Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 246

Protestancki Kościół Dobra Nowina w Pabianicach wasze opinie

Polecane posty

Gość 246

Witajcie, mam pewien problem z moją przyjaciółką. Martwię się o nią bo zaczęła się bardzo dziwnie zachowywać. Po pierwsze jej rodzina zmusiła ją do chodzenia do tego Kościoła: ''Dobra Nowina" Na początku się opierała, ale potem się od niego uzależniła. Pastor ciągle mówi, ze to jest ten "prawdziwy kościół" i kto do niego nie chodzi to jest opętany, niewierzący itp itd. Teraz ona próbuje mnie "nawrócić" ciągle mi mówi, że powinnam z nią jeździć, że to jest prawdziwa wiara, mówi że muszę tam jeździć bo skończę w piekle. No już po prostu mnie to męczy. Ona jest innym człowiekiem! Ciągle tylko mówi o tym Kościele. Wmawia mi, że nie chodzę do niego bo szatan tak chce :/ Ostatnio przyjęła Chrzest w Duchu Świętym i mówi mi, że ciągle słyszy jakieś głosy...całymi dniami się modli w tym Darze Języków, olała szkołę i przyszłość(jesteśmy obie w klasie maturalnej) nie chce iść do pracy i na studia, nawet nie chce się uczyć do matury. Siedzi zamknięta w domu, modli się. Często mi pisze, że Duch Święty powiedział to...a szatan mówi jej tamto...Potknę się o nogę stołu, a ona mi mówi, że to szatan tak chce, że muszę zacząć chodzić z nią do jej kościoła bo inaczej szatan mnie opęta. Jeśli ktoś nie chodzi do tego kościoła to znaczy, że jest opętany.... Ludzie! To jest całkowicie inny człowiek, ona popadła w jakiś fanatyzm. Przerażające. Według mnie to jest jakaś sekta. Niby mówią dobrze o Bogu, o Bibli... ale wmawiają ludziom, że jeśli nie będą do niego chodzić to nie pójdą do nieba itp...Pewnie niedługo przyjaciółka ze mną zerwie bo przecież szatan...Pastor i pastorowa uzależnili od siebie ludzi tak działa sekta.... Tutaj moje pytanie: Czy ktoś zna ten Kościól, chodzą do niego może wasi bliscy? Co o nim sądzicie? Macie jakieś rady?

Gość gość
To teraz odwróć wiarę i spójrz na Katolicką. Nie ma różnicy. Jedni i drudzy mają nierówno pod sufitem. Ty się trzymaj jak najdalej od wiary a dobrze na tym wyjdziesz.

Gość martyna  33
Ja tego kosciola nie znam,ale jestem nawrocona.Ale to nie kosciol zbawia czlowieka,nalezy zawrzec przymierze z Jezusem Chrystusem "Albowiem tak Bog umilowal swiat,ze Syna swego jednorodzoneo dal aby kazdy kto wen wierzy nie zginal,ale mial zywot wieczny" ( jan.3.6 ).Powiedz przyjaciolce wiec,ze ma sie patrzyc na Jezusa i czytac Pismo Swiete a nie byc pod wplywem pastora i jego zony.Pozdrawiam

Gość gość
Normalnie powiedz jej co myślisz , albo poradź się księdza on C***odpowie co zrobić. Dziwne to , ale nie znam tego Kościoła więc trudno mi cokolwiek powiedzieć, a moze to jakaś sekta się zrobiła ? Pamietaj Lepiej stracić przyjaciółkę niż Boga.

Gość gość
gość z 4;15 Jakos nie zauwazyłam, że mam cos nie równo pod sufitem:) Co więcej wymodliłam sobie wiele i nadal poswiecam ok około godziny dziennie na modlitwie. Dodam, że nie udzielam sie na żadnych forach katolickich, nie uczestniczę w marszach takich jak np Radio Maryja (o. Rydzyk mnie denerwuje), Trvam itp. Czesto słucham radia Via tez katolickie, ale daja fajne piosenki, a ostatnio przeplatane kolędami nie ma non stop modlitw.

