Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co dzis zjadly wasze dzieci

Polecane posty

Gość A ile waza wasze dzieci
Moj syn lat 5 wazy 20 kg

Gość czy jemy za malo owocow
4 lata 15 kg, 105cm wzrostu.

Gość mamusiuleńka
syn 24 lata na śniadanie jajecznica z 8 jaj+ kawa , obiad wielkie 2 rolady+kluski śląskie+ sos z rolad , deser słodkośc***oświąteczne + alkohol , kolacja odgrzany obiad + dużo soku pomarańczowego.amen

Gość tak_sobie_ooo
chłopiec, 12 miesięcy (no prawie) _ Wczoraj: -mleko + kanapka z wędliną i ogórkiem -zupa szpinakowa (szpinak z ziemniakami Hipp + gotowana marchewka, makaron, odrobina piersi z kurczaka, trochę "wody" od mięsa i marchewki z lubczykiem) - ziemniaki z masłem i jogurtem, gotowana marchewka i brokuły, pierś z kurczaka - kaszka mleczno-wielozbożowa bez cukru bobovita (robiona na wodzie i soku czereśniowym domowej roboty) _ Dzisiaj: - kasza manna bobovita bez cukru - zupa z buraczkami (tak jak ogórkowa, ale zamiast ogórków dodane buraczki) -kuskus, marchewka, ugotowana polędwiczka -kawałek banana -kasza mleczno-wielozbożowa (gruszka, sucharek) bez cukru z bobovity.

Gość Mamaniejadka
Na stole byl i makaron pelnoziarnisty i kasza gryczana i 2 odzaje surowki. Wiem, ze w terorii wszyscy da madrzy ale u nas wyglada to tak ze on nie zje ani kesa mieska jesli nie zagryzie tego makaronem lub kasza. Nie je ziemniakow jedynie w zupie ogorkowej i krupniku a makaronem sie nie zapycha tylko bierze gryza kotleta plus gryza makaronu a dzis dla siebie zrobila, dodatkowo kasze gyzana wiec poprosil zeby mu ma zmiane dac. Uwierz mi ze badzo dbam o to, zeby zdroowo jadl. Gotuje zupy na cielecinie, naindyku , nie uzywam zadnych wspomagaczy smakow ańi tzw gotowcow. Je duzo warzyw i owocow ale jedynie i niestety nie chce jesc miesa i tylko w tym wypaky zgadzam sie na jego reguly awet jesli kotleta z ryby lub inneo zagryza makorone, niech zagryza czym chce oby zjadl. Nie chce zeby mial anemie. A jest badzo drobny jak na swoi wiek. Zresza mamy niejadkow wiedza ze robi sie wszysko oby dziecko tylko cos zjadlo.

Gość Tztsjahbaj
Mamo niejadka: nie tlumacz sie. I tak sporo twoje dziecko jes. Ja rozumiem co to znazy miec w domu dziecko, ktore nie rzuca sie na jedZenie i wiem co to znaczy walzyc o kazdy kes. Moim zdaniem wazne, zeby nie dawac dziecku slodyzy i slodkich sokow bo to hamuje apetyt a reszta to ok o widze, ze domowe jedzenie a to jednak podstawa. Powodzeńia w walce z kotlecikami;) zreszta nienkazdy musi byc miesozerca. Dawaj jaja, ryby i do przodu! Na pocieszenie dodam zebys nie slucala tych oburzonych sama wiesz co dziecku dawac tak aby jadlo a z doswiadczenia wiem, ze dzieci z niejedzenia wyrastaja i niedlugo sam bedzie aie na mieso rzucal;)

Gość Mamaniejadka
Staram sie nie dawac sozkow i slodyczy ale bez przeady czasem oczywiscie daje;) wszysko z umiarem i nigdy przed obiadem;) pozdrawiam

Gość gość
Wiesz jak poradziłam sobie z niejadkiem?... Nakładałam odpowiednią ilościowo porcje jedzenia ( tak by nie było ich zbyt wiele by dziecko dało rade zjeść) i dziecko musiało zjęść CAŁY posiłek, nie pozwalałam odejść od stołu.Brzmi brutalnie ale przyniosło efekty. Na początku był nawet płacz i obraza, ale nie ustępowałam, mój niejadek był z tych skrajnych przypadków -poniżej 3 centyla i wszystko było na "bee, fuj nie" obecnie zjada ze smakiem warzywa mieso, jak każdy ma coś czego nie znosi i należy to uszanować, jednak czasy zjadania pól pulpecika zażegnaliśmy konsekwentnym działaniem, obecnie jest na 25centylu ma więcej energii i samo domaga się jedzenia co kiedyś było marzeniem.

Gość gość
Moja córka ma 103 cm i 15 kg, 4 lata. A ja mam depresję i właściwie wszystko mi jedno co je. Chce jeść, to daję, mówi że nie chce, to nie je. W przedszkolu chyba lepiej ją dokarmiają, no i mąż gdy jest w domu.

Gość Mamaniejadka
Dziekuje za wszystkie rady tez staram sie byc konsekwetna i widze po Twoim wpisie ze to jedyna droga

Gość Hjhjhjhjhjbhbhvhv
Hej czemu masz depresje? Walcz z tym koniecznie!

