Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak uratować ciasto drożdżowe

Polecane posty

Gość gość

zrobiłam ciasto drożdzowe z drożdży instant, przez godzinę nic nie wyrosło, czy mogę je jakoś uratować? Dać mu więcej czasu, stawić do piekarnika na 40C? dosypać drożdzy i zagnieść jeszcze raz? Błagam o radę, bo nie chcę go wyrzucać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie robiłam nigdy z tymi drozdzami w proszku, może wiecej czasu potrzebuja?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie mam zwykłych mam tylko kolejną torebke tych instant, one sa jakies beznadziejne chyba, nie trzeba robic zaczynu, tylko wymieszać je z mąką, ale jak widać nie rosną. Moze dosypać ich więcej i wymieszać z ciastem które mam?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Stpalas tyle ile w przepisie? Co robilas z tego ciasta? Ja zawsze uzywam drozdzy instant i np jak robie pizze czy buleczki to ciasto wyrasta ale teraz jak robilam strucle to nie wyroslo, zawinelam strucle postawilam w cieplym miejscu na pol godziny i troszke ruszyla, za to wyrosla w piekarniku nawet do przesady i jest bardzo smaczna. Nie radzilabym sypac wiecej jesli sypalas dobra ilosc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
problem rozwiązałam tak że wstawiłam ciasto do piekarnika na 40C na 30min i wyrosło. Ale te drożdże instant w porównaniu ze zwykłymi to tragedia- ciasto rośnie wolniej i mniej niż po zwykłych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja zawsze z drożdzy instant robię rozczyn jak ze zwykłych i w godzinę mam pięknie wyrośniete ciasto. Pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×