Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość made in PL

czy Wasi mężowie partnerzy są

Polecane posty

Gość made in PL

szarmanccy? czy stać ich na gest typowy dla gentelmena? :) czy potrafią sprawić, że czujecie się jak damy?

Gość made in PL
a co może być przykładem tego typu zachowania?

Gość made in PL
dopytuję, bo rozmawiałam dziś z przyjaciółką o facetach i padło pytanie skierowane do mnie: "a Twój Michał jest szarmancki?" trochę mnie zaskoczyła koleżanka. bo w sumie na jakiej podstawie można ocenić mężczyznę w ten sposób... kilku kwiatów na poszczególne okazje w ciągu roku? perfumy jako prezent na rocznicę ślubu? przepuszczenie w drzwiach jako pierwszą? a drzwi do auta otwieram już sama:) hm..

Gość gość
nie wiem, szacunek? otwieranie drzwi ZAWSZE w pospiechu też, i tych w futrynach i samochodowych, dbanie o potrzeby, zapewnienie spokoju psychicznego i spełnienia, bycie miłym, pomocnym... wymieniać można by było do rana :)

Od standardowych: przepuszczanie w drzwiach, podawanie płaszcza kiedy gdzieś wychodzimy, odsuwanie krzesła gdy siadam do stołu, otwierania drzwi samochodu albo zamykania ich za mną (to jak byłam w ciąży ale powiedziałam mu, żeby się nie wygłupiał :D), przez zupełnie zwyczajne, takie jak choćby to, że nie trzyma rąk w kieszeni kiedy ze mną rozmawia, patrzy mi prosto w oczy, ubiera się adekwatnie do sytuacji i okazji, dba o słownictwo, jakim się posługuje. To wszystko nie tylko w stosunku do mnie, generalnie jest szarmancki i traktuje kobiety z szacunkiem.

Gość gość
albo po prostu chciała zapytać ale nie wiedziała jak czy nie dostajesz w twarz i czy nie goni Cię z kablem po pijaku :D

Gość gość
ja zauważyłam, że na tym forum rejestrują nicki kobiety szczęśliwe, spełnione i zadowolone z tego co je otacza, lubię to :)

Gość gość
Nie bardzo. Kwiatki na urodziny, rocznicę- owszem, ale i to nie zawsze, nigdy nie krzyczy na mnie- co ja robię często (nie jestem bynajmniej dumna), przepuszcza mnie w drzwiach. Ale nie ma wbite do głowy co wypada, a co nie, ale patrząc na to w jakich warunkach był wychowywany, cud że potrafi nożem i widelcem jeść. Brakuje mi czasem takiego traktowania mnie jak królewnę, ale z drugiej strony- chce dla mnie dobrze i nigdy mnie nie skrzywdzi. No i na pewno broniłby mnie prz każdej okazji.

Gość gość
Ja tam bym wolała, żeby Polacy zamiast być szarmanccy dzielili się po równo obowiązkami domowymi z kobietami i gotowali, prali, sprzątali, zmywali, przewijali dzieci (z kupy też), chodzili na spacery, karmili (jeśli oczywiście ktoś karmi sztucznie) tak samo jak kobiety, a nie kupowali jej kwiaty, otwierali drzwi od auta i całowali rączki, a potem uważali że są stworzeni do innych celów nie będą robić babskich rzeczy. Niestety Polacy jeszcze nie ewoluowali do tych zadań jak widzę po rodzinie i znajomych, a szkoda.

Gość gość
z kupy też - haha! podoba mi się :D

Nieeeeee, Led, nieeee! To tylko kamuflaż, tak naprawdę jesteśmy niespełnionymi kurami domowymi klikającymi z biblioteki, bo nie stać nas nawet na internet z Play'a mimo tego, że piszemy o zagranicznych wczasach :D Już wczoraj wieczorem mnie jakaś dzida prześladowała twierdząc, że jestem samotną matką bez bierzmowania :D A co do tematu: czasy się bardzo zmieniły, ale (przynajmniej ja) widzę na szczęście wielu facetów, którym nie brakuje kultury osobistej i kindersztuby, będąc jednocześnie prawdziwymi mężczyznami, którzy potrafią też walnąć pięścią w stół kiedy trzeba i użyć nieparlamentarnego słowa, jak trzeba. I o to chodzi, równowaga!

