Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość carol__ina

pierwsze okulary

Polecane posty

Gość carol__ina

Mam 16 lat. Wczoraj byłam u okulisty i powiedział ze mam wadę +4 w prawym, +3,5 w lewym i lekki astygmatyzm. Czy to duzo ? Widzę na co dzień raczej dobrze. Za tydzień mi przepisze odpowiednie okulary. Jakie wady wy macie ? Czy będę musiała nosić okulary cały czas? Jakie okulary wybrać i ile sie na nie czeka.

Gość carol__ina
Naprawdę nikt nie nosi okularów ? :(

Gość gość
to duża wada. czy cały czas będziesz musiała nosic powinien c***owiedzieć okulista. po wybór oprawek idź z dobrą koleżanką która ci doradzi w których wyglądasz najlepiej.

Gość gość Ona 123
Mam bardzo podobną wadę. Dziwię się, że ta wada ci wcześniej nie przeszkadzała, bo ja nie umiem funkcjonować bez soczewek kontaktowych. Niestety będziesz musiała nosić na stałe okulary. Ja noszę soczewki kontaktowe, bo jakoś nie mogłam się przyzwyczaić nigdy do okularów. Zawsze albo mi spadały z nosa, albo brudziły się, albo zaparowywały przy wchodzeniu do ciepłego pomieszczenia z zewnątrz.

Gość gość
Hajlepsze sa okulary Ayurwedyjskie,do cwiczen oczu,potrafia skorygowac wzrok do 5 dioptri

Gość gość
Ja mam wadę ciut większą, bez okularów nie jestem w stanie funkcjonować. Ty zobaczysz różnicę dopiero, kiedy włożysz gotowe okulary (pomyślisz: "to można tak dobrze widzieć?!"). Wada jest dosyć duża, więc okulary będziesz musiała mieć na nosie cały czas (no, chyba że wybierzesz soczewki). I przez astygmatyzm na początku może Cię np boleć głowa gdy będziesz nosiła okulary, albo może Ci 'uciekać podłoga', także na początku nie przemęczaj się i noś tyle, ile będziesz w stanie wytrzymać. z czasem się przyzwyczaisz i wszystko będzie ok :)

Gość carol__ina
dziekuj****ardzo za odpowiedzi :) okulistka mowila ze powinnam nosic okulary od 6 zycia i jestem bardzo rzadkim przypadkiem. dziwi mnie fakt ze przy wadzie +4, chce mi zalożyć okulary +0,5. czemu nie moze od razu zalozyc mi odpowiednich ? o.O

Gość gość
Zaraz, zaraz. Nie doczytałam. Masz +4? A ja myślałam, że -4. W takim razie jesteś dalekowidzem i będziesz nosić do czytania, albo kupisz okulary progresywne i będziesz nosić cały czas (co na pewno jest wygodniejsze). Powiem szczerze, że nie spotkałam się, żeby okulista 'powiększał' wadę w okularach. Mój zawsze przepisuje mi okulary nieco słabsze niż powinny być, żeby (jak on to mówi) 'oko pracowało', bo wtedy podobno wada nie postępuje tak szybko.

moze bedzie mi stopniowo zwiekszal.. tak zeby dorownac mojej wadzie. kompletnie sie na tym nie znam.

Gość gość
To mam jeszcze jedno pytanie. Czy to +0,5 to nie jest wartość astygmatyzmu? Z tym zwiększaniem to też bym uważała.. Każde okulary to wydatek kilku stów, więc wpędzi Cię w niezłe koszty, jeśli powie Ci, że za kilka miesięcy będziesz musiała zmienić szkła.

Gość gość
Dajcie sobie spokój z okularami korekcyjnymi bo jak raz juz załozycie tak juz po oczach,najlepsze sa okulary Ayurwedyjskie,które lecza wzrok

wlasnie powiedziala ze bede miala czesto wymieniane szkla.. :/ to pewnie duzy wydatek. ale mowila tez ze jak dla mnie to nie ma innej opcji poniewaz okulary powinnam nosic od dawna i teraz trzeba przystosowac do nich wzrok :(

Gość gość
Może ma rację... Nie jestem okulistą więc nie wiem. Ale jeśli nie będziesz chciała co chwilę zmieniać oprawek tylko same szkła, to trochę obniżysz koszty. Ja zaczynałam od wady -1,75 i od razu nosiłam okulary. Nie chcę podważać kompetencji okulisty, ale czy masz jakieś opinie znajomych na temat tej pani doktor?

