Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dostałam pismo z ZUS

Polecane posty

Gość gość
Nie zrobią nic? Zrobią. Odmówią wypłacania zasiłku i jak chcesz to możesz wstąpić na drogę sądową :)

cytuję" ja odpisałam zus-owi wraz z dołączonymi fakturami, pismami z us, dowodami faktycznie prowadzonej działalności, ale różnie z nimi bywa." Nie mogą Ci zrobić nic co jest niezgodne z prawem!!!!!! Są przepisy do których muszą się dostosować i tyle. Muszą kontrolować, ale co z tego??????za coś muszą mieć płacone. Jeśli Ty robisz wszystko zgodnie z przepisami oni N I C C I N I E MOGĄ ZROBIĆ !!!!

Gość gość
ależ oczywiście, że mam i ja to dobrze wiem, ale myślisz, że mam czas i siły toczyć batalię z zus-em niekiedy przez długie miesiące?

Gość gość
ostatnio trafiłam na forum gdzie ludzie wyczekują na decyzję od zus-u i ciągle tylko odwołania piszą, a zus i tak podważa ich wiarygodność. np. mąż zatrudnił żonę, dobrowolne chorobowe i składka od najwyższej podstawy, działalność prowadzona od lat, ale zus podważył wiarygodność, bo żona nie spełnia się zawodowo u męża akurat w tej kwestii mogę zrozumieć zus w sumie, ale większość przypadków jest taka jak moja z taką różnicą, że oni wnioskowali o ten bardzo duży zasiłek ponad 6 tys zł.

dopry prawnik wywalczy w sądzie od zusu wynagrodzenie dla siebie i dla ciebie jeszcze wysokie odsetki za zwłokę i straty moralne :) nie odpuszczaj proszę bo walczysz o swoje :)

Gość gość
mój mąż powtarza to samo. no zobaczymy, jak na razie to czekam na to jaką decyzję wyda zus, chociaż jestem dobrej myśli, przynajmniej byłam dopóki nie poczytałam sobie o tych wszystkich ludziach co piszą tyle odwołań i walczą od miesięcy.

od każdej decyzj można się odwołać. nie jest ona ostateczna. znam kogoś kto pracuje w zus. oni mają z góry narzucone pewne wytyczne, schematy. tego się muszą trzymać, ale uwierz mi z nimi moża a wręcz n a l e ż y walczyć bo walczysz o swoje. i nie jest to walka z wiatrakami, trzeba trochę cierpliwości i czasu, ale warto. warto bo wygrasz!!!!!

Gość gość
Jak ZUS odmówi przyznania zasiłku, a potem jednak wygracie w sądzie to nie ma szans na odsetki. Odsetki są liczone od momentu, w którym zasiłek stał się należny. Od dnia uprawomocnienia się wyroku ZUS ma czas na wypłatę (zdaje się miesiąc) i jak się spóźni to dopiero zaczynają być liczone odsetki - PO WYROKU.

Gość gość
Czy kobieta w ciąży to święta krowa? Wszyscy pracujący wpłacają pieniądze do ZUS (realne, ciężko zarobione pieniądze), a Wy potem żądacie zasiłku macierzyńskiego 6 tys. przez rok po trzech miesiącach prowadzenia działalności gospodarczej. Zatrudniacie się u kolegi, ojca, męża i wywalacie sobie od razu pensję 15 tysięcy. I uważacie, że się Wam należy! NALEŻY! Mimo, że wcześniejsza historia zatrudnienia to bezrobotna, albo pracownik z wynagrodzeniem 400 zł bo oszczędzacie na ZUSie. A ten zasiłek należy się tym, co pracują/prowadzą działalność realnie, tysiąc czy 10 tysięcy, i oni mają prawo żądać i siedzieć na L4. To jest zwykłe wyłudzenie. Owszem, w świetle prawa. Owszem, wychowywanie dziecka to ciężka praca. Ale nie mówcie, że Wam się należy i że jesteście takie pokrzywdzone niewiniątka jak dostaniecie pismo z prośbą o wyjaśnienia.