Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lubie święta

Jak w tym roku będą wyglądać wasze ateistyczne świeta Bożego Narodzenia

Polecane posty

Gość lubie święta

u mnie brak karpia, za to będą owoce morza i jakieś typowo niepolskie dania, zamiast kolęd będzie muzyka z katalogu "muza nowe mp3" a zamiast pasterki obejrze sobie ze znajomymi jakiś mocny antykleryrkalny film. Co wy na to? Czy ktoś się pisze do mnie na vigile?

Gość lubie święta
a wy nie lubicie świąt?

Gość gość
w siweta jest najwiecej samobojstw,ludzie samotni sa nieszczesliwi,to nagonka,kiedys moze i bylo to dobre dla prostego ludu zeby mu zapewnic rozrywke,stad te posty;adwenty i swieta roznego rodzaju,ja jem karpia kiedy tylko mam na niego ochote mozna kupic go teraz w ciagu calego roku,nie obchodze swiat ,szkoda ale moj organizm nie trawi owocow morza(biegunki,wymioty) i kto powiedzial ze wszyscy musza je obchodzic to chore narzucanie komus swojego widzimisie

Gość gość
Głupie pytanie, ateiści nie obchodzą świąt, co za tym idzie nie mają Wigilii.

Gość lubie święta
głupoty wypisujesz bo ja obchodzę i moi znajomi też

Gość gość
To w końcu wierzycie i obchodzicie czy nie wierzycie i nie obchodzicie?

Gość gość
ty i twoi znajomi ale na was sie swiat nie konczy

Gość lubie święta
obchodzimy ale nie wierzymy, tak samo wielkanoc, lany poniedziałek, święto równonocy jesiennej, święto przesilenia wiosennego, przecież nie ma wymogu bycia katolikiem żeby je obchodzić.

Gość lubie święta
na mnie i na moich znajomych świat się nie kończy, na tobie też nie, ja mówie jak jest u mnie

Gość gość
Ale to są święta katolickie, kościelne.

Gość lubie bób
haha katolicy chcieliby jak zwykle przywlaszczyc sobie tylko i wylacznie swieta zapominając ze ich tradycja sięga daleko czasów przed zaborem watykańskim i wywodzi się z kultury słowiańskiej

Gość gość
Boże Narodzenie to jak sama nazwa wskazuje świętowanie narodzenia Jezusa w którego nie wierzysz, tak samo jak Wielkanoc to jest zmartwychwstanie Jezusa w którego jw. napisałam nie wierzysz...

Gość gość
Równie dobrze można by obchodzić święta innych religii, ale po co skoro się nie wierzy? Nie kumam.

Gość gość
Nie czytam artykułu z linku, ale co z tego, że kiedyś to było inne święto skoro teraz to święto kościelne?

Gość lubie święta
Oczywiście że mogę obchodzić i jeżeli będę chciał to tak zrobię. Pytasz czemu? Bo mam takie prawo.

Gość gość
Ale nie chodzi o to czy możesz czy nie, ja pytam z czystej ciekawośc***** co? Po co obchodzisz kościelne święta, skoro nie wierzysz w to?

Gość lubie sarkazm
a Wyspy Wielkanocne jak sama nazwa wskazuje powstały w Wielkanoc w wyniku decyzji watykanu.A tak na serio Boże Narodzenie to nazwa nadana przez kościół. Wcześniej słowianie nazywali je inaczej,

Gość lubie święta
Chociażby z tego powodu że obchodzi je cały kraj. Co mam zrobić gdy wszyscy inni świętują? Czyż nie mam takiego samego prawa? Robię to po prostu na swój sposób, nie potrzebna mi ta cała szopka i pokłady hipokryzji.

Gość Madeleine76
JA BYM RACZEJ ZADALA PYTANIE WIERZACYM - jakie wy swieto obchodzicie ??? przeciez Jezus nie narodzil sie 25 grudnia , do tego jeszcze wplataliscie strojenie choinki chociaz to zwyczaj poganski i bezczelnie uwazacie ze 25 grudnia ( swieto Mitry ) jest tylko i TYLKO waszym swietem , nie macie nawet pojecia ze wczesniej takie cos jak Boze Narodzenie nie istnialo w kulturze chrzescijanskiej 24grudnia spotykamy sie z rodzina bedzie tradycyjny obiad i przystawki a dzieciaki pod choinka znajda prezenty , potem czas na deser i tradycyjne grzane wino - glögg

Gość gość
Ale to właśnie jest hipokryzja. W moim rodzinnym domu do Wigilii siada się tylko dlatego, że tak trzeba. Nikt nie idzie wcześniej do spowiedzi, ani do kościoła w trakcie świąt. W święta tylko się spotykają i tyle, to są te całe święta. A Twoje czym się różnią?

Gość lubie święta
moje święta wyróżniają się tym że są czasem radości i jedności, zapraszam najbliższych znajomych, spędzamy miło czas, nie robimy nikomu krzywdy.

Gość Madeleine76
ja jako osoba niewierzaca uwazam ze to fajnie miec takie 3 dni w roku gdzie zabiegana rodzina ( mama, tata, dziadkowie , bracia siostry, kuzynowie) ma czas aby usiasc wspolnie zjesc dobrze spedzic ze soba czas i sprawic troche radosci w postac***odarunkow . dla mnie ten czas - nazwijmy to swietami jest wazny i pelen radosci

Gość temat z potencjalem
:)