Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy moja kotkę ma ruję

Polecane posty

Gość gość

Kotka przyszła na świąt 3 maja. Była grzecznym kotkiem, a teraz to diabeł wcielony. Miauczy, chce na pole, dziwnie warczy. Zauważyłam też inne koty na podwórku. Czy to już? Kot wychodzący.

Gość gość
ruje u kota nie sposób przegapic- miauczy , tarza sie, w taki charakterystyczny wystawia tyłek jednoczesnie dreptając w miejscu, kot jest nie do zniesienia ogólnie. kup tabletki antykoncepcyjne u weta albo idz na zastrzyk.

Gość gość
Ale nie jest przymilna, wręcz przeciwnie. Każdy dotyk kończy się pogryzieniem. Jak wygląda steryzlizacja? A raczej okres po? Bardzo kotek wymęczony? To moja 1 kotka. Nigdy kotów nie miałam.

to drobny zabieg w pełnej narkozie, z założeniem szwów do końca dnia i na drugi dzień kot jest półprzytomny, trzeba bardzo na niego uważać, nei pozwalać mu skakać i szybko chodzić, kot ma nieskoodrynowane ruchy najlepiej zamknąc go na małej powierzchni, albo nie spuszczać z oka szwy są zdejmowane po 5-7 dniach, do tego czasu kot musi być w specjalnym ubranku albo kołnierzu, żeby sobie ich nie powygryzał po zdjęciu szwów kot jest jak nowy :)

Gość gość
Sama nie wiem. Teraz biega po polu tak się wściekła. Pewnie wróci z brzuchem. Boję się zabiegu.Tego kaftanika. Ze coś kotku się stanie, że będą jakieś komplikacje. Ile kosztuje taki zabieg?

Gość MAS KOT KA
autorko nic się kocinie nie stanie, koszt sterylizacji to około 200zł, moje nawet nie musiały mieć żadnego kaftanika, ani kołnierza, jedna wyciągnęła sobie szwy już po zagojeniu się rany... jedna z moich kotek teraz ma właśnie ruję, tarza się, przewraca, ale jak ją głaszczę delikatnie mnie podgryza i dość mocno drapie, swoją drogą nie wiem właściwie ile ruja trwa, bo trzyma ją już trochę, ewko wszystkowiedząca, wiesz coś na temat kociej rui ?

Gość gość
Moja kotka tez ma teraz ruje. Mamy jeszcze mlodziutka suczke ktora z racji wieku widzi kocia rujke po raz pierwszy i martwi sie o swoja kolezanke. Widok komiczny kotka sie tarza wypina, suczka piszczy widzac wyczyny kotki i wylizuje jej tylek.

Gość MAS KOT KA
ehehehehe... no to kocina nie musi chodzić szukać kocurów na sex

Gość gość
Sterylizując kotkę wykluczasz różne choroby, np. raka sutka, ropomacicze itd. To ostatnie zwłaszcza wywoływane jest przez hormony, które ludzie podają kotkom antykoncepcyjnie. Moi rodzice kiedyś tak załatwili kotkę - umarła na ropomacicze, ja byłam za mała, żeby się znać, a weterynarz zamiast doradzić rodzicom sterylkę, to faszerował kicię hormonami. :( Sterylizacja nie jest droga, kosztuje 100-200 zł, to mniej, niż wydałabyś na hormony na ruję przez całe jej życie. Sama mam dwie kotki, obie po sterylizacji, dobrze nam razem. ;)

Gość gość
Oj, podbudowałyście mnie. Właśnie szukam jakiegoś dobrego weterynarza. Czy muszę brać urlop na ten czas? Aby mieć kotka na oku?

Gość gość
ruja trwa około 2 tygodni, w każdej ksiązce o kotach to znajdziesz, właścicielko kota od siedmoi boleści akurat twoja szczęśliwie wyciągnęła szew po zagojeniu się rany, jakby to zrobiła na drugi dzień od zabiegu, rana by się otworzyła a kot wykrwawił na śmierć do autorki: ja na swoje sterylizacje brałam urlop, ale ja mam szmergla na punkcie moich kotów i inni tego nie robią ;) jeśli będzie miała kaftanik (bardzo niewygodne psychicznei dla kota, takie ubranko poprostu, jak dla małych psów), ściśle zapięte, żeby kot nei mógł sie wygryzać, co go strasznie wkurza ale lepsze to niż kołnierz, który bardzo ogranicza ruchy i jest troche niebezpieczny, kot może się gdzieś zaklinowac i kłopot gotowy

Gość MAS KOT KA
ekhm... tiaaa... mój kot nie ma siedmiu boleści, mam nadzieję że w ogóle żadnych boleści nie ma, właśnie wczoraj byłam z kocinami u veta i wszystko jest OK :P nie było opcji by kocina wyciągnęła szew na drugi dzień po sterylce, ponieważ wszystkie moje kociaki były pod baczną moją opieką przez 5 dni, zresztą ranki po zabiegu miały spryskane czymś w rodzaju srebrnego sprayu i ani razu nie zauważyłam, by koty te ranki lizały lub robiły z nimi cokolwiek, po prostu je ignorowały, więc nie sraj ogniem ''gościu z 21:34'' i nie myśl, że wszyscy są głupsi od ciebie... aha.. i nie nabijaj sobie główki za mocno informacjami z książek o kotkach, bo książki to jedna sprawa a kocie przypadki to sprawa druga, dziękuję za uwagę

Gość gość
moja kotka bierze tabletki PROVERA już 13 lat i żadnych kociaków nie mamy.