Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W czy prawosławny jest gorszy od katolika

Polecane posty

Gość gość

Bo ja tego nie rozumiem. To że prawosławny nie ma komunii i bierzmowania to jest dla Was GORSZY??? Ja jestem prawosławna i miałam komunie choć to nietypowe ale w niczym od Was katolików gorsza się nie czuje.

Gość nikt nie jest dla mnie gorszy
ze wzgledu na religie.

Gość gość
Dla mnie każdy jest równy ale żeby robić wielkie hallo bo dziecko komunii i bierzmowania mieć nie będzie? No sorry ale co to ma dorzeczy? To już od razu będzie gorsze z tak błachego powodu? To może dać spokój i niech dziecko jehowym będzie?

Gość gość
A kto ci tak powiedział?

Gość gość
a niby kto uwaza,ze jest gorszy? najwyzej ktos, dla kogo kazda innosc jest gorsza, nie tylko religijna

Gość gość
toż to , to samo, tylko biskupi, się pożali miedzy sobą tysiąc lat temu i mamy to co mamy

Gość gość
a czy ateista jest gorszy

Gość gość
Jestem w związku z katolikiem. On by wolał żeby ochrzcić w kościele. Bo komunie będzie mieć, bo bierzmowanie będzie mieć. Koleżanka jeszcze dodała pare groszy od siebie. Nie pamiętam co powiedziała ale chodziło o to że gorzej w życiu będzie miała nasza córka. Tak zrozumiałam. I tego nie rozumiem. Co takiego strasznego w życiu mieć będzie jak będzie prawosławna? Śmiać się dzieci będą z niej? Gorzej traktować?

Gość gość
Nikt nie jest gorszy a ten temat jest prowokacją.

Gość gość
Wycofuję słowo prowokacja.

Gość gość
Ja nic nie mam do katolików itd. Choć powiem szczerze jehowych nie toleruje ale nie przez to kim są a przez to co ich wiara wyznaje. Żadnych świąt, na groby nie chodzą, dziecko będzie potrzebować przetoczenia krwii a rodzice na to zgody nie wyrażą.

Gość gość
Ta koleżanka jeszcze chce żeby ją zaprosić na chrzest. Bo jak stwierdziła znamy się długo. Ale jakoś nie jest za mną a za innymi. I uważa że zle robię. I mimo że jej powiedziałam że będziemy my moi rodzice i chrześni to ona by się wepchnęła na chrzest gdyby mogła.

Gość gość
przeciez prawosławni przyjmuja komunię

Gość gość
jestem ateista,ale ochrzciłam dziecko i przyjelo komunie.Kolezanka twierdzi,ze jestem zaklamana,ale jej cora nie wziela slubu kościelnego(tez nie mam)

Gość gość
Ja też jestem prawosławna i w niczym nie czuję się gorsza; co więcej mam w rodzinie wiele katolików, małżeństw mieszanych i nigdy na tle religijnym nie było konfliktów. Myślę, że wartość człowieka nie zależy od wyznania. Akurat prawosławny i katolik ma wiele wspólnych mianowników i w codziennym życiu nie powinno być problemów z porozumienie, różnice są w kwestiach dogmatycznych... gorzej byłoby mi się dogadać z wyznawcą islamu np. ...

Gość gość
Prawosławni mają komunię, ale "pierwszą komunię" otrzymują od razu po chrzcie - tam do komunii dopuszczane są już niemowlęta (ksiądz podaje kroplę wina - tzn. Kwi Chrystusa - na łyżeczce). Bierzmowanie też mają, ale również od razu po chrzcie i udziela go zwykły ksiądz, nie musi to być biskup. Ogólnie, to prawosławni mają w niemowlęctwie "trzy w jednym" (chrzest + bierzmowanie + komunia).

Gość gość
W szkole zawodowej miałam 2 koleżanki prawosławne żadna nie miała komunii a ja miałam. Nawet moja siostra komunii nie miała.

