Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy moge zaplacic za znieczuleni zewnatrz oponowe

Polecane posty

Gość gość

Jesli tak to ile ono moze kosztowac? Przy pierwszym porodzie blagalam zemi mi je dali ale nie chcieli, teraz chcialabym zaplacic i miec pewnosc ze mi je podadza. Jak myslicie w panstwowych szpitalach jest taka mozliwosc?

Zapomnij! W Polsce bezpłatne znieczulenie przy porodzie to konstytucyjnie zagwarantowane prawo każdej rodzącej ale to walka z wiatrakami. Zapytaj może już wcześniej ordynatora oddziału w gabinecie wprost czy jest taka możliwość, bo pewnie w każdym szpitalu cena jest inna.

Gość gość
Nie ma to jak w Niemczech chcesz to Ci dają i to za darmo

Gość gość
Kosztuje od 300 do 700 zł. Zależy od szpitala.

Gość gość
MINISTERSTWO ZDROWIA RZECZNIK PRASOWY Warszawa, 29.12.2010 r. Komunikat Ministerstwa Zdrowia „Znieczulenie porodu jest finansowane przez NFZ” W związku z publikacjami prasowymi dotyczącymi znieczulenia porodu informujemy, że znieczulenie porodu jest finansowane ze środków Narodowego Funduszu Zdrowia - zgodnie ze wskazaniami medycznymi, w oparciu o Katalog JGP od 2008 roku. Koszt znieczulenia zewnątrzoponowego do porodu został włączony w wycenę grupy N01 – Poród, która uzyskała wycenę 33 pkt (ok. 1680 zł). Niezgodne z obowiązującymi przepisami jest więc pobieranie od pacjentek dodatkowej opłaty za znieczulenie porodu. Zgodnie z Rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczącymi postępowania przeciwbólowego w ginekologii i położnictwie w Części II: Leczenie bólu u kobiet ciężarnych, rodzących oraz w połogu „schematy leczenia bólu w położnictwie powinny umożliwiać lekarzowi indywidualizację postępowania terapeutycznego i opierać się na zastosowaniu skutecznych i bezpiecznych metod, zarówno niefarmakologicznych jak i wykorzystujących środki analgetyczne”. W przytoczonych Rekomendacjach przedstawiono szereg uznanych metod postępowania przeciwbólowego, wśród których występuje również znieczulenie zewnątrzoponowe. Zgodnie z naszym stanowiskiem, osoba sprawująca opiekę nad rodzącą powinna przedstawić jej pełną informację o niefarmakologicznych i farmakologicznych metodach łagodzenia bólów porodowych. W oparciu o przekazane informacje, osoba prowadząca poród oraz kobieta rodząca powinny wspólnie dokonać najwłaściwszej w danej sytuacji metody łagodzenia bólu porodowego. Decyzje w tej sprawie, w tym terapia przeciwbólowa prowadzona przez lekarza prowadzącego poród, mogą być modyfikowane odpowiednio do sytuacji zdrowotnej ciężarnej i jej potrzeb podczas trwania porodu. Należy też dodać, że kierownictwo Ministerstwa Zdrowia powołało grupę roboczą, której celem jest opracowanie zasad postępowania medycznego w przypadku nietolerancji przez kobietę rodzącą bólu porodowego. W pracach tej grupy uczestniczą przedstawiciele lekarzy specjalistów w dziedzinie anestezjologii i intensywnej terapii, położnictwa i ginekologii, neonatologii oraz przedstawicielki pielęgniarek i położnych. Celem prac wymienionej grupy jest opracowanie modelu opieki, gwarantującego skuteczne i bezpieczne łagodzenie bólu porodowego, w którym uwzględniona będzie również analgezja zewnątrzoponowa porodu.

Gość gość
Są szpitale w których podają ZZO jeśli kobieta sobie tylko życzy. Bez żadnego kombinowania i kłamania, że rozwarcie nie takie. W sensie, że najpierw za mało, później za duże. To jest ich główny trik żeby okłamywać rodzące. Jest refundowane z NFZ. Dobrze się popytać koleżanek i nie rodzić w szpitalach gdzie nie podają.

Gość gość
Tylko nie gadać z położną o tym, że się chce znieczulenie. Zawołać lekarza i jemu mówić. Położna zawsze jest przeciwko takiemu znieczuleniu, bo wie, że wtedy nie zarobi.

Gość Ajrisz222
ostatnio mój ginekolog prowadzący ciążę odpowiedział, gdy zapytałam, gdzie w Szczecinie, będę mogła bez problemu rodzić z zzo, powiedział, że nigdzie. zrobiłam wielkie oczy. mówi, że są inne sposoby znieczulenia przy porodzie. koleżance podawali no-spę. paranoja. jak to jest możliwe? jestem tym naprawdę przerażona. mam jezdzic teraz po szpitalach w okolicy i pytac sie gdzie poddzą mi znieczulenie? jest tu jakaś kobieta, która rodziła/będzie rodzić w Szczecinie i chce zzo?

Gość gość
w krakowie w siemieradzkim mozesz zapłacic około 250zł i dostaniesz, w innych to nie wiem, ale jedno jest pewne jak chcesz to musisz wolac o nie od samego poczatku, a nie mowic ze jeszcze nie wiesz i w ostatniej chwili sie decydowac. w szpitalu musi byc wolny anestezjolog i musza c***obrac krew zanim znieczula, jak anest. jest przy innej operacji to zapomnij.

Gość ewsaw
pogadac z lekarzem prowadzacym, ustalic wczesniej, tak by lekarz wiedzial ze placisz i chcesz ew 100 daj wiecej dla lekarza