Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lakaja

psychicznie chora koleżanka

Polecane posty

Gość lakaja

Miałam kiedyś przyjaciółke która w młodym wieku ciężko zachorowała na schizofrenie. Przyjażniłam sie z nia wiele lat, az przyszedł moment ze musiałam zakonczyc ta znajomosc bo po prostu nie dalo jej sie ciągnąc. Slowo daje, nie chce zeby wyglądalo to, ze zostawiłam cięxko chora przyjaciólkę. Po prostu nie mogłaminaczej. Jej zachowanie stalo sie na tyle chore, niszczące i absurdalne ze nie mogłam inaczej. Po pewnym incydencie, po którym jej tez bylo głupio, urwałam znajomosc. Mialam spokój przez kilka lat. Niedawno wpadłam na nia na ulicy. Szczerze mówiac myslałam, ze ona raczej juz nie zyje, a jednak...Od tego czasu dzwoni kilka razy dziennie na komórke albo na domowy. Nie odbieram, albo gdy ktos z domownikow odbierze mówi ze mnie nie ma. No ale ile tak można? zreszta ja stać na to, żeby zacząc mnie nachodzić. Co mam zrobić? Najlepiej byłoby powiedziec jej wprost, ale nie potrafię...

Gość gość
a co z nia było nie tak?

Gość lakaja
Wszystko - jej urojenia (to mi akurat najmniej przeszkadzało, po prostu bajdurzenia biednego chorego czlowieka), jej alkoholizm który powstal przez branie ciężkich leków, jej brak umiaru we wszystkim szczególnie w kontaktach z ludźmi, jej osaczanie, jej nienormalna rodzina która uwazala ze to mój obowiazek zajmować sie nią, jej niepohamowane niewyobrażalne obżarstwo, jej chore ciśnienie na seks i facetów (wszystkich, jakichkolwiek, znajomych obcych), jej brak higieny, palenie mocnych papierosów jeden po drugim, wywyższanie sie i uważanie sie za pępek świata.

Gość gość
i to wszystko od choroby? Teraz są niby dobre leki na to, ona sie leczy? Nie rozumiem, dlaczego uwazałaś, ze nei zyje, przeciez od tego sie nie umiera. Chyba ze macie juz z 70 lat... :p Jak nie chcesz, to sie z nia nie kontaktuj, przeciez nie mozna sie zmuszac do przyjazni, albo wyznacz granice, ze masz czas rzadko, np. raz w miesiacu i nigdy czesciej

Gość lakaja
tak od choroby. Kiedys byla śliczną, dobrą i fajna dziewczyna a stał się z niej potwór. Leki bierze cały czas, chodzi do lekarzy, często bywa w szpitalu. Jej juz nic nie pomoze, to wyjątkowo ciężki przypadek schizofrenii. Myslałam, że nie żyje, bo była już po 56 próbach samobójczych. Problem w tym, że ona a także jej rodzina będzie robić wszystko żeby mnie zmusić do przyjaźni z nią. A ja po prostu nie chcę, zbyt to jest wyczerpujące i niszczące. Ona tak latwo się nie podda. A ja po prostu nie mam serca powiedzieć jej "odwal się".

Gość lakaja
mialo byc 5 czy 6 oczywiscie a nie 56...

Gość gość
Módl się za nią, to bardzo smutne:(

Gość gość
dokładnie jeśli nic się da zrobić to chociaż się za nią módl

Gość gość
a jak tp w ogole mozliwe jest bo przecie nie rozumiem tego no bylo juz na ten temat gadanie na necie ktos sie wypowiedzial tu i tam ale nie wiem co myslec 🌼 www.youtube.com/watch?v=FIhyhwzQ0-8

Gość lakaja
Modle sie za nia. jest mi strasznie szkoda, szkoda mi jej rodziny. To chyba najgorsza tragedia jaka moze sie zdarzyc. Ale oni sa tak potwornie toksyczni, wiem ze mnei osacza. Caly czas dzwoni telefon...

Gość gość
jakby ciebie zaczeli polscy lekarze leczyc to bys wygladala jak ona i robila to co ona. Gratuluje tej lasce "dobrej"kolezanki.

Gość gość
troche sie nie klei ta historia, bo na lekach ma sie zerowy poped seksualny, to po pierwsze po drugie jak ta jej rodzina cie w kółko bombarduje, to rozumiem, ze jestescie w jakims kobtakcie, jakim cudem miałabys nie wiedziec, ze ona nie zyje?

Gość lakaja
No ciekawa jestem czy bys była taka mądra jakby ktoś przy kazdym spotkaniu upijal sie na twoich oczach a potem zarzygiwal c**pół mieszkania a jego matka robila ci awanture kopiac w drzwi. Choroby psychiczne sa nieuleczalne, niezaleznie czy w Polsce czy w Ameryce. Ona dostaje najlepsze i najnowoczesniejsze leki. I co? Niestety taki przypadek, zreszta znam sie troche na chorobach psychicznych i w jej przypadku zachodza pewne okolicznosc**przez ktore jej przypadek jest jednym z najciezszych.

