Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kudlataaaaa

Fotelik samochodowy następny

Polecane posty

Gość kudlataaaaa

czeka mnie zmiana fotelika na wiekszy. Jaki polecacie 9-18, 9-25 czy 9-36 kg? jakie macie. ?

Gość gość
Najlepiej 9-18, patrz na testy adac, chociaż te 3 gwiazdki żeby miał. My mamy nanie i ona chyba nawet jest w przedziale 0-18, pewna nie jestem bo bym musiała sprawdzić, ale ma 3 gwiazdki. Za jakiś czas zmieniamy na większy, może wybierzemy też nanie z przedziału 9-36, albo maxi cosi 15-36. Nie polecam ci dla małego dziecka 9-36 bo tam przeważnie jest prosta pozycja, trochę się pochyla oparcie. Moja ma 3,5 roku i jeszcze jej wygodnie w tym foteliki, często jeździmy w dłuższe trasy gdzie śpi, więc wygodnie jak ma taki fotelik.

Gość gość
kudlata, zaloguj się, zeby można bylo zawsze wiedzieć, że to Ty. chętnie będę z Tobą rozmawiała - mamy dzieci w tym samym wieku :)

Następny fotelik tylko tyłem do kierunku jazdy. Zobacz sobie film na youtubie, jest w mojej stopce. Tyłem jest 5 razy bezpieczniej niż przodem.

Gość _myślę_sobie
3 gwiazdki w Adac za bezpieczeństwo?? Dla mnie odpada.. Czy to będzie 9-18 czy 9-25 bez znaczenia.. ważne, żeby to był fotelik montowany tyłem. Niech dziecko jeździ tak minimum do 3 roku życia (a może i rok dłużej). Fakt, że te foteliki są drogie.. ale znacznie bezpieczniejsze. _ Któryś z Besafe i Britax (romer) Max Way uzyskały pozytywną ocenę w Plus Test.. a to gwarancja bezpieczeństwa dużo wyższa niż testy Adac.

Gość gość
co zrobić jak dziecko źle znosi podróżowanie tyłem?

Gość gość
heheh nie czytać tych opłaconych opinii i robić jak się uważa. Bezpieczeństwo to jedno ale wygoda to też ważna sprawa. Ciekawe ile z was by chciało jechać np 3 godziny z nogami po turecku albo skrzyżowanymi i opartymi o tylną kanapę.

Gość _myślę_sobie
Jakich opłaconych?? ile razy mam powtarzać.. sama mam dziecko, ma roczek.. jeździ w 0-13 i ma jeszcze zapas, więc zakup następnego fotelika dopiero przed nami za jakiś czas.. Ale już się interesuję, czytam, szukam, chodzę do sklepów, pytam.. I właśnie w ten sposób dowiedziałam się o szwedzkich standardach, o Plus Test itp. Wiesz, że w krajach skandynawskich dzieci do 4 roku jeżdżą tylko tyłem? A wybór fotelików 0-18, 9-18, 9-25 tyłe jest ogromny!!! Tylko u nas jeszcze nie.. _ A słyszałaś i I-size? Nowa homologacja w Polsce? Jest na papierze.. muszą się do niej dostosować niedługo producenci. Zakłada ona m.in, że u nas dzxiecko do 15m obowiązkowo będzie musiało jeździć tylko tyłem, a foteliki nie będą miały oznaczeń wagowych, tylko raczej będzie opisany wzrost dziecka (pozycja stojąca, siedząca). _ Więc nie mów o jakiś opłaconych tekstach itp. Poczytaj trochę, poszukaj w necie informacji, o których pisałam, a się przekonasz,. A gadanie, ze dziecku nei jest wygodnie, bo ma skrzyżowane nogi.. dziekco może mieć nogi w różnej pozycji.. skrzyżowane, do góry, podciągnięte, opuszczone.. różnie.. wystarczy znaleźć odpowiednie info w necie i obrazki.

Kurde chciałabym mieć kase za wyrażanie swojego zdania :D Ja mam Besafe izi combi i jest mnóstwo miejsca na nogi, fotel nie przylega do kanapy samochodu i dziecko po turecku siedzieć nie musi. Zresztą dziecko też może zmieniać pozycję nóg, nie musi siedzieć cały czas w tej samej pozycji, i tyłem jest najbezpieczniej, ale chyba tutaj większość nie rozumie znaczenia tego słowa.

Gość gość
To tylko testy. A gdzie realia? Te mądre mamy dajcie jakieś statystyki jak już tak piszecie. No czekam!

Gość gość
Wydaje mi się, że najlepsze są modele z takim wałkiem na klatce piersiowej chroniące głowę przed uderzeniami frontowymi i z głębokimi zagłówkami czyli side protection. Cybex na przykład, ale jest strasznie drogi. Trochę tańszy jest Kiddy. Ale widziałam też i jeszcze tańsze modele, ale chyba raczej nie mają już testów zderzeniowych. Dwa pierwsze mają na pewno.

Masz na myśli poduszkę tzw. ochronę tułowia? Dżizassss to jest jeszcze w ogóle najgorsze co może być! W takim foteliku dziecko w ogóle jest nie zapięte! Ma tylko tą poduchę. .www.youtube.com/watch?v=BFEtUxDu-bI Na filmie powyżej widać jak pięknie dziecko co fotela wypada!

Gość gość
Z wałkiem na wysokości brzucha i klatki piersiowej? A oglądałaś filmiki? Co się z dzieckiem dzieje? jakie ma okropne obrażenia... to jest bardzo niebezpieczne.. a besafe fajne są.. ale ta cena :-/

fajne san jane montecarlo r1. dziecko jest w nim bezpieczne, material jest tez dobry- fajnie spiera sie plamy po sokach itd

popieram poprzedniczke i z czystym sumieniem moge polecic wlasnie jane montecarlo r1, bezpieczny fotelik, z mieciutkim obiciem

ja z przedzialu 15-36 moge polecic fotelik Maxi Cosi Rodifix, jest bezpieczny wygodny i jak dla mnie duza zaleta montowany do uchwytow isofix dziki czemu jest stabilniejszy, ja jestem bardzo zadowolona

wiesz co ja mam teraz też z maxi cosi dokładnie pebble, ale nastęne też już sobie oglądałam, na pewno zachowam te przedziały mniejsze i nie kupię fotelika 9-36 bo to dla mnie kolosalna róznica dziecko co wazy 9 kg a takie co wazy 36kg

Gość kajott
Nie polecam sklepu na allegro linkbaby. Kupiłam fotelik niebieski a przysłali granatowy i to tańszy model... Po chęci zgłoszenia reklamacji pan milczał a gdy wystawiłam negatyw zadzwonił i twierdził ,ze nie było mowy o reklamacji a pózniej nie dał dojśc do słowa i unosił głos. Jak widać nie jakość i klient się liczy a kasa..

Gość gość
Testy ADAC można sobie w d*** wsadzić. Od kilku lat promują foteliki z "poduszką", których np. w USA nie kupisz, bo je dawno wycofano jako niebezpieczne. Najbezpieczniejsze są foteliki RWF czyli montowane tyłem. Wystarczy poczytać i zobaczyć crash testy. Każdy rodzic sam podejmuje decyzję, czy zadba o bezpieczeństwo własnego dziecka. Ja mam RWF i nie zgodziłabym się przewieźć mojego syna w zwykłym foteliku nawet raz.

Gość gość
polecam brutax multi tech ii 9-25,montowany tyłem i przodem,jego wielką zaletą jest wysuwany zagłówek