Gość gość
po pierwsze kk głosi pełnie prawdy i po czym poznać które jest prawdziwe Jezus powiedział kto za mną chodzi będzie w nienawiśc**przez wszystkich ludzi a kk jest od tysiaca lat prześladowany przez rzymian muzułmanów protestantów masonerie ateizm czyli komunizm

Gość PrawaeTywae
Autorko, czy ten Zbór należy do jakiejś Unii Kościelnej?? To znaczy czy ten zbór nalezy na przyklad do Kosciola Zielonoswiatkowego albo Baptystcznego lub jakiegos innego? czy jest to zbor niezalezny? Jezeli jest to wspolnota niezalezna i prowadzi dzialalnosc tylko w Pabianicach i glosi że jest Jedyną Prawdziwą wspólnotą to może to być sekta PSEUDO-Protestancka.

Gość 246
Podane linki czytalam, mimo to szukam wiecej informacji tutaj. Nie wiem, czy ten Kosciol wlicza sie do Zielonoswiatkowcow...musialabym zapytac. Natomiast strasznie niepokoi mnie pranie mozgow, ktore tam sie odbywa. Podam przyklad: Moja przyjaciolka ma brata, ktory zaczal chodzic do Dobra Nowina wczesniej od niej....i ona czesto byla swiadkiem jak jej mama przytulala tylko jej brata, a gdy ta pytala sie czemu przestala ja przytulac to odpowiadala: " A bo nie chcesz ze mna jezdzic do Kosciola.." Dodam tez, ze Ci ktorzy chodza TAM chodza z Biblia po ulicy i nawracaja...tak jak Swiadkowie Jehowych.. W Pabianicach, w kosciele jest 20-30osob. Pastor stosuje jakies triki na podswiadomosc i uzaleznia od siebie ludzi. To nie jest zaden rozwoj duchowy. Poprostu uzaleznienie od "mistrza" kogos kto wmawia ludziom ze jak beda przychodzic do niego i dawac na tacke to bedzie zbawiony. Pastor zawsze powtarza tym ludziom, ze oni sa wybrani, ze sa prawdziwie wierzacy. Kto nie ma Bibli w domu ten jest potepiony..Kto nie chodzi do tego Kosciola jest potepiony...:/

Gość PrawaeTywae
300 osob to rzeczywiscie sporo. Moj zbor nalezy do kosciola zielonoswiatkowego a nie ma u nas tyle zborownikow. Uliczne gloszenie to jeszcze nie oznaka sekt, ale faktycznie z tego co piszesz to troche "podejrzana" wpolnota" Sprawdziłam na "wykazie" i Kościół Zielonoswiatkowy posiada zbór w pabianicach, ale inny. Ten o ktorym mowisz nei nalezy do naszego kosciola, prawdopodobnie jest neizalezna wspolnota i prawdopodobnie jest to jakas sekta albo wspolnota zmierzajaca ku sekcie.

Gość PrawaeTywae
na facebooku mozna znalezc jedynie dane adresowe wpisując "Chrześcijański Kościół Dobra Nowina". Jezeli tamtejszy "Pastor" glosi takie hasla ze tylko wierni tego zboru sa wybani to faktycznie cos nie tak

Gość 246
Nie 300 tylko ok 20- 30 osob ;) Sala jest bardzo mala, i pod koniec kazania pastora, wszyscy ze soba rozmawiaja...i wiedza o kazdym baardzo duzo... Wczoraj ta moja przyjaciolka napisala mi, ze boli ja gardlo, zaraz dodajac ze to szatan i ze on nie chce zeby poszla na msze. (ona go slyszy jak ja kusi...) Ja nie mam nic do tego kto jest jakiej wiary. Tylko, ze moja przyjaciolka wcale sie nie zmienila pozytywnie, nadal ma swoje problemy i uzaleznienia...jedyne co sie w niej zmienilo to uzaleznienie od pastora. Przestala sie uczyc i wgl...pastor jej prwnie wmowil, ze po co nauka jak jest Biblia. Oni czytaja tez jakies nowsze wydanie poniewaz pastor im mowi, ze to Bog wybudowal Kosciol...(ja tego w Bibli nie widzialam) Ja przeczytalam Biblie kilka lat temu i bylo napisane, ze prawdziwa swiatynia jest w naszym sercu, a nie poza...

Gość gość
kosciuł to budynek gdziesc ludzie muszą sie zbierać by msze odprawiac

Gość PrawaeTywae
A to jak 30 to niewiele, zle przycztalam, moj blad :D Z tego co piszesz to wpadla w sekte udajaca chrzescijanski kosciol :(

Gość PrawaeTywae
A jak jeszcze slyszy i widzi wszedzie Szatana to juz w ogole bardzo zle, typowa sekta niestety. Jedynie modlic sie mozna bo nie jest to sekta destrukcyjna tylko zwiazek wyznaniowy robiacy wiernym pranie mozgu wiec moga dzialac :(

Gość gość
a jej rodzice się nie martwią? żeby ona się nie rozchorowała, módl się za nią

Gość martyna  33
Ja rowniez uwazam,ze to sekta.Ja naleze do Zboru Zielonoswiakowego i u nas pastor nie uwaza ze jemu wszyscy musza byc podporzadkowani.Bo chwala nalezy sie Tylko Panu Jezusowi.