Gość A ryby chca jesc wasze dzieci
Chodzi mimo dziec**przedszkolne lub wzesnoszkolne? Co lubia jesc najabradZiej? Zrobmy ranking zup i 2 dan bedzie to moze tez podpowiedz dla innych

Gość Mamaniejadka
Zupa pomidorowa, ogorkowa, rosol lub tzw ziemniaczaknka (niestety z parowka czasem) Nalesniki wszelakie, leniwe Warzywne spagethi

Gość Mamaniejadka
I jeszcze pizza domowej roboty ale bez szynezki oczywiscie;)

Gość gość
e tam.. gdyby ktoś mnie zmuszał do jedzenia, to chyba bym wymiotowała.. Jako dziecko niewiele lubiłam jeść.. odpadały: mleko, jajka, zupy mleczne, mieszane surówki (dopuszczalne: buraczki, mizeria, gotowana marchewka, kalafior z bułeczką, brukselka), papryka, kukurydza, cebula, wszelkie pierogi, łazanki, knedle, kopytka, kasze, naleśniki z serem, kanapki z dżemem, wątróbka, zupy-fasolowa, grochowa, flaki. _ W zasadzie ja ciągle jadałam to samo: kanapki z musztardą (nawet moja mama pytała się lekarki czy tak mogę), zupy pomidorową i ogórkową, mielone, gołąbki. W domu na szczęście nikt mnie do jedzenia nie zmuszał. Mama robiła raczej to, co lubiłyśmy jeść. Później już jadłam kanapki z wędliną, białym serem, żółtym serem.. ale obiady dalej "okrojone". Nawet hamburgerów nie jadałam hhi, a pizzę spróbowałam dopiero ja miałam 15 lat i przez kolejnych kilka jadałam tylko margarittę. Hod-dogi jadąłm bez surówek, I żyję :) Jeść więcej zaczęłam dopiero później..tzn. więcej nie.. (bo ja tymi kanapkami czy zupą mołam się zapchać), ale jadłam już inne rzeczy... teraz zjem mieszane surówki, kebaba, pierogi z mięsem, paprykę i kukurydzę, łazanki.. ale to już się nauczyłam jeśc jako dorosła osoba. Więc nie zmuszajcie dzieci do jedzenia.. to chyba najgorsze, co może być.

Gość Mamaniejadka
Czyli jest nadzieja;)

Gość Znam ten bol
Mozna nie zmuszac do jedzenia ale zachecac nalezy i to jestpewne. Chodzi o zdrowie dzieci. Nie wierze w takie mowienie, ze dziecko samo wie co powinnomjesc. Gdyby tak bylo moje dzieckonjadlobynwylaznie kanapke z zoltym serem i jablko. Troche malo. Nasza pediatra twierdzi, ze oczywiscie nie zmuszac typu krzyki ale tlumazyc tlumaczyc zachecac gotowacnowe rzeczy przemycac w potrawach wartosciowe skladniki Niestety nienjest to proste ale macierzystwo tonodpowiedzialnosc. I dziecku trzeba wszczepiac wlasciwennawyki od pozatku. Czasem to czasochlonne ale rozumiem mamy ktore przejmuja sie tym co ich dZieci jedza a co powinny jesc.

Gość gość
(Hjhjhjhjhjbhbhvhv, to miłe z twojej strony że pytasz więc ci odpowiem. Nie mam jak walczyć bo depresja jest spowodowana konkretnymi zdarzeniami a na to lekarstwa nie ma. Nie mam pracy i komornik zajął mieszkania i dąży do licytacji. Do tego wśród najbliższych rak, zawał, udar. Masakra. To nie tak że leżę i gapię się w sufit. Podejmuję wszelkie prace dorywcze ale czuję się jakbym już nie żyła i moje dziecko też, tylko jeszcze nikt o tym nie wie z wyjątkiem mnie.) No, w każdym razie dziecko jak rosło, tak rośnie, czy gdy podawałam suplementy i pilnowałam posiłków, czy teraz gdy nie mam do tego głowy.

Gość Hajahjajjj
Bardzo ci wspolczuje. Ale walcz o siebie i dziecko. Nie poddawaj sie. Z kazdej sytuacji jest wyjscie brzmi banalnie ale tak jest. Masz meza. Masz dziecko. Walcz dla nich i dla siebie. Dbaj o siebie, nie daj sie.

Gość gość
No dziecko nie wie, co powinno jeśc.. takie już są dzieci :) Jak pisałam... moje ulubione kanapki to kanapka z masłem i musztardą (ewentualnie jeszcze z wędliną). Ale miałam swoje "fazy" w jedzeniu, np. tylko ogórek kiszony, a konserwowy bleeeee. potem odwrotnie.. Innym razem tylko musztarda, a keczup fuuujjjjj, później tylko keczup, a musztarda bleeee Ponoć plułam jako malutkie dziecko wszystkim w czym było mięso (nawet zmiksowane)... a do 4 roku życia lubiłam szczypiorek. Nie pamiętam tego i cięzko mi w to uwierzuć, bo szczypiorek nauczyłam się jesć w wieku ok 27 lat :) (tak samo łazanki, kukurydzę czy paprykę). Na prawdę na koloniach czasem głodowałam.. ale byłam uparta.. czegoś nie spróbuję i już!! Mogli mnie namawiać, przekonywać... babcia taka była..spróbuj, zjedz..okropność!!! Jest wiele rzeczy, których do dzisiaj nie zjem (flaki, fasolowa, grochowa, pyzy, knedle, naleśniki z serem, zupy mleczne, salami, papryczki chili, cebula, groszek konserwowy i wszelkie sałatki z nim- chociaż surowy uwielbiam-, hamburgery, z "nowszych" sushi czy owoce morza), ale już jest lepiej.. jem więcej warzyw, mieszanych surówek, zasmakował mi kebab (jakoś przed 30. ;) ).. nawet przekonałam się do "dziwnych" dla mnie sałatek z ananasem i kurczakiem :D . na prawdę nie ma co dzieci na siłę zmuszać do jedzenia.. proponować tak.. ale bez przesady.