Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewkaaa08

Kindergeld w Polsce

Polecane posty

Gość jhjhjhj
Nie moge patrzec jak sie wszyscy obrzucaja blotem gdy chodzi o kase? Ludzie tu chodzi o dobro dziecka, a nie o to czy matka chce wiecej pieniedzy a czy ojciec chce dac mniej pieniedzy. Kazda kwota to zawsze bedzie dla niej za malo a dla niego za duzo. Oddajcie dziecko jakiejs rodzinie ktora nie moze miec dzieci, przynajmniej oni okaza dziecku milosc i nie beda klocic sie wiecznie o pieniadze. Zajma sie dzieckiem a nie swoimi problemami. Co za zawisc panuje z narodzie naszym ze tzw samotne matki chca jak najwiecej zedrzec z ex faceta i zgnebic aby finansowo zawsze byl zrujnowany i zycia z zadna inna nigdy sobie nie ulozyl. Faceci zas maja straszna obsesje na punkcie utrzymywania bylej z alimentow, rozliczania jej z kazdej zlotowki, aby przypadkiem nic z alimentow nie poszlo na nia.... to sa chore sytuacje!!!!!!

Gość gośćsuperktos
To i tak tylko dowod na to, ze Niemcy powinni zakrecic kurek na dzieciaki zyjace poza krajem niemieckim. Jak sie.dogadac nie umiecie i sie miesem obrzucacie to nic nie powinniscie miec. Gdyby ojciec nie pracowal kasy by nie bylo, a ze dziecka nie wychowujesz to plac alimenty z wyplaty a nie z zasilku, a ty babo mieszkasz w polsce wiec pobieraj polski zasilek, a jak za malo to rusz tylek do roboty do zachodniego sasiada. Wszystko w temacie.

Gość gość
Co do KG wysyłanego na dzieci do PL ,jestem zgodna z autorem postu powyżej. Dziecko mieszkające w DE powinno dostawać KG ,nie mieszka ...nie ma KG tak jak w UK zrobił Cameron. Z drugiej strony ,tak nie lubię tych s*******ii szkopskich ,że wcale mi ich nie żal ,że tyle emigrantów ich skubie na kasę ! Szkopy to szmaty wredne ! Zasłużyli sobie w pełni na to co teraz mają ! Ich wyzysk ludzi do niewolniczej taniej pracy skutkuje właśnie takimi a nie innymi efektami i dobrze tak Chujjjjom szkopskim :)

Gość gość
mam takie informacje: „Artykuł 68 Rozporządzenia 883/2004 reguły pozwalające określić państwo, które powinno udzielać świadczenia. Jednym z celów tej regulacji było uniknięcie sytuacji, w której odpowiadające sobie świadczenia są pobierane równolegle w kilku państwach: Zasady pierwszeństwa w przypadku zbiegu praw do świadczeń 1. W przypadkach, w których na podstawie ustawodawstwa więcej niż jednego Państwa Członkowskiego udzielane są świadczenia w tym samym okresie i dla tych samych członków rodziny, mają zastosowanie następujące zasady pierwszeństwa: a) w przypadku świadczeń wypłacanych przez więcej niż jedno Państwo Członkowskie z różnych tytułów, kolejność pierwszeństwa jest następująca: w pierwszej kolejności prawa udzielane z tytułu zatrudnienia lub pracy na własny rachunek, w drugiej kolejności prawa udzielane z tytułu otrzymywania emerytury lub renty i w ostatniej kolejności prawa uzyskiwane na podstawie miejsca zamieszkania; b) w przypadku świadczeń wypłacanych przez więcej niż jedno Państwo Członkowskie z tego samego tytułu, kolejność pierwszeństwa ustalana jest poprzez odniesienie do następujących kryteriów dodatkowych: i) w przypadku świadczeń uzyskiwanych z tytułu zatrudnienia lub pracy na własny rachunek: miejsce zamieszkania dzieci, pod warunkiem że taka praca jest wykonywana i, dodatkowo, w odpowiednim przypadku, najwyższa kwota świadczeń przewidzianych przez kolidujące ustawodawstwa. W tym ostatnim przypadku koszt świadczeń dzielony jest według kryteriów określonych w rozporządzeniu wykonawczym; ii) w przypadku świadczeń uzyskiwanych na podstawie otrzymywania emerytur lub rent: miejsce zamieszkania dzieci, pod warunkiem że emerytura lub renta jest wypłacana na podstawie jego ustawodawstwa i, dodatkowo, w odpowiednim przypadku, najdłuższy okres ubezpieczenia lub zamieszkania na podstawie kolidujących ustawodawstw; iii) w przypadku świadczeń uzyskiwanych na podstawie miejsca zamieszkania: miejsce zamieszkania dzieci”. I teraz tak, moja ex partnerka [nie żona!!!!] pobiera w PL kase na dziecko z tytułu samotnej matki, z racji tego że jest matka samotnie wychowujaca i ma wyrok o alimentach dostaje ten zasiłek na dziecko. Podobno Kindergeld to nie jest zasiłek dla samotnej matki wiec to są rózne swiadczenia ale przyznane na to samo dziecko. I ja pracując w DE moge sie wg prawa starac o kindergeld, bo z pkt1 podp a wynika, ze kolejnosc pierw z wykonywania pracy a to ja wykonuje legalna prace w DE, tak? Ona w PL nie pracuje... Juz nie wiemy kto z nas ma złozyc wniosek ...

Gość gość
i tak nic nie dostaniecie :D możecie sobie składać nawet stos papierzysk nieroby darmozjady

Gość Ewa25021977
Poczytajcie sobie tutaj komu należy się kindergeld: www.pozytywnepieniadze.pl

Gość gość
mi babka z Coesfeld zalatwiła KG w ciagu 4 mcy .osobiście była w mojej sprawie w Bauzten .Bez tego pewnie czekalabym tak jak inni.moge tylko polecić polskie biuro z Coesfeld.