Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

od czego zalezy wysokosc emerytury

Polecane posty

Gość gość

Witam.Oswieccie mnie prosze,bo nie potrafie odp memu tacie na pytanie,dlaczego dostal taka,a nie inna emeryture.Mial dobrze platny zawod i podczas gdy moja mama/nauczycielka/dostawala w latach 80ych na reke na przyklad 1500zl,to tato mial 4 do 5tysiecy.Pracowal ponad 30lat i dostaje 880zl.Przyznam,ze tez naiwnie myslalam,ze wysokie zarobki to w miare dobra emerytura.Dlaczego niektorzy maja 2,3tys emerytury,a reszta takie jak tato?Ich pracodawcy placili tak potezne skladki?Ale z czego wynikala ta roznica?Wie ktos?

Gość gość
jeśli tata jest już na emeryturze, to znaczy ze pracował w PRL. Wtedy nie informowano czy w ogole odprowadzane są składki, a ponieważ zarabialismy rownowartość 20$ czyli 60 zl to i kapitał poczatkowy wyszedł nikły. Stąd wysokość emerutury Jak mówisz mama z budżetówki, może tam składki byly inne

Gość gość
co jeszcze pszyszlo mi do glowy - byc moze tata zarabiał tyle z jakąś premią, czy "13" pensją a składki liczono od "gołej" pensji

Gość gość
Mama nie zyje wiele lat,wiec nie wiem ile by miala,ale sasiadka byla tez belfrem,plastyki uczyla i z jakimis tam dodatkami dostaje 2850.Wiem,bo jest radna i w gazecie byly oswiadczenia majatkowe.A tato mial te 4-5tys bez zadnych premii,lata udokumentowane,wiec nie wiem.Z kolei moja ciotka tez w PRLu jako sprzedawczyni pracowala.Miala tez cos ok.1500 na reke i emerytura 690zl/oczywiscie podwyzszyli do minimalnej/wiec emerytura nizsza od mego taty o 200zl,a zarobki mieli diametralnie rozne..Nnd trudno..A z nami jak to bedzie w przyszlosci?Bo domyslam sie,ze jak komus wyjdzie 250zl emerytury,to juz nie beda wyrownywac do wysokosci minimalnej?To ludzie beda sie chyba hurtowo wieszac..

Gość gość
Według systemu naliczania emerytury w starym trybie (czasy PRL i następne), wysokość emerytury zależała od wysokości zarobków i od stażu pracy. Jednak bazę do obliczania ustalało się na podstawie 10-cioletnich zarobków, zwykle wybierało się 10 lat z najwyższym zarobkami, albo 20 lat z dowolnego okresu z najwyższymi zarobkami. Są tabele przeciętnych kwot zarobków w tamtych czasach, i swoje zarobki można porównać z tymi tabelami, aby obliczyć jaki procent przeciętnej płacy miało się w poszczególnych latach,na tej podstawie można wybrać najlepiej płatne lata, a 10 lat w jednym ciągu stanowi bazę. Potem za każdy przepracowany rok otrzymuje się 1,3 % , i tak nalicza się emeryturę. (trochę to bardziej skomplikowane, ale zasada jet taka) Dodam że osoby które miały działalność gospodarczą, płaciły zmniejszoną składkę , bodajże od 60% przeciętnych zarobków, a więc mają odpowiednio pomniejszoną emeryturę. Później obliczono kapitał początkowy, ale brano pod uwagę rewaloryzację, więc otrzymane kwoty nie były zbytnio pomniejszone. Wydaje mi się że coś nie tak jest z emeryturą twego ojca, jeśli pracował 30 lat i miał bardzo wysokie zarobki, chyba że pracował na czarno,może jakaś nielegalna firma krzak, albo jeszcze jest coś o czym nie wiesz. Nawet zwykła sprzątaczka pracująca przez 30 lat i mająca małe zarobki, otrzymuje większą emeryturę bo dziś ma 1200lub 1500 zł.

