Post jest sprawa osobista, poscic powinno sie jezeli dana osoba czuje taka potrzebe. odsylam do ewangelii.

Gość gość
Świadkom Jehowy nie brakuje świąt. Mają swoje jedne, pamiątkę śmierci Jezusa i to im wystarczy, a katolickie święta polegają na spotykaniu się i obżeraniu, bo tylko o jedzeniu słychać w kółko, o Bogu zero.

Gość gość
smutne życie bo nie ma urodzin i wigilii? żebyś się nie zdziwił/a, a skoro uważasz takie zycie za smutne to widać, że z Ciebie zwykła materialistka, która by być szczęśliwą potrzebuje byle świątka.

Gość gość
Kościół katolicki odstąpił już daaawno od tego postu. Przestrzegają go starsi ludzie z przyzwyczajenia, ale nie jest to obowiązek, nie trzeba się spowiadać.

Gość PraweaTywea
Mam ciotke ktora jest Swiadkiem i rzeczywiscie urodzin nie obchodzi, ale imieniny obchodzi :) I jakies swoje swieto. Niestety kafeteria jest forum ultra katolickim na ktorym siedzi sporo zagorzalch, wrecz fanatycznych katoliczek. Ja tez bylam juz wyzwana od sekciar jak napisalam ze jestem z kosciola zielonoswiatkowego :)

Gość gość
widziała wszystkie zamieszczone te linki i powiem tak. Sporo w nich prawdy, ale jeszcze więcej kłamstwa mającego na celu oczernić swiadków jehowy, a to w sumie spoko ludzie, tyle, że kościół ich nie trawi bo przez nich traci wiernych czyli pieniążki na nowe auta dla księży

Gość gość
ale Szymona Matusiaka nie widziałaś bo jest byłym świadkiem jehowy i został baptysta gdyby ich nie trawił to cos by robił w tej sprawie ale nic nie robi jedynie pojedynczy ludzie jak Andrzej Wronka lub Włodzimierz Bednarski który napisał książkę W Obronie Wiary

Gość gość
Matusiaka też widziałam i powiem, że gada jak potłuczony

Gość gość
Ten zaś rodzaj złych duchów wyrzuca się tylko modlitwą i postemMt 17, 14-21

Gość gość
czyli go nie rozumiesz bo nie znasz pisma św

Gość gryzzellda
co taka nauczycielka czy inni katolicy mogą powiedzieć o poście czy celibacie jak oni nie czytają pisma świętego, jestem katoliczką i w swoim życiu przeczytałam pismo może dwa razy, a powinnam mieć je w jednym paluszku

Gość PraweaTywea
gosc 18:23 - Ten rodzaj zlych duchow (...) - O czym ty w ogole mowisz? :O Tu nikt nie mowi o tym czy post jest zgodn z Biblia, tylok o tym ze post w piatek nie jest obowiazkowy, bo Post to sprawa osobista, kazdy przezywa post wtedy keidy uwaza za stosowne :O Niestety katolicy albo pisma nie znaja albo na sile intepretuja je "na swoje"

Gość gość
A moja przyjaciółka należy do Jehowych i co roku święta spędza z moją rodziną nawet na pasterkę z nami idzie nie stanowi to problemu ani dla nie ani dla nas ani dla księdza bo mieszkamy w jednej gminie idzie dla towarzystwa i bo lubi śpiewać kolędy.

Gość gość
2 razy przeczytała jak ksieza 6 lat uczą se pisma św bo pismo sw to nie tylko litery ale i tradycja żydowska np wesela to tradycja zydowska ktura ma ponad 2 tys lat a samo rzucanie kieliszkami za siebie to na pamiatke zburzenia Jerozolimy poznaj zwyczaje panujące u zydów to zrozumiesz pismo sw

Gość gość
post piątkowy Jest to dzień, kiedy wspominamy mękę i śmierć Pana Jezusa na krzyżu, stąd wierzący są wezwani do praktykowania czynów pokutnych –modlitwy, postu, jałmużny i jest obowiązkowy dla każdego szanującego katolika tylko letni katolicy nie obchodzą postu bo sa tylko z nazwy katolikami

Gość PraweaTywea
Ale post w piatek nie jest juz obowiazkowy w Kosciele Katolickim :) to ja naleze do zielonoswiatkowego a wiem o tym :O 🖐️