Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewa333333

wybór ZUS z OFE czy sam ZUS SS

Polecane posty

Do końca kwietnia trzeba będzie zdecydować, czy zostajemy w OFE, czy też cała składka pójdzie do ZUS. Co myślicie na ten temat? Myśleliście juz nad tym?

Gość gość
Czekamy na twoją opinię, o oświecona!

Gość gość
Ewa w ktorym OFE jestes?

Gość gość
Nagotowałaś bigosu na miesiąc, że masz tyle czasu na kafe?

Gość gość
Nikt z tobą nie gada, nie wiesz?

Gość gość
Czy bigosu nagotowałaś !?!?

mogłam się domyśleć, że o d***e maryni to można gadać do upadłego, ale jakby się człowiek chciał coś mądrego dowiedzieć, to ani jednej wypowiedzi... cóz... w sumie nie powinnam się dziwić, to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że tzw. średnia krajowa jest poniżej poziomu inteligencji mojego najgłupszego kota, czyli Gulaszyka ale on chociaz jest miły w obejściu i widoku oraz przyjemny w dotyku :) /

Gość gość
A to się nagadałaś. Ha ha ha

Gość HMSSDSS
Ty natomiast jesteś bezwiednie durna, infantylna i natarczywa. Skaczesz jak menda na p*****e, oczekując ciekawej dyskusji z bandą debili, koniobijców i plastikowych niedodupconych, bezmózgich kretynek Do tego IQ patyczaka, a efekty można podziwiać Reasumując- tępa z ciebie c**a

Gość tojemja
My z mężem też Allianz, zostajemy z OFE, Na ZUS nie liczę.

a prywatnie na III filar coś sobie odkładacie? bo od kwietnia na to OFE będzie szło 2,92 % pensji, to bardzo mało, więc trudno liczyć na jakieś konkretne z tego pieniądze, nawet po kilkudziesięciu latach odkładania

Gość gość
A od kiedy to na procentach się znasz? Już kiedyś doradziłaś jakiemus uczniakowi tak, ze pewnie pałę dostał.

Gość gość
najlepsza inwestycja w emerytura to dzieci ofe to przekręt wszech czasów nawet jest topik o ofe zostaje tylko zus moja mama ma z zusu wiencej emerytury niz jej kolezanka ktura przeszła do ofe i to o 400zł czyli w ofe co miesiac zabierają koleżance 400zł dla siebie

a jaka to różnica? Przecież i tak wszystkie pieniądze trafią w końcu do zusu, i to zus ustali ci świadczenia.

co ty mi tu pokazujesz? Poczytaj dokładnie ustawę,którą podpisał prezydent Bul. Wtedy wytykaj komuś błędy doktorku

Gość gość
ofe jest tylko w krajach biednych nie ma w usa nie ma w wielkiej brytami nie ma w Niemczech ofe to sa zagraniczne banki i tam polacy dali zarobić 16 miliardów zł dlug publiczny powstał dzięki ofe

Gość gość
ofe jest tylko przez 16 lat a co potem jak dalej bedziesz zyc

Gość gość
pod sklepem będziesz zebrać i od kosciołem bo wybrałas ofe zamiast zus

cięzko jest was czytać... przeczytajcie jak wygląda system emerytalny np w UK, tam od Państwa wszyscy maja taką samą emeryturę (malutką) a wszystko inne mają z dodatkowego indywidualnego ubezpieczenia. Takie systemy to nie nowość. Jeśli chodzi o koleżanke mamy to może przechodziła na emeryturę w "ciężkim okresie" bo OFE to jednostki które są wyceniane na bieżąco, czyli jeśli jest np kryzys to jednostki są tanie i mniej warte (chociaż dzięki temu że sa tanie kupujesz ich więcej), kiedy rynek sie odbija wzrasta też wartość jednostek. Poza tym jesli już jest ktoś emerytem z OFE, to oznacza że zbierał tam pieniądze bardzo krótko a na początku prowizje były największe. A jesli chodzi o opinię - nie widziałam jeszcze funduszu, który w perspektywie np. 20 lat, mom wahań na ogolnoświatowych rynkach, nie byłby na + (a jeszcze jest w OFE zakaz agresywnych inwestycji) także jak ja do emerutury (o zgrozo, juz 8 lat pracuję) mam jeszcze na oko 40 lat to na pewno te pieniądze w OFE na siebie zarobią więcej niż te w ZUSIE waloryzowane wg jakichś smiesznych stawek. Jak dla mnie to szkoda że tylko 3% - byłabym za pół na pół czyli po 10% na OFE i 10% na ZUS...

Gość gość
ci co przejdą w wieku 45 lat wojskowi policjanci i co siedzą w biurach muj ojciec juz 9 lat pobiera emeryturę a ma 74 lat w ofe pieniądze wzbogacają inne państwa a ZUS pieniądze zostaja w polce

Gość gość
tak na marginesie to w zus nie ma żadnych pieniędzy :D