Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pessar pytanie

Polecane posty

Gość gość

Witam Jestem w 25 tc i lekarz chce mi zalozyc pessar ze wzgledu na twardnienia brzucha. moja szyjka ma 32mm ale jej ujscie ma kształt Y. Czy pessar i lezenie pozwoli mi szczesliwwie donosic ciaze?

Gość gość
Nikt Ci nie gwarantuje że tak, nie ma złotego środka i to mi mówił lekarz który zakładał pessar. Ważne żebyś doleczyła infekcję jeśli jakąś masz. Ale mi pozwolił, tyle że właśnie z leżeniem, do końca ciąży- a pierwszej bez pessara nie donosiłam. No i lepiej się czujesz jak wiesz że masz jakieś wsparcie, że robisz co się da- a luz psychiczny jest mega ważny.

Gość gość
No mam zamiar caly czas lezec wiec mam nadzieje ze to pomoze..

Gość gość
Ja bez pessaru lezalam i minmo ze szyjka od20 tyg miała 1 cm i rozwarcie na dwa palce dotrzxymalam do 38 tyg Natomiast koleżanka w 27 miała szyjkę na 3 cm mimo lezeniai pessaru szyjka się skracalai rozwierala i urodziła w 29 tyg Nikt ci gwarancji nie da

Gość gość
ktos jeszcze sie wypowie?

Gość gość
podobno często jest nawet tak, że gdy ma się założony pessar, to później nawet po jego zdjęciu poród się opóźnia. U mnie się to sprawdziło, w 29 tyg miałam założony, zdjęty w 39 i nic się nie działo, w końcu miałam cc. Tyle że ja do tego brałam jeszcze przez ten cały czas fenoterol na powstrzymanie skurczy, więc może to też się przyczyniło... Na początku mialam tak jak ty, też tylko twardniał mi brzuch już jakoś od 19 tyg a potem zaczęły się skurcze...

Gość gość
ja tez biore fenoterol bo on mi tylko pomaga ale lekarz chce mi go odłożyć, czego sie obawiam

Gość gość
ja miałąm pessar w 22 tyg bo szyjka miała 1,5 cm i skurcze, dodatowo dostałam isoptin i cordafen, dotrwałam do końca ciąży, i uważam że pessar i lekarstwo mi pomogły bez tego na pewno nie donosił bym ciąży teraz jestem w kolejnej w 24 tyg i szujka ma 3 cm jednak bez rozwarcia skurczy na razie ne mam tylko czasem twardnienie, jednak prowadze bardzo oszczędny tryb życia, raczej nie leże bo nie mam na to warunków, swoje zrobić trzeba a pessar polecam