Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ogórki ogóreczki korniszonki moje kochane

Polecane posty

Gość gość

Jakie wolicie ? kiszone czy konserwowe i dlaczego ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a może surowe razem ze skórką przekrojone w poprzek posolone i popieprzone pycha ! :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z spodni mego pana :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Koszone są o wiele bardziej wartościowe niż te konserowoe, w sumie te konserowe sa bezwartosciowe :) Teraz niestety trudno zaleźć kiszonki, ukiszone tradycyjnie, bo robia przkrety :(((

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no właśnie pospolite jest sztuczne kiszenie nie tylko moich kochanych ogórków ale też kapusty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
podnoszę :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gieniek w gomaczkach
Ja lubię kwaszone z beki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kiszone oczywiście zdrowe są Nie mylić z KWASZONYMI!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
czy to prawda że nie powinno się łączyc ogórka surowego z pomidorem bo zabijane są witaminki z pomidorka dla chłopczyka i dziewczynki ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wole pomidory
http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Jak-ogorek-walczy-z-pomidorem,wid,16106136,wiadomosc.html?ticaid=111f82

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wole pomidory
,,Z badań wynika, że jeden ze składników ogórka - askorbinaza, zawarta w zaledwie łyżeczce soku z tego warzywa, zniszczy całą witaminę C w aż trzech litrach soku z pomidorów. Na szczęście z każdej sytuacji jest jakieś wyjście. Ogórki jadajmy osobno, a do sałatek dodawajmy konserwowe lub kiszone.,,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ogórek zielony dobry z majonezem ale trza uważac co bardziej wrażliwi mogą dostac sraczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dobry jest tez ze smietana i szczypiorkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jaki jest zdrowszy kiszony czy surowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
są też kefiry z ogórkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościu866
kiszone domowej roboty a jak ze sklepu to konserwowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość autorka
Najlepsze są ogórki z lidla nawożone gównem starych niemców.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jeżeli kiszony naturalnie to może kiszony ale nie sztucznie bo tak teraz oszukują na bazarach i w sklepach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wartość żywieniowa ogórka polega głównie na smaku i usprawnianiu procesu trawienia. Owoce ogórka zawierają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i dlatego znajdują zastosowanie w dietach odchudzających. Większość składników znajduje się nie w miąższu, lecz w skórce. Surowe owoce są dla niektórych osób ciężkostrawne. Surowe owoce zawierają askorbinazę, enzym, który utlenia witaminę C. Surowych owoców nie należy mieszać np. w sałatkach z innymi warzywami, takimi jak pomidory czy papryka, gdyż ich wzajemne działanie eliminuje witaminy. Dzięki zdolnościom regeneracyjnym soku ogórkowego, znalazł on zastosowanie w kosmetyce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ogórki są świetnym dodatkiem do surówek, sałatek , w sałatce greckiej jest zdaje się ogórek zielony i pomidor to może niezdrowo ale jak smacznie ! oczywiście jeszcze oliwki zielone i ser feta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ogórek siewny (Cucumis sativus L.) – gatunek ogórka z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Wywodzi się prawdopodobnie z gatunku Cucumis hardwickii dziko rosnącego u podnóża Himalajów. W Indiach uprawiany był już ok. 3 tys. lat temu, później został szeroko rozpowszechniony i obecnie znany jest we wszystkich strefach klimatycznych. Owoce ogórka siewnego wykorzystywane są powszechnie w kuchni wielu krajów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×