Gość gość
Może twój ojciec miał swoją działalność gospodarczą i mimo dobrych dochodów, płacił pomniejszoną minimalną składkę i stąd mała emerytura. Rzemieślnicy mieli możliwość płacenia wyższych składek, ale zwykle nie korzystali z takiej możliwości i minimalizowali składki, a nawet zawieszali działalność aby nie płacić składek i w ten sposób mieli okresy nieskładkowe, stąd znaczne zmniejszenie emerytury. Rzemieślnicy mają malutkie emerytury z własnego wyboru, płacili pomniejszone składki i mają pomniejszone emerytury.

Gość gość
gdyby przeszedł na początku lat do 2005 roku to by miał wysoka emerytur terez zmieniły sie przepisy i sa naliczane od składek a ofe to dadzą ci 80 zł znam takui przypadek ze 2 kobiety poszły na emeryture z tego samego zakładu jedna byla w ofe i 2 zus i ta z ofe dostała o 400zł miej emerytury i bedzie dostawać tylko 15 lat a zus dozywotnio

Gość gość
Taty zaklad podlegal pod wphw,wiec jak najbardziej firma panstwowa.Nie wiem,czarna magia.Dzieki za odzew.Co do mnie,to przyznam,ze mam strach przy galotach.Mieszkam w malym grajdolku,pracy albo nie ma,albo na czarno,wiec nie wiem skad te skladki wezme.I to dotyczy wielu Polakow,nie tylko mnie.Wiem,moj problem,nie zale sie Bron Boze.Zastanawiam sie po prostu jak bedzie wygladalo to wszystko,gdy tysiace ludzi dostana ochlapy.Bedzie umieranie z glodu w majestacie prawa?To bedzie katastrofa.Wiecie co mnie doprowadza do jasnistej?Ze np.w Niemczech /a zapewne i w innych krajach/taki emeryt dostaje dodatek socjalny,by mogl jakos zyc.U nas nie ma kompletnie nic.Zero pomocy.Unia wtrynia sie we wszystko,nakazy,zakazy,wytyczne.Dlaczegonie reaguje na to,co najwazniejsze?Trabia w Tv,by sie badac,by profilaktycznie chodzic do lekarzy.Tato ma problemy z "kanalizacja",pytam kto sie moze dostac n NFZ do urologa?Do okulisty mam termin na pazdziernik.Gdzie tu miejsce na profilaktyke?Za 900zl emerytury,gdy urolog wola 100,a np.badanie PSA nie jest refundowane?Uch,zeźlilam sie.

Gość gość
ojciec tej autorki nie mógł należeć do ofe jeśli ma 65 lat (wiek emerytalny) więc urodził się przed 1948 rokiem , czyli nie podlegał możliwości wstąpienia do OFE, więc ma emeryturę z ZUS-u.

Gość gość
co to jest wphw?

Gość gość
ile lat pracował twoj tata po 90 roku i ile ma lat, skoro już jest na emeryturze?

Gość gość
bo może to jakaś wcześniejsza emerytura i to nie jest 100%?

Gość gość
wphw-wielkopolskie przedsiebiorstwo handlu wewnetrznego.Juz nie istnieje.Wiele sklepow i zakladow pod to podlegalo.W naszym miescie to byl niemalze monopolista.

Gość gość
Trochę dziwne z tą wysokością emerytury. Może sprawdź sama jak to ma być. Z byłego zakładu pracy ojca , trzeba otrzymać druk (Rp7 ?) z zestawieniem rocznych zarobków za cały okres pracy, zakład ma obowiązek wystawić taki dokument, jeśli zakład nie istnieje to jest archiwum z dokumentacją płacową tego zakładu. Wtedy zobaczysz jakie były rzeczywiste zarobki ojca, i jak się to przelicza. Dodatkowo wlicza się okres studiów jako nieskładkowe w wys 0,8 %, zawsze to coś. Przeliczysz sobie sama i zobaczysz czy rzeczywiście jest staż 30 lat pracy, bo coś ewidentnie jest nie tak. Wiem co nieco bo przeliczałam wszystko dla mojej mamy, nie miała zbyt rekordowych zarobków, była zwykłą urzędniczką, a po 30 latach pracy ma netto 1700 zł na rękę.

Gość gość
tato ma 67lat.Pracowal cale zycie w jednej firmie,ktora upadla,niestety nie wiem w ktorym roku.Jakos w latach 90.Coz,skoro tak wyliczyli,to widac tak wyszlo,trzeba zyc dalej.