Gość 246
Moje obawy, wiec sie potwierdzily: to sekta. Masakra ;( Przyjaciolka mnie namawiala, zeby tam zaczela chodzic, ale dobrze, ze odmowilam. Od poczatku ten pastor, ra organizacja mi nie pasowali. Ludzie ida tam..Pastor im wmawia to co ludzie chca uslyszec i koniec, ma stado swoich owieczek. Przyjaciolka pewnie ze mna zerwie bo przeciez kto nie chodzi do tego kosciola ten jest opetany. Z opetanym nie wolno sie zadawac. Ja mam oczy otwarte i nie dam sie omamic. Oni szukaja slabych ludzi, z depresja i z lekami...:( Smutne. Jej rodzina od strony ojca wie, ze to jest sekta, ale ona nie slucha. (Oni sa od szatana) Podobno jej ojciec poszedl do jasnowidza w tej sprawie. Ciekawe czego sie dowie...

Gość PrawaeTywae
Martyna - U mnie tak samo. I u mnie nikt nie twierdzi że mamy wyłacznosc na zbawienei.

Gość gość
Ale wróżki, magia, to też nie jest dobre, to złe moce często, z tego, co wiem. Jeśli możesz, to zadzwoń na tel zaufania, gdzie pracują psychologowie itp., może oni coś dobrego doradzą, mają większe doświadczenie. Wiem, że są takie, gdzie mało się płaci za połączenie i można anonimowo zapytać.To naprawdę smutne.

Gość 246
Dowiedzialam sie, ze ten pastor Mariusz, naucza tylko w Pabianicach. Jej rodzina tez do niego chodzi...oprocz ojca, ktory uwaza, ze to sekta. Dzisiaj chciala mi zamowic Biblie...Ja rozumiem miec wiare...ale ona kiedys miala otwarty umysl, a teraz dzieli swiat tylko na szatana i Boga :/ Masakra wlasnie mnie wyzywa, za moje poglady. Inny czlowiek.

Gość morlimka
A ja się nawróciłam i każdemu polecam. Choć jestem chora i cierpię bo nawróciłam się z okultyzmu ale jestem szczęśliwa i Bogu dziękuję za to otwarcie moich oczu na zło, które wiele lat czyniłam !!! Chodzilam do wróżki, sama sobie też wróżyłam z tarota, wierzyłam w różne horoskopy, senniki, chodziłam na joge, brałam homeopatyki dobierane przez specjalistke od wahadełka, leczyłam sie tzw. bioenergoterapią tj. reiki, oczyszczanie czakr i tzw. aury. Dziś wiem, że to jest okultyzm w najczystszej postaci. I wszystkich przed tym przestrzegam. Króluj nam Chryste zawsze i wszędzie !!!

Gość mordohaj
Kochani, przypadkowo natrafiłem na tę dyskusję i otwieram oczy ze zdumienia. Domyśliłem się, że jest to o naszym Kościele, dodam protestanckim. Już z tego tytułu jest wiele nieporozumień. Wszystko co tu zostało napisane jest nieprawdziwe (łącznie z artykułami prasowymi - a piszą o nas pozytywnie jak i negatywnie). Dlatego jestem gotów odpowiedzieć na każde Wasze pytania, wątpliwości itp. Pastor Mariusz Zapraszam do kontaktu: dobra-nowina.eu

Gość gość
Jestem zdumiona Waszymi argumentami, nie można wypowiadać się na temat Kościoła, wspólnoty, jeśli nigdy tam się nie było, nie uczestniczyło w spotkaniu, nabożeństwie etc. Jestem protestantką i widzę tu wiele uproszczeń. Kościół nie jest budynkiem- jest wspólnotą ludzi, którzy znają się ( nie są anonimowi), łączy ich ten sam cel: miłość do Boga i ludzi. Jestem członkiem tego kościoła i chętnie odpowiem na pytania. Pozdrawiam.

Gość basil99
Gościu powyżej, dziękuję za ten link:)