Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karola123456

Alimenty na dorosle dziecko

Polecane posty

Gość Karola123456

Witam. Jestem w dość nietypowej sytuacji. Mam 21 lat studiuje na studiach stacjonarnych na I roku. Przez ostatnie 5 lat wychowywała mnie babcia po śmierci mamy. Ojca nie widziałam nigdy na oczy jego funkcja rodzicielska ograniczała się tylko do płacenia alimentów oczywiście z opóźnieniem. Utrzymuje się z zapomogi z P C P R po śmierci Mamy 500 zł i alimentów . Lecz mam już dość co miesięcznego dzwonienia do ojca że pieniądze mi są potrzebna a on się spóźnia 2,3 tygodnie. Ostatnio przysłał po 2 miesiącach. Kiedyś sprawą zajmował się komornik lecz babcia dała się uprosić i wycofała sprawę od komornika. Ja mam już dość oczekiwania boje się że nawet ojciec przestanie płacić alimenty chociaż się uczę. Nie wiem co mam zrobić iść do komornika ( alimenty jeszcze są przyznane babci ) po ukończeniu 18 lat oczywiście babcia oddała je do mojej dyspozycji i zastanawiam się czy najpierw nie powinnam złożyć pozwu do sądu aby alimenty były przysądzone na moje nazwisko. Ponadto nie mam z wiele czasu aby załatwiać takie sprawy ponieważ studiuje dziennie w miejscowości oddalonej o 130 km od mojego miejsca zamieszkania. Czy ojciec tak po prostu może przestać mi płacicć alimenty i złożyć pozew do sądu o ich zniesienie chociaż studiuje dziennie i utrzymuje się z 1000 zł ?

Gość Karola123456
Tak chorowała przez rok. Więc wie ktoś coś w tj sprawie bo jestem kompletnie zagubiona nie mogę cały czas liczyć na pomoc babci i tak już wiele mi pomogła. Nie chciałam załatwiać spraw z ojcem w ten sposób. Ale on nawet nie szuka kontaktu ze mną więc chyba i ja nie muszę się nim przejmować co on poczuje jak córka poda go do sądu. Ma mój numer zna adres mieszka niecałe 20 km ade mnie a nigdy mnie nie widział.

Gość gość
może popuść mu dobrze szpary to będzie płacił:)

Gość Karola123456
Ja pytam poważnie i teraz nie jest ważne na co chorowała moja mama bo to było 5 lat temu. Jeżeli nie chcesz mi pomóc to chociaż nie pisz takich głupot

Gość cleo5
Jak masz skończone 18 lat to alimenty są placone już do,Twoich rąk. Sama mozesz isc,do komornika. A do sadu to po podwyżkę alimentów. Ile C**placi?

odwiedzam częsciej niż 1 listopada. Płaci 450 ale jest dość bogaty więc stać go aby płacić więcej. Mi jak na razie tyle wystarcza oby płacił regularnie

Czyli w sądzie automatycznie przechodzi dla mnie to i mogę normalnie z wyrokiem z sądu gdzie alimenty przyznane są babci iść do sądu?

Gość cleo5
Tak. Możesz normalnie z wyrokiem iść do komornika. Mama i babcia do 18 roku życia były twoimi przedstawicielkami w sądzie, odkąd skończyłaś 18 lat reprezentujesz się sama i sama możesz iść do komornika. Załóż mu też sprawę o podwyżkę alimentów. Ma kasę niech placi.

W takim razie nie będę traciła czasu ogarnę się i lecę do komornika. Co do sprawy w sądzie to się trochę obawiam bym pewnie musiała iśc na początku do jakiegoś prawnika i dowiedzieć się jak to wszystko przebiega.

Gość cleo5
Wejdz na forumprawne.org opisz swój problem, tam C***omogą serio :) bez prawnika,dasz rade, tam jest dużo prawników którzy pomogą Ci za darmo

Ja się na świat nie prosiłam to nie moja wina że się urodziłam a on jest ojcem i powinien coś z tym zrobić wzięłabym się za robotę ale chcę zdobyć wykształcenie i jak skończę studia na pewno się wezmę. Tylko dlatego że ojciec mnie nie chciał mam żyć z maturą. Każdy popełnia błędy i ponosi konsekwencje. Trudno że jego konsekwencje potrwają 25 lat.

Dziękuję bardzo Cleo . Dzisiaj postaram się coś zadziałać z tym komornikiem a w lutym po sesji spróbuje coś w sądzie zadziałać.

Nie ma to jak podtrzymanie kogoś na duchu. Mówisz że po to siedzę po nocach i się uczę aby spędzić resztę życia na zmywaku. Może masz rację ale będę próbować

Gość gość
tak to czasami tak jest no wlasnie oczywiscie i szczegolnie no tak ja w ogole nie wiem co o tym myslec i w ogole no wlasnie no tak jest akurat ❤️ www.youtube.com/watch?v=aHLH7L_I1wQ

jak się będziesz uczyć alimenty należą Ci się do 25 lat. Jak ojciec będzie unikał idz do komornika, jest też fundusz alimentacyjny który może płacić i ściga wtedy sobie sam ojca.

Ale jeżeli Ojciec się spóźnia 2 albo 3 tygodnie to komornik mnie nie wyśmieje ? Bo płacić płaci tylko że zawsze jest duże opóźnienie a ja rachunki muszę opłacać na czas i często z dnia na dzień czekam żeby chciaż zawsze przychodziły tego samego dnia t wiedziałabym jak to organizować o one przychodzą raz 15 raz 25 potem dwa miesiące nie ma potem są i tak w koło a ja nie mam oszczędności utrzymuje się na bieżąco .

A twoja mama nie była nigdzie ubezpieczona? Z alimentami udaj się do komornika. Będziesz miała wypłacane regularnie, a komornik sobie ściągnie.

Była ubezpieczona jak pracowała zanim zachorowała a później to nie wiem jak to było jak już chorowała ale musiała być ubezpieczona skoro świadczenia lekarskie były darmowe.

Gość gość
Do roboty bekarcie. Kwa 20 la5 na karku o tatusiu sobie przypomnialas leniu smierdzacy...a mamusi pytalas co zrbilazetatusvw d***ewas mial? Co ze zdechla to rozgrzeszona?

Gość Kl4tło
Gość 21:18:28 żenada