Gość made in PL
haha. nie no, chyba nie wygląda na takiego, co z kablem po pijaku lata ;) jakoś tak rozmawiałyśmy o związkach, relacjach ogólnie, ona rozstała się niedawno z facetem i ma teraz kryzys 30-letniej, bezdzietnej panny ;) ja mam męża, dziecko, z Michałem znamy się już 10 lat i głupio przyznać, ale... te 10 lat temu nie zwracałam uwagi na to, czy otwiera mi drzwi i czy trzyma ręce w kieszeni kiedy do mnie mówi. A powinnam była, bo również takie zachowania określają nasz stosunek do drugiego człowieka. z tą rejestracją to jest trochę tak, że ja wciąż do kafeterii nie jestem przekonana w 100% - piszę z doskoku, jak już "oblecę" wszystkie priorytetowe strony www ;) bo co tu jakiś wątek założę, to zawsze potem żałuję, że znowu tu zajrzałam. W większości wyzwiska, niestety. Ale Wam dziękuję za odpowiedzi, muszę dziś przed snem przemyśleć temat i spojrzeć na mojego męża jakoś z boku ;)

Gość gość
ooo... a kim ja nie byłam? samotną babą, której dzieciorób strzelił bachora i uciekł, leniem, dziecko leży w g****e i płacze z głodu, nie umiem gotować, albo umiem tylko gotować, kura na utrzymaniu faceta, byłam facetem, nastolatką, kilkoma innymi z tego forum. prawdy o sobie dowiesz się z kafeterii!

Gość gość
te ręce, drzwi i cała reszta są cudownym dodatkiem. jesteście tyle razem, dużo pewnie przeszliście, mówisz, że jest dobry, z kablem nie lata... niech sobie te ręce nawet w skarpetkach trzyma przy rozmowie :))

Autorko - ale poczekaj. Jasne, że szarmancja i kindersztuba są ważne, ale umówmy się - wielu jest facetów zachowujących się na co dzień jak słoń w składzie porcelany, również w stosunkach z kobietami. Nie przeszkadza to jednak w tym, że mają serce na dłoni i są w stanie oddać za kobietę życie ;) Nie mówię oczywiście o skrajnościach typu Maruś siedzący z gołym brzuchem przed telewizorem z puszką Okocimia Strong, potrafiący wyartykułować z siebie krótkie "jeść" kiedy chce coś zakomunikować :D Aczkolwiek kwiatki, drobiazgi, upominki i to nie tylko z jakiejś konkretnej okazji są bardzo miłe, ja np. cenię sobie to, że w swoim związku oboje dbamy o taką właśnie sferę. Jeśli dla kogoś jest to ważne - należy to uszanować i pilnować, aby ta druga strona była szczęśliwa.

Gość made in PL
ja jestem zazwyczaj zagwiazdkowaną debilką, no cóż, jeśli komuś to robi dobrze... ;)

Gość gość
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że robi to wszytko. Osobiście nie znam żadnego Polaka, który to robi. Przewiną dziecko ale tylko z sików (kupy zostawiają matce), pójdą na spacer ale raz od wielkiego dzwonu, ugotują coś ale od czasu do czasu, pranie wstawią jak muszą ale rzadko z własnej inicjatywy (no chyba, że swoje rzeczy), do sprzątania też się nie rwą (a jak już to robią to na odpierdziel trochę), a dziecka nie wymyją tylko ewentualnie potrzymają w wanience i popolewają wodą. Wszystko na głowie kobiet. Ich rola według nich sprowadza się do drobnych napraw, skręcenia mebla, podłubaniu przy aucie i jakichś remontów od czasu do czau, a poza tym to całą resztę uważają za przydział kobiet. Tak tu jest.

Gość made in PL
No tak, masz rację. Ale dzisiaj tak się rozmarzyłam, że wypucowany, wystrojony w garniak zaprasza mnie na odświętną kolację, odsuwa mi krzesło, a potem jemy jakieś finezyjnie podane danie, dyskutujemy przy tym i używamy błyskotliwych metafor, no... takie tam :)

gościu, nie generalizuj. Mój facet też sprząta, gotuje, a o opiece nad dzieckiem nawet nie wspomnę - sam się garnie do spacerów, przewijania, karmienia, czasami dzwoni z pracy poprosić, żebym np zaczekała z wyjściem do parku, bo on wcześniej się urwie. Znam wielu takich facetów.

Gość gość
moj maz jest chamem, krzyczy na mnie i mnie wyzywa, jak chce to dla innych jest szarmancki, wszyscy mysla ze on taki super facet , nieraz szwagierce czy szwagrowi chce sie pozalic to nikt mi nie wierzy jaki on jest chooj

Gość made in PL
no widzisz, a jednak się zdarzają i takie ewenementy! mój przewija (wymywa dokładnie pod prysznicem! jako bonus smarowanie kremem po sprawie dwójkowej), zabiera na spacery, na plac zabaw, na sale zabaw, do dzieciatych znajomych - żeby pobawiła się z innymi dziećmi, gotuje (chwila prawdy-lepiej niż ja...), sprząta, tylko prasować nie lubi (zresztą ja też, ale na prasowalnicę nas nie stać;)). Wyremontowaliśmy sami całe mieszkanie, naprawia i udoskonala ;) Wstaje nawet w nocy, bo mi po całym dniu z dzieckiem nie zawsze chce się wstać... Wiecie, że chyba mu podaruję te ręce w kieszeni i nawet na tę kolację nie musimy już do restauracji iść :D :)

Gość gość
Ja nie znam ani jednego. I nie żartuję. Piszę poważnie. Dlatego uważam, że savoir vivre to jest błaha rzecz i dużo więcej pożytku jest ze sprawiedliwego podziału obowiązków w domu i rodzinie.