Gość gość
Ja miałam komunie gdy miałam 9 lati. Mam obrazek i zdięcia które to potwierdzają.

Gość gość
Prawosławi mają takie same sakramenty jak katolicy, takie same święta /z małymi wyjątkami i przesunięciem w kalendarzu/, takie same modlitwy /też z wyjątkami i różnicą w języku/... niektórzy traktują prawosławnych jak egzotycznych, dziwi mnie i czasami drażni... przy bliższym poznaniu na prawdę nasze wyznania na poziomie przeciętnego człowieka mało się różnią. Ja chodzę z dziećmi do kościoła pokazać żłobek, bo u nas nie ma, chodzimy zobaczyć szopkę, bo u nas takich figur nie ma... koleżanka katoliczka z kolei zachwyca się prawosławnym nabożeństwem świątecznym, szczególnie ślubem np. bo jest bardzo uroczyście - specjalnie zachodzi w niedziele do cerkwi popatrzeć ;-) to fajne, ciekawe, że możemy poznawać wzajemnie swoje tradycje, przyznać, że coś nam się podoba... inny nie znaczy gorszy. Jestem prawosławna i jestem z tego dumna, ale to nie znaczy, że mam źle mówić i zamykać się na inne wyznania.

Gość gość
Moja rodzina także jest mieszana choć rodzice prawosławni. Ale u nas uznaje się że dziecko powinno iść w wierze po matce. Choć w mojej rodzinie jest z tym różnie. Ale mi odpowiada aby chrzcić w cerkwi. Cerkiew jest piękna, Modlitwy wręcz śpiewane. W kościele tego nie ma. I nie to że przez to przekreślam kościól ale w cerkwi czuję się lepiej.

Gość gość
Wszystko ma plusy i minusy ale niektórzy przesadzają. Bóg jest jeden i dla wszystkich.

Gość gość
Z tego co wiem, czasami urządza się u grekokatolików (prawie to samo co prawosławni, tylko uznają papieża za Głowę Kościoła) tzw. Pierwszą Spowiedź i Uroczystą Komunię Świętą. Chodzi o to, że w obrządkach wschodnich (prawosławny, greckokatolicki itp.) dziecko aż do osiągnięcia wieku ok. 7 lat może przyjmować komunię bez spowiedzi i czasem widać w cerkwi jak matki przynoszą niemowlęta i dziecko dostaje komunię. Ale po osiągnięciu tego wieku, należy się wyspowiadać przed każdym przyjęciem komunii (dlatego w cerkwiach przystępują do niej niemal wyłącznie dzieci i starcy, a inni bardzo rzadko, głównie w okresie Wielkiego Postu). A więc w wieku 7 lat jest u prawosławnych coś takiego jak "pierwsza spowiedź". Grekokatolicy postanowili, żeby wyglądało to podobnie do rzymskokatolickiej pierwszej komunii i dlatego wyprawiają w swoich cerkwiach podobne uroczystośc******spowiedzi jest więc uroczysta komunia, do której ubierają dzieciaki w te białe sukieneczki i garniturki, a potem dziadkowie, wujkowie i ciocie dają im komputery, rowery, quady, zegarki Rolex i konsole PlayStation. Grekokatolicy robią to w tym czasie, kiedy rzymskokatolicy mają swoje Pierwsze Komunie - tak żeby ich dzieciom nie było smutno. Nie wiem, jak prawosławni, ale może w niektórych parafiach też tak robią.

Gość gość
Poza tym ja chodzę i do cerkwi i do kościoła a święta obchodzę na katolickie tak jak i sylwestra. Jedyne co mi nie pasuje to fakt iż prawosławni mają święta 6 stycznia na Trzech Króli a sylwestra 13 stycznia. Kiedyś i prawosławne obchodziłam święta a teraz rzadko kiedy.