Gość gość
Nie potrzeba nigdzie chodzi do zadnych okulistów szkoda kasy

Gość gość
To może poszukać opinii? Wiem, że są strony internetowe z opiniami pacjentów o lekarzach, może tam? A jeśli nie to może warto skonsultować się z innym lekarzem? Chyba, że ufasz tej pani, to wtedy możesz już zacząć szukać okularów :) Zabierz ze sobą kogoś, kto Ci doradzi i pochodź po zakładach optycznych :) I przemyśl, na jakie szkła chcesz się zdecydować. Czy chcesz ściągać okulary, czy nosić je cały czas; czy potrzebujesz filtrów do pracy z komputerem, czy chcesz 'spłaszczyć' szkła. Te wszystkie usługi kosztują, więc przemyśl, na co warto wydawać kasę jeśli niedługo i tak będziesz musiała zmienić szkła.

Gość gość
05.01.14 [zgłoś do usunięcia] carol__ina Bedziesz slepa na starosc jak okulary bedzisz nosic

poszukam jakis opinii :) a co do przeciwnika okularów, wytezanie wzroku przy czytaniu przy mojej wadzie ( a czytam bardzo duzo ) prowadzi do bólów i zawrotów głowy, gorszych wynikow w nauce, wiec mysle ze okulary sa niezbedne

Gość gość
Nie słuchaj przeciwnika okularów, bzdury plecie. A żeby nie być ślepym na starość, to za kilka lat możesz sobie zrobić laserową korekcję wzroku (koszt kilku par okularów ;) ) i będzie po kłopocie :)

Gość gość
sa okulary Ayurwedyjskie,które lecza wzrok,wiec nie tak ze bez okularów,

Gość gość
2014-01-05 19:57:29 [zgłoś do usunięcia] gość A Ty nie buntuj ludzi,jasne laserowa korekcja wzroku,Natura potrafi wiecej jak tysiace korekt laserowych i innych

Gość gość
gościu, naprawdę uważasz, że okulary z podziurkowanym plastikiem zamiast szkieł są w stanie poprawić wzrok? Skoro to takie przełomowe, dlaczego okuliści tego nie polecają?

jezu, czlowieku gadasz jak moj dziadek. chyba zdecyduje sie na ta okulistke, widac bylo ze masa ludzi do niej przychodzi, wiec nie moze byc zla.

Gość gość
05.01.14 [zgłoś do usunięcia] gość Tal wierze,bo sam stosowałem,a okuliscie tego mało ze nie stosuja ,nawet ukrywaja,bo poszliby z torbami a przeciez nikt nie podcina sobie gałezi na której siedzi,Ty bys robił inaczej???A madroscia dziadka sa cenna informacja i nie mozna ich bagatelizowac,człowiek przezył juz tyle lat ze czesto wie co mówi

Gość gość
05.01.14 [zgłoś do usunięcia] carol__ina No co Ty gadasz,musi byc bardzo zła,skoro ma tylu klientów,dobry lekarz nie ma klientów,bo poprostu ci co do niego przychodza pozniej juz nie choruja,zupełna odwrotnosc :D hehe

ale nie w takich sprawach. akurat moj dziadek zyje przeszloscia, a technologia idzie naprzód

Gość gość
W kazdych sprawach,technologia praktycznie nas cofa do epoki kamienia łupanego,wszystko psujace sie sprzety i w kazdej dziedzinie tak jest

Gość gość
05.01.14 [zgłoś do usunięcia] carol__ina hehe, no w sumie.. ale mozliwe ze byli to nowi klienci He he mozesz sobie tak tłumaczyc ze nowi klienci a popytaj z ciekaosci??? :D,beda mówic jest bardzo dobra juz 10l do niej chodze :D