Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Gdzie pracuja ludzie ze wsi

Polecane posty

Gość gość

Tak na poważnie pytam - chcemy się przeprowadzić z mężem na wieś, ale ..no właśnie - co tam można robić? W sensie, że nie mamy żadnego gospodarstwa,ziemi, żeby coś uprawiać i z tego żyć. Do jakiej pracy można iść, żeby mieszkać i pracować na wsi?

Gość gość
Nie pracują, żyją z zasiłków i z żebrania.

Tam gdzie i ludzie z miasta. W każdej gminie jest urząd, poczta, bank, zakład samochodowy, firmy budowlane, sklepy różnego rodzaju, szkoły, przedszkola, ośrodki zdrowia. W gminie moich teściów jest kilka tartaków, firma transportowa, młyn, i ci właściciele tych firm zatrudniają właśnie ludzi ze wsi.

Gość gość
ja mieszkam na wsi i dojeżdzam do pracy 12km do miasta. moi rodzice i mąż tak samo. w sumie wszyscy z naszej miejscowości dojezdzają do miasta do pracy, dobrze że nie daleko 15 min samochodem. tylko 2 rodziny tu mają gospodarstwo

Gość gość
Hm... to wychodzi, że życie na wsi jest droższe - dojazdy trzeba opłacić a i dom raczej większy niż mieszkanie w bloku....

Gość gość
Nie po to się przeprowadzam na wieś, żeby codziennie dojeżdżać do miasta..;/

Gość gość
na dwoj****abka wróżyła" no fakt, kretynizm...

Gość gość
my z mama mamy gospodarsteo, lacznie prawie 80 h ziemi i wychodzi 140 tys rocznie dotacjii z uni. ok 40 tys dla robotnikow a 100 tys na zycie caly rok. wcale nie pracujemy. raz na jakis czas trzeba tylko zawiesc papiery do urzedu mamy gospodarstwo ekologiczne mama dostaje jeszcze rente po tacie ok 700 zl miesiecznie,

Gość gość
jak sie uprawia takie gospodarstwo?

Zależy od profilu gospodarstwa:) Ja obecnie mam drzewa owocowe, chciałabym krzewy ozdobne:)

Gość gość
Mieszkam na wsi 20 lat. Mam duze 120h gospodarstwo. W lato wiadomo zniwa,po zniwach sprzataie do samej jesieni. W zime. Zalezy... Mam konie,krowy,swinki i duuuuzo drobiu ;) Trzeba im dawac jesc i sprzatac w kolo ich. Mam 3pracownikow (chlopow) ale wiekszoscia zajmuje sie sama z siostra. O 4rano wstaje a okolo 23 klade sie spac.Napewno sie nie nudzimy. Na wiosne sadzi sie rozne warzywa,sieje sie przerozne plony. I tak wkolko.

Gość gość
przedewszystkim musisz miec ziemie jeden h kosztuje ok 15 tys lub dzierzawic z avencjii rolnej

Gość gość
Zalezy gdzie ta ziemie chce kupic.. I czy jest rlna czy pod zabudowe. U mnie 1h roli kosztuje 22 tys. W dzierzawe nie polecam inwestowac..

Gość gość
A czemu dzierżawa nie?

Gość gość
my na wsi żyjemy z turystów. Ja założyłam działalność. Dostałąm dofinansowanie, mamy łódki kajaki, rowery. Gotujemy obiady. Jakoś się żyje.

Gość gość
więc mając kilkadziesiąt h mozna niezłą dotacje przytulać do rączki