Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

neurolog dziecięcy

Polecane posty

Gość gość

Witam, jak wygląda badanie niemowlaka u neurologa dziecięcego? Warto zbadać dziecko profilaktycznie?

Gość gość
Neurolog bada odruchy i czy dziecko rozwija się prawidłowo tzn. robi wszystko stosownie do swojego wieku. Bada też napięcia mięśniowe, czy są prawidłowe. Można zrobić USG, jeśli nie jest zarośnięte ciemiączko albo EEG.

Gość gość
Profilaktycznie można, ale po co? Coś cię niepokoi w zachowaniu/postawie dziecka?

Gość gość
Niepokoi mnie spokój mojej córki (7 tyg.) i taka obojętność. W następnym tygodniu mamy szczepienie 6w1 i może warto by było przed tym szczepieniem sprawdzić czy wszystko jest ok.

Gość gość
tez jestem ciekawa teo badania, po niedzieli wybieram sie do rodzinnego po skierowanie do neurologa, nie wiem, moze panikuje ale moj synek (4 miesiace) ma jakby problem z prawa strona ciala. Bardziej zaciska piastke, mocniej trzyma zacisnieta niz lewa, zadziej wyciaga ja do zabawek, wygina sie do tylu dosc mocno w taki łuk

Gość Looissa
mamo od dziecka 4-mies.- rzeczywiście trzeba to sprawdzić. Rehabilitacja w tym wieku daje duże efekty. mamo dziecka 7-tyg.- co rozumiesz przez obojętność? Nie cieszy się na Twój widok?

Gość gość
Trudno powiedzieć, czy się cieszy. Czasem wydaje mi się, że tak, ale nie reaguje uśmiechem. Obojętność czyli położona na macie edukacyjnej leży jak placek i patrzy gdzieś w przestrzeń, kończyny ma wtedy bezwładne. W kontakcie twarzą w twarz podobny placek i patrzenie bez wyrazu. Czasem nawiązuje kontakt wzrokowy ale na twarzy nie pojawiają się grymasy.

Gość Looissa
To rzeczywiście trzeba zbadać u neurologa. Rodzinny powinien dać skierowanie.

Gość ogryzekogryzek
czy wy nie przesadzacie z tym badaniem dzieci? jak można wymagać zaangażowania i interakcji od 7tyg dziecka, co najwyżej można zbadać czy ma odr****moro ale niewiele więcej, rozumiem niepokój o 4m dziecko które wykazuje preferencje co do strony ciała ale 7tyg dziecko i obojętność... zastanów się autorko

Gość gość
ja na wypisie ze szpitala miałam pouczenie i tam było napisane, że trzeba w ciągu 6 tyg. od porodu iść z maluchem do neurologa na kontrolę, aby umówić wizytę nie trzeba było żadnego skierowania, rodziłam w tamtym roku. Polecam iść i skontrolować, bo lepiej korygować jakieś wady postawy, problemy z napięciem jak dziecko jest małe, a nie później żałować. Chodziłam z córką na rehabilitację do 6 miesiąca, teraz mamy przerwę i niedługo wizytę kontrolną u neurologa. a tylko nie panikuj jak neurolog będzie badał dziecko bo trochę nim powygina :) ale wszystko jest bezpieczne.

Gość gość
Też uważam że warto skontrolowac u neurologa. Badanie zazwyczaj nie jest dla dziecka przyjemne - moją pani doktor nawet trzymała do góry nogami za jedną noge - trzeba byc przygotowanym na płacz. Oczywiscie sposób badania zalezy od wieku no i samego neurologa wiec trudno przewidziec w jaki sposób bedzie badane twoje dziecko.

Gość gość
ogryzekogryzek - no właśnie można wymagać zaangażowania, trzeba dziecko stymulować do reakcji i obserwować, a jeśli pojawią się wątpliwości trzeba skonsultować się z mądrzejszym od siebie :)

Gość gość
no faktycznie dziecko jest opóźnione bo nie mówi zdaniami i nie recytuje wierszy :P walnijcie się w łepki co niektóre, co innego jeśli dziecko rodzi się ze wskazaniem kontroli neurologicznej a co innego kiedy mamusia chciałaby żeby jej niespełna 2miesięczne dziecko się z nią bawiło i pewno grało w szachy czy chińczyka

Gość gość
no a jak zachowuje się 2-miesięczne dziecko Twoim zdaniem? Tylko je i śpi? Nie bawi się?

Gość gość
Bawi się, ale nie tak jakbyś oczekiwała :)