Gość gość
Mój mazj jest prawosławny ja katoliczka,ślub mamy cywilny. Mamy synka :) żadne z nas nie stawialo sprawy na ostrzu noża. Powiem szczerze ze ciagnelismy slomki:) ochrzcilismy w cerkwi bo wygrał maz :) ja nie mam z tym problemu. Jestem w ciazy z blizniakami i będę chrzcic w cerkwi:) teściowa obiecała ze zajmie sie rozwijaniem wiedzy dzieci w kierunku tej religi ja umywam ręce bo takie tematy to nie dla mnie. Ochrzcilismy bardziej dla swego sumienia niż potrzeby serca. Nie widzę nic złego w ludziach prawosławnych ,powiem nawet ze sa o wiele mniej zakłamani niż katolicy i jakby bardziej używają rozumu sa bardziej racjonalni i podchodzą bardziej realistycznie do życia. Ale(!) boze narodżenie prawosławne nie obchodzimy u siebie tylko katolickie a na drugie do teściowej i tak jest git. Wszyscy zadowoleni :)

Gość gość
6 stycznia jest u prawosławnych Wigilia (odpowiednik naszego 24 grudnia), natomiast Święta Bożego Narodzenia są od 7 do 9 stycznia (u nich to trzy dni, a nie dwa jak u nas). A tak naprawdę to prawosławni również mają wigilię 24 grudnia, tyle że według kalendarza juliańskiego. A juliański 24 grudnia to gregoriański 6 stycznia. Natomiast święta ruchome (np. Wielkanoc), to już inna sprawa, bo u prawosławnych są inaczej obliczane i czasem wypadają w ten sam dzień, co katolickie, a czasem nawet kilka tygodni później.

Gość gość
Rzadkością jest u prawosławnych komunia tzw pierwsza spowiedz. Ja jednak ją miałam i miałam wspaniałych Baciuszków:) Na komunii uczestniczyło 3. Jednego nie znam. Jeden nauczał mnie religii w podstawówce a drugi w zawodówce i to było dla mnie niesamowite. Nawet pokazałam mu zdięcia z komunii bo chyba mi nie wierzył;p ale obaj to wspaniali ludzie:) i są Baciuszkami z powołania:) Miło wspominam religie, o wszystkim można było z nimi po rozmawiać. Jednego widuje w cerkwi na cmętarzu z czego się cieszę.

Gość gość
grekokatolicy a prawosławni to dwa różne wyznania i nie tylko uznawaniem papieża się różnią... a komunie celebrowane w wieku 7-8 lat tj u katolików bywają i u grekokatolików i u prawosławnych, bo to ... znak czasu. Odbywa się to na zasadzie pierwszej spowiedzi i jest nową tradycją, może trochę na potrzebę ... zysku? Ja jestem temu przeciwna, właśnie jako prawosławna osoba cenię sobie tradycje przodków a nie jakieś dziwne pomysły... niemniej wszystko się zmienia i czasami cerkiew też wychodzi na przeciw oczekiwaniom wiernych, właśnie małżeństw mieszanych np. wprowadzając liturgie w języku polskim albo chociaż kazania. Ja też nie wyobrażam sobie ochrzcić dziecka w kościele, bo jako osoba prawosławna nie umiałabym dziecka w wierze katolickiej wychować. Uważam, że tradycja żeby chrzcić w wierze matki jest mądra, chociaż najwazniejsze żeby wychowywać w zgodzie i miłości.

Gość gość
spytaj się muzułmanina

Gość gość
I nie prawda, że w cerkwi akurat 7 lat to pierwsza spowiedź... rodzic podejmuje decyzję znając swoje dziecko kiedy jest gotowe i na ile rozumie już pojęcie grzechu. Często jest to pierwsza klasa, bo wtedy jest religia w szkole i katecheta przygotuje, wytłumaczy... Moja córka poszła w wieku 5 lat do spowiedzi a znam dzieci, które dużo później,