Gość lakaja
Osoby chore psychicznie maja bardzo silny popęd seksualny, a do tego sa bezkrytyczne wobec siebie i nie potrafia sie hamowac. Nie slyszalam zeby leki hamowaly popęd, a nawet jesli jakies leki maja takie skutki uboczne, to wiadomo, ze na kazdego inaczej to działa. Jej rodzina bombardowala mnie wtedy kiedy się zadawalysmy ze sobą, przez ostatnie lata nie mialam z nimi kontaktu. Może niezbyt jasno sie wyraziłam.

Gość gość
No ciekawa jestem czy bys była taka mądra jakby ktoś przy kazdym spotkaniu upijal sie na twoich oczach a potem zarzygiwal c**pół mieszkania a jego matka robila ci awanture kopiac w drzwi x x jak tak, to nie wiem nad czym sie zastanawiasz, powiedz ze nie zyczysz sobie takiego zachowania, choroba choroba, ale tu dochodzi tez co innego. Ja mieszkam akurat tez z matka co na to choruje, ma ona sporo kolezanek co ja odwiedzaja z psychiatryka, wiec bywa ciekawie. Ale nikt nie pije

Gość gość
napiszcie coś wiecej o tych chorych psychicznie koleżankach,ile masz lat i czy nie boisz się gdy one przychodzą? i od czego robi się schizofrenia? b myślałam że to dziedziczne

Gość gość
Osoby chore psychicznie maja bardzo silny popęd seksualny, a do tego sa bezkrytyczne wobec siebie i nie potrafia sie hamowac. Nie slyszalam zeby leki hamowaly popęd, a nawet jesli jakies leki maja takie skutki uboczne, to wiadomo, ze na kazdego inaczej to działa x x nie zawsze, głównie poped wiekszy jest przy zaburzeniach maniakalnych... a co do leków to antydepresanty hamuja do zera, nawet sie mówi, ze zabijaja milosc, działaja na kazdego tak samo... sama brałam SRII wiec wiem, facetom w ogóle nie staje po nich, kobiety sa oziebłe. A neuroleptyki z reguły maja jeszcze silniejsze dziłanie z tego co wiem, i nie łaczy sie ich z alkoholem. Pewnie ona nie bierze leków

Gość gość
Ona niestety pije, jej lekarz twierdzi ze psychotropy przyczynily sie do jej alkoholizmu, nie wnikam. Ja przestalam z nia pic alkohol, potem zabronilam jej pic w mojej obecnosci. Ale to nic nie dalo, ona i tak wyciagala flaszke i wypijala. jej matka oczywiscie zyje w przekonania, ze cały świat namawia jej córke do picia i nie dociera do niej ze jest inaczej. Po kazdym upiciu sie jej matka urzadza karczemne awantury. Wiem, najprosciej byloby powiedziec "s********j", ale nie potrafie, po prostu nie potrafie. Nie jestem takim czlowiekiem, nie umiem. Czuje sie miedzy młotem a kowadłem i tak źle i tak niedobrze...

Gość gość
powiedz jej wprost,ze nie chcesz mien z nia nic wspolnego

Gość gość
napiszcie coś wiecej o tych chorych psychicznie koleżankach,ile masz lat i czy nie boisz się gdy one przychodzą? i od czego robi się schizofrenia? b myślałam że to dziedziczne x x cha cha, czego mam sie bac? Przeciez to nie wygląda jak na filmach. Ostatnio przychodzi taka kolezanka, jest b glosna, czesto spiewaja razem... jest wyjatkowo uprzejma, widac, ze sie stara zeby byc zaakceptowana, ostatnio przyniosła mi prezent, jakies getry... jak ma złe dni jest pobudzona, mówi szybko bardzo... schiza nie wiadomo od czego sie robi, ale choruje na to 1% ludzi, współczynnik dziedzicznosci stosunkowo niski

Gość lakaja
Bierze leki, matka by jej nie popuściła. Co za sens wdawac sie w dyskusje komu leki hamuja poped a komu nie. Ona ma ogromny popęd i wiele osób psychicznych takze ma.

Gość lakaja
No własnie, niektóre osoby ze schizofrenia prawie normalnie xyja, funkcjonują. Można z nimi utrzymywac normalne kontakty. Ale nie z nią...

Gość gość
Ona niestety pije, jej lekarz twierdzi ze psychotropy przyczynily sie do jej alkoholizmu, x x sory, i ty wierzysz, ze lekarz powiedzialby cos takiego?? to troche sie nei dziwie tej matce, nie mozesz pozwalac jej pic przy tobie, najwyzej wystaw ja za drzwi

Gość gość
Policja? Żadna znajomość nie jest na siłę.

Gość lakaja
Tak mowila jej matka, ze lekarz jej powiedzial, ze niektore psychotropy maja sladowe ilosci alkoholu w sobie i moga sie przyczyniac do uzaleznienia. Zabranialam jej pić, ale zawsze bylo tak samo. Chciała do mnei przyjsc, wiec mowilam jej ze moze przyjsc jesli nie bedzie pić. Ona sie zgadzala po czym przychodzila z flaszka. Mówilam ze zabraniam jej pic tego w moim domu ale ona otwierala butle i piła. Mialamja za wlosy wywalić? Potem dzwonilam do jej matki zeby po nia przyszla ale oczywiscie i tak byla awantura

Gość lakaja
Wiem, że pewnie was to nie interesuje, ale paranoja trwa nadal. telefon za telefonem. Tak sie chciałam pożalic...