Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy można używać drugiego imienia

Polecane posty

Gość gość

Podobno można używać 2 imienia jak się nie używa pierwszego.Tylko czy muszę mieć prawnie zmienione jeśli chce je mieć np.na świadectwie maturalnym i innych dokumentach? Bo w szkole w dzienniku mam wpisane drugie (dyrekcja zgodziła się)

Gość gość
a dlaczego nie używasz pierwszego? jest jakieś dziwne, ośmieszające? moim zdaniem drugiego mozna uzywać w kontaktach towarzyskich, wśród rodziny, znajomych czy współpracowników. W każdej innej sytuacji trzeba posługiwać się tak jak jest w dowodzie czyli pierwszym

Gość gość
Nie wiem jak to jest formalnie, ale moja przyjaciółka używa drugiego imienia - było tak chyba od zawsze, bo znamy się parenaście lat. U niej prawdopodobnie powodem było to że pierwsze imię ma takie same jak jej mama... W papierach np w dzienniku miała wpisane oba, ale nauczyciele tak samo jak wszyscy z otoczenia używają drugiego, kiedy się do niej zwracają. A co jest nie tak z Twoim pierwszym imieniem?

Gość rewia na lodzie
kiedy sie chce ja co prawda nie mam drugiego imienia ale ksywa je zastapila na trwale

Gość gość
Towarzysko można uzywać drugiego imienia, ale w dokumentach zawsze jest pierwsze imię.

Gość gość
jake imiona sa zapisane w metryce? w szkole nie maja prawa zmieniac kolejnośći imion przed wpisaniem ucz.na liste w dzienniku,sprawdzalam zapis -na podst,wpisu do Dow.Osob. rodzica a potem przed wypisaniem świadectw dojrzałośći,kolejny raz sprawdzałam dane z dowodem osobistym, ucz.