Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ja_i_ja

rotawirusy pneumokoki meningokoki

Polecane posty

Szczepiłyście dzieci, czy nie i dlaczego? Z góry dziękuję za wszystkie (kulturalne :P) odpowiedzi :)

Gość gość
my zdecydowalismy sie na rotawirusy koszt ok 600zl z uwagi, ze mamy czesty kontakt z dziecmi chodzacymi do przedszkola,szkoly i nigdy nie wiadomo co moga przyniesc..reszta szczepien dosyc droga wiec niestety ale musielismy sobie odpuscic..za to wybralismy 6w1jak na razie nie bylo zadnych powiklan;)

Gość gość
ja tylko na pneumokoki ze względu na to że dziecko pójdzie do żłobka.

Gość gość
Dla mnie rotawirusy to bezsensowny wydatek. Tyle różnych rota krąży, że dzieci zaszczepione i tak często chorują. Widziałam sama w szpitalu dzieciaki po szczepieniach.

Gość mam wylane na system
Nie szczepilam, dziecko ma teraz 6 lat i nigdy nie zachorowalo. Meningokoki tylko zaliczylam, a to dlatego ze bylismy zagranica (maz dostal tam kontrakt z pracy) i tam to szczepienie jest wpisane w obowiazkowy, darmowy kalendarz szczepien. Poza tym dziecko zaliczylo tam jeszcze 2 szczepienia w wieku 4 lat, ktore w PL podawane sa dopiero w 6 i 10 r.z.

Gość gość
Nie szczepilam syna starszego na Rota-przeszedł bardzo cieżko-miał dwa uderzenia. Młodsza zasczepilam,owsem chorowala,ale po prostu kilka razy puściła pawika. Syn męczył sie prawie 2 tyg.,szpital,gorączka,odwodnienie.

Gość gość
Ja szcezpiłam na rota pneumi meningo i ospe - z tych płatnych. ospe dlatego ze sama bardzo ciezko przechodzilam w wieku 19 lat :( Wybralam warint oszczedniejszy, czyli szczepilam dziecko np po ukonczeni 2 lat i wtey byly 2 dawki zamiast 4. Calosc kosztowala mnie o ile dobrze pamietam 1500 czy 1600zł. Moj syn ma 3,5 roku chodzi do przedszkola od pol roku i nigdy! nie byl chory a nawet przeziebiony! Wiem ze ciezko w to uwierzyc ale naprawde :) Nie powiem ze to dlatego ze dziecko na wszystko szczepilam, uwazam ze na to zlozylo sie kila czynnikow- po piersze karmilam do 10 miesiaca, syn jadl wtedy tylko moje mlko, zahatrtowalam dziecko a do tego zaszczepilam Mysle ze te 3 czynniki wziete do kupy daly efekt ie chorujacego dziecko :) Polecam kazdemu :))

Gość gość
my szczepiliśmy na rota, pneumo i skojarzone wzięliśmy. Dziecko pójdzie do żłobka :) POłozna odradza szczepienie na meningokoki, nad tym pomyślimy jeszcze . Ma wejść jakas nowa szczepionka na menin.