Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przyznawac sie co dostaliscie pod choinke

Polecane posty

Gość gość
Mianowinik - kto co - Perfum

Gość gość
Jeden okular, dwa okulary? :D Ludzie perfumy to jak okulary nie mają liczby pojedynczej.

Gość gość
temat jest co dostaliscie pod choinke ?a wy p*********e jak odmienia sie prawidlowo perfumy

Gość gość
bo to w oczy razi!

Gość gość
Dzieki za rozmowe ❤️ 🌼 :D

Gość gość
akurat slowo okular istnieje np w teleskopie czy peryskopie... ;P:)

Gość gość
Dostałam serial ,,Dom'' na dvd,piękny,mięki sweterek(zakładam go dzisiaj w gości do rodzinki),portfel,komplet-perfumy,miniaturka perfum i balsam do ciała Halowen i extra kubek-to od synka.No i słodycze ;-)

Gość gość
Mianowinik - kto co - Perfum

Gość gość
Obcy język polski (282) „Pokrapia Zosię wkoło wyborną »perfumą«” ‒ pisał w „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz. Ale dziś nie ma żadnej „perfumy” ani żadnego „perfuma! Są wyłącznie perfumy

Gość gość
Perfumy to wyraz pochodzący z języka francuskiego, jednak na grunt polski przyjęty został w trochę innej postaci. Wyrażenie par fumée [wym. par fime] znaczy dosłownie ‘przez dym’, stąd ‘substancję wywołującą miłą woń, zapach’ nazwano we Francji le parfum. Francuzi mają zarówno rzeczownik r. męskiego (le) parfum, czyli ‘flakon, butelka zapachów, aromatów’, jak i jego odpowiednik w liczbie mnogiej (les) parfums (‘flakony, butelki zapachów, aromatów’), od których to form utworzono wyrazy pochodne: parfumer ‘perfumować’, se parfumer ‘perfumować się’ i parfumarie ‘perfumeria’. Jak widać, w oryginale wszystkie te słowa zaczynają się od par-. Być może i my mówilibyśmy dziś i pisali (te) parfumy, albo nawet (ta) parfuma, czyli przez par- (nawiasem mówiąc, drugą formę zamieszczał w swym Słowniku etymologicznym z 1927 r. Aleksander Brückner), gdyby nie to, że w języku łacińskim i włoskim istniał czasownik perfumare (‘przedymiać’). Podobieństwo brzmieniowe i częściowo semantyczne słów parfumer i perfumare sprawiło, że w niektórych językach na określenie ‘flakonu, butelki zapachów, aromatów’ wykształciła się forma z nagłosowym per-: perfume (w angielskim i hiszpańskim) i perfumo (we włoskim; dziś profumo). Przy „francuskiej” formie pozostali natomiast Niemcy – w języku niemieckim istnieją obocznie słowa Parfum i Parfüm.

Gość girasol 123
dostalam komplet seksi bielizny i nowego smartfona samsunga :)

Gość gość
🌼 kochani jestescie 🌼

Gość gość
… Nie mam wątpliwości, że owa męska forma upowszechnia się (głównie w języku ludzi młodych) pod wpływem angielskiego słowa perfume. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w oryginale występuje on w postaci singularnej zarówno w znaczeniu ‘zapach, aromat, woń’, jak i ‘perfumy’ (nie ma tam rozróżnienia jak we francuskim le parfum i les parfums). A że wymawia się perfume jako , łatwo o bezrefleksyjne przeniesienie do polszczyzny owej artykulacji i na formę pisaną, i na mówioną, tzn. traktowanie jej jako rzeczownika r. męskiego o zakończeniu -um ‒ (ten) perfum, jak np. (ten) album. Ale to błąd, spory błąd. W polszczyźnie początku XXI w. nie ma żadnej perfumy ani żadnego perfuma. Są

Gość gość
Wyłącznie Perfumy .

Gość gość
A ja dostałam mały perfumik, perfumik, perfumik

Gość gość
A Czerwonego Kapturka nikt nie dostal???

Gość gość
skoro kupujecie jedną perfumę to jeden rajtuz też? a drzwi? jeden drzew? :D :D :D analfabeci :P x x x x x ja dostalam laptopa :)

Gość gość
a ja dostałem ataku padaczki 🖐️

Gość dzisiaj gościnnie
ja dostałam najpiękniejszy prezent Miłość ;) dostałam to już wcześniej ale... nie chciałam uwierzyć ja ofiarowałam to samo...

Gość gość
ja kupuje perfum :D

Gość gość
Na pewno dostałyście dezodoranty perfumowane, wody toaletowe, no może co niektóra wodę perfumowaną a piszecie, ze perfumy hehehehehe

Gość gość
a co to za Milosc ;)

Gość gość
A ja sraczki!!

Gość gość
A ja sraczki!!

Gość Anka99999
E dajecie sie wciagnac w ta dziecinna Intryge slow, Smutny korniszonek znow miesza w tematach samotny opuszczony sflustrowany niekochany i nielubiany - no zrozumcie co mu innego pozostalo jak jedynie wyrzywac sie na ludziach w necie, bo tu moze i nikt mu nie odda, zal mi go !

Gość Anka99999
Ja dotalam czekolade, bardzo dobry szampon J.frieda, plyn do kapieli z wyciagu rozy, skarpetuchy 6 sztuk, perfumy prady, i bon na zakupy

Gość gość
przestan uzywac tej idiotycznej formy sflustrowany! co ty, dziecko jestes? 5 lat masz?