Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dsyeklyk

Chytry numer

Polecane posty

Na wielu nowo wybudowanych osiedlach mieszkaniowych w Warszawie trudno uświadczyć miejsce parkingowe przeznaczone dla osób niepełnosprawnych. To dziwne, ponieważ przepisy § 18.1. rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690 z późn. zm. ) stanowią, że zagospodarowując działkę budowlaną, należy urządzić również miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystają osoby niepełnosprawne. Okazuje się, że w Warszawie, przepisy prawa budowlanego nie są wykorzystywane dla dobra osób niepełnosprawnych, lecz są nadużywane w interesie developerów. Na osiedlu mieszkaniowym w Warszawie przy ulicy Zaściankowej 8, oddanym do użytku w 2009 r., liczącym zgodnie z pozwoleniem na budowę 98 miejsc parkingowych, zatwierdzony projekt, co widać na jego fotokopii, przewidywał 8 miejsc parkingowych przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych. Dlaczego zaprojektowano ich aż osiem ? Otóż zgodnie z § 20 cytowanego rozporządzenia miejsca parkingowe przeznaczone dla osób niepełnosprawnych można sytuować w odległości 5 metrów od okien budynku wielorodzinnego. Natomiast zgrupowanie więcej niż czterech miejsc parkingowych o innym przeznaczeniu można budować w odległości nie mniejszej niż 10 metrów od okien ( § 19.1. cytowanego rozporządzenia). Stąd, dla pozostania w zgodzie z przepisami prawa budowlanego, inwestor osiedla przy Zaściankowej oznaczył osiem miejsc parkingowych położonych w odległości 6 metrów od okien, jako miejsca przeznaczone dla osób niepełnosprawnych. Inaczej nie uzyskał by pozwolenia na budowę. Otrzymana decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego i pozwoleniu na budowę była dla inwestora wiążąca, stąd był on zobowiązany oddać osiem opisanych miejsc do dyspozycji ogółu osób niepełnosprawnych. Inwestor postąpił jednak inaczej. W miejscu przewidzianym w zatwierdzonym projekcie na osiem miejsc parkingowych o szerokości 3,6 metra każde, urządził 12 miejsc parkingowych o szerokości 2,3 metra każde i sprzedał je osobom prywatnym. Tym sposobem spowodował, że wbrew obowiązującym przepisom na osiedlu nie ma ani jednego miejsca parkingowego dla osób niepełnosprawnych. Dziwnym jest, że rzecz nie została zauważona przez inspektora nadzoru budowlanego odbierającego osiedle. Przecież przepis § 20 cytowanego rozporządzenia wyraźnie wskazuje, że miejsca parkingowe dla osób niepełnosprawnych powinny być odpowiednio oznaczone, co podlega sprawdzeniu przy odbiorze. I co można z tym zrobić ?

Gość Radek_44 lata
kto kupuje inspektorow nadzoru? :classic_cool:

Gość gość
ojoj

Gość gość
deweloperzy strasznie kantują, niedawno pytałam tutaj komu podlegają, ponieważ mieszkam w budynku, gdzie też doszło do wielu przekrętów, skutkiem czego osiedle obok ma pretensje do mojego osiedle moje osiedle jest nic nie winne temu,że deweloper obiecał coś im, obiecał też nam, nikomu nie dotrzymał słowa, powinno się pisać nazwy tych deweloperów, ja napiszę tylko,że pierwsza litera dewelopera u którego kupiłam to M.. dzięki deweloperowi mając do przystanku 4-5 minut musimy chodzić na około 10-12 minut , tak nam ułatwił życie

http://forum.gazeta.pl/forum/w,106,71224161,71224161,Konstans_i_spółki_.html Radze omijać z daleka wszystkie firmy i stwory z udziałem Konstans i Króla. Tego cwaniaka, oszusta, zdzierce wszyscy znają w Mińsku M. i Starej Miłosnej. Działa w układzie z Notariuszem (Nowakowski czy jak mu tam). Odchodzą jaja z aktami notarialnymi, sad nie daje ksiąg wieczystych. Zanim coś kupicie zasięgnijcie opinii mieszkańców osiedla Pod Sosnami. Od razu wam się odechce. To chyba on !!!

Gość gość
Jak to możliwe ?

Gość gość
kasa

Gość gość
?

Gość gość
Nie wiem dlaczego nie podano sprawy do prokuratury

Gość ernel
Jaja sobie robisz

Gość kapolom
Prokuratura bierze