Gość gość
Bede musiala isc do kogos oblatanego w tej materii,bo sama kiepsko sie orientuje w tym wszystkim.Wiem tylko,ze w dokumentach zaznaczalismy,by wybrano najlepszy dla taty wariant obliczen.Dobra,nie zawracam Wam juz gitary.Mozna jedynie gdybac,gdy nie ma sie przed oczami konkretnych danych.Ja swej emerytury w kazdym razie jestem pewna. 0,00zl.Nawet linki do powieszenia nawet nie kupie.Dziekuje Wam:)

Gość gość
od platformy obywatelskiej

Gość gość
Moze.tyle zarabial ale na umowie mial najnizsza krajowa,zatem i zus byl niski oplacany. Liczac emke bierze sie pod uwage lata pracy z najwiekszym zarobkiem i sie usrednia

Gość małagonia_
Straszne są te wysokości emerytury... Najlepiej to chyba samemu oszczędzać. Odkładacie już na swoje emerytury? A może inwestujecie w coś? Ostatnio czytałam o czymś takim jak odwrócony kredyt hipoteczny https://kredyt123.pl/warto-wiedziec/odwrocony-kredyt-hipoteczny-jako-szansa-na-zlota-jesien-zycia . Myślałam, żeby podrzucić taki pomysł rodzicom.

Gość gość
A nie boisz się, że rodzice zostaną oszukani? W tym kraju nie trudno chyba trafić na niezbyt uczciwe firmy kredytowe i banki

Gość gość
A mnie bardzo ciekawi, jak to jest mozliwe, ze osoba, ktora przez prawie 30 lat byla na rencie i otrzymywala ostatnio swiadczenie w wysokosci ok. 1000 zl. a obecnie uzyskala prawo do emerytury i otrzymala 2000 (na reke), czyli jeszcze raz tyle ile wynosila renta. Znajomy ten przepracowal w mlodosci zaledwie 25 lat albo nawet mniej. Jak to sie ma do innej osoby, ktora przepracowala 43 lata w jednej instytucji (zarobki miala powyzej sredniej krajowej) i otrzymala taka sama emeryture 2000,- . Moze ktos mi to wytlumaczy???

Gość monka12
Emerytury większości z nas będą bardzo niskie. Dlatego ciekawą opcją jest nowa oferta banku PKO - dodatkowa emerytura. https://www.pkopte.pl/ikze/

Gość gość
Trzeba być idiotą, by wpłacać do banku pieniądze, płacić za ich przechowywanie i modlić się, by na starość je odzyskać chociaż w części.

Gość CzesiekL
od tego ile sam sobie wykombinuejsz... ja myślę że moja emerytura będzie miała wysokość zależną od ilości mieszkań które uda mi się do tego czasu zakupić. na początek stawiam na kurort turystyczny nam morzem http://www.apartamentyrowy.pl/. Późnej zobaczę czy też w okolice turystyczne czy raczej pod studentów

Gość kasija8982
Jeśli interesuje Was temat emerytur, to może sprawdzicie sobie programy emerytalne, które macie omówione tutaj http://www.viennalife.pl/oferta/programy-emerytalne/ Myślę, że czymś takim, jak najbardziej warto się interesować, bo wiadomo, że niestety nie zawsze wszystko wygląda tak dobrze i kolorowo, jak nam się wydaje. Nasza emerytura może być później za niska.

Gość gość
Nawet nie mamy pojęcia jak jest źle. Czy ktoś z nas wyliczył ile powinniśmy oszczędzać na godne życie? Tutaj jest bardzo ciekawe nagranie zyjswiadomie.bhs24.pl. polecam!!

Gość gość
Zalezy od tego czy jestes komunista czyli glosujesz na partie z okraglego stolu

Gość mirabelka55
Jeśli na emeryturze nie będzie starczać Wam pieniędzy, zawsze macie możliwość skorzystania z renty dożywotniej. Jeśli nie wiecie co to dokładnie takiego, to polecam zapoznać się z ofertą firmy http://www.familiasa.pl/. Jest to ciekawa alternatywa stałego zastrzyku gotówki. Według mnie idealna dla samotnych seniorów, nie mających bliższej rodziny :)