Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

vegeta to syf pytanie

Polecane posty

Gość gość

Czy uzywacie vegety lub innych podobnych? Slysze, ze to syf. Czy to takie szkodliwe? Ja uzywam..

Gość gość
Poczytaj sobie skład. Wolę używać mieszanki ziół, którą sama robię. Przynajmniej nie ma w niej chemii.

Gość gość
Ja właściwie tylko do placków ziemniaczanych trochę daję, a te może raz na miesiąc jadam. Czasem do zupy dodaję kostkę warzywną, a ta również z glutaminianem jest.

Gość gość
Ja właściwie tylko do placków ziemniaczanych trochę daję, a te może raz na miesiąc jadam. Czasem do zupy dodaję kostkę warzywną, a ta również z glutaminianem jest.

Gość gość
Tylko kostke miesna do gulaszu

Gość gość
vegeta sama chemia. glutaminian sodu i nic wiecej. smak potrawy co prawda wyostrza, ale lepiej dac soli, pieprzu i naturalnych ziol i przypraw

Gość gość
jak nie umiałam gotować to dawałam, teraz tylko przyprawy i wychodzi smaczny obiad.

Gość Jaamajka
chodzi o zawarty w niej glutaminian sodu, jest on tez we wszelkich kostkach rosołowych, ale wystepuje też naturalnie w brokułach i pomidorach. Stosowany sporadycznie nie jest szkodliwy. W kuchni chińskiej jest to podstawowy dodatek ( w formie białego proszku), jego włsciwosci sa takie ze wzmacnia i wydobywa smak. Możesz kupic vegetę natur ona jest bez glutaminianu, tam jest tylko sól i suszone zioła, w smaku identyczna, no ale smaku potrawy nie wydobędzie.

Gość gość
up

Gość gość
Nie wiem dlaczego nie mogę nic napisać i wszystko jest SPAM :) :) :)

Gość gość
Napisałabym wam co to jest glutaminian sodu wówczas byście się go nie bały ale niestety cenzura tego forum nie pozwala

Gość gość
Jak smażysz mięso na patelni rumieniąc je by potem podlać wodą i zobić ulasz to też wytrącasz glutaminian:)

Ja już pomijam skład ale vegeta psuje i zabija smak potrawy moim zdaniem. Wszystko ma ten sam posmak. Nie używam tego, wolę sól i pieprz, a dla aromatu suszone lub świeże zioła.

Gość gość
gulasz* ja bym się na wszym miejscu nie bała glutaminianu sodu bo jest to naturalny organiczny związek chemiczny. Bałabym się chemii i soli drogowej w żywności:O

Gość gość
Jak np. gotujecie rosół żeby nadać mu tej ,,istoty smaku" przypalacie nad ogniem cebulę prawda? -jedną na litr rosołu tam tez wytrąca się glutaminian :)