Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olkasieniukk

co mówią wasze 21 mies dzieci

Polecane posty

Gość olkasieniukk

moja córa tylko pojedyncze słowa- razem może 30 w tym niektóre dosyc niewyraźnie, próbuje stale powtarzac , ale widac że ma problem z wymówieniem trochę trudniejszych słow np na jabłko mówi buko itp. jak jest u was?

Gość gość
jak próbuje to super - znaczy że zna słowa tylko jeszcze nie ma tak rozwiniętych narządów mowy. Poćwiczy, poćwiczy i ruszy z kopyta... jeszcze bedziesz marzyc o chwili ciszy :)

Gość gość
Mój syn ma 2 i pól roczku i już wszystko mówi nawet składa zdania :) pyskuje jak stary :) i nie naciskałam by mówił za to ja dużo zawsze do niego mówiłam i teraz ma to po Mnie :) buzia Mu się nie zamyka :) Czytanie bajek i oglądanie bajek ma duży wpływ na to ile dziecko mówi . Pozdrawiam

Gość olkasieniukk
dzieki za odp. córa jest po przejściach więc jestem czujna, wiem że dzieci różnie się rozwijają ale moja ze wszystkim troszkę w tyle.

Gość gość
Syn 22 miesiące, pojedyncze słowa typu "tak, nie, chcę, nie chcę, mama, tata, baba, tapek (niekapek)" i inne tego typu, raz mu się wymknęło "siedzę" kiedy zwróciłam mu uwagę, że ma ładnie usiąść i wtedy dam mu szklankę z wodą, ale od tamtej pory nie używa już tego słowa. Natomiast wszystko rozumie, ma naprawdę bardzo dobre rozumienie moich "poleceń". Odchyla główkę kiedy go o to proszę w wannie przy kapieli i myciu głowy, gasi/zapala światło, tv. Rozumie kiedy mu mówię, że but nie jest na tą nogę, tylko na drugą, że ma opuścić rękawy i takie tam inne. Odnoszę wrażenie, że jego mowa od jakiegoś czasu nie rozwija się do przodu.

Gość gość
Przyjdzie i na to czas nie ma co wszystko na siłę robić , siostry syn ma 3 lata i mały nie dość że nie dawno nauczył się mówic to jeszcze mówi nie wyraźnie.

Gość olkasieniukk
córa też wszystko rozumie, wykonuje nasze polecenia typu daj to czy tamto( nazywane) idź wyrzuc to do śmiec***przynies buty, daj lali jesc, ukochaj, pogłaskaj, pokazuje i nazywa części ciała, aler mowa kiepska i często mało wyraźna

Gość gość
Nie uważam, że Twoja córka ma opóźnioną mowę. Nie można mówić o opóźnieniu jeśli dziecko nie ma 2,5 roku, bo tak naprawdę dopiero wtedy można zacząć się nad tym zastanawiać. Wszystko jest okay. Natomiast mojej znajomej też 22 miesięczniak przeprowadza z nią takie rozmowy: "- Idę do sklepu, chcesz coś? - Chlebek, sok... (długie zastanowienie) i mięsko. - Hahaha, jakie mięsko? - Z ędyka. ?!?!" Przyznam, że w takich momentach czuję się tak, jakby moje dziecko było uposledzone :(

Gość gość
Moja ma 27 miesięcy i już od dłuższego czasu mówi dość dużo. Składa zdania, choć wiadomo niektóre słowa wypowiada po swojemu. Wczoraj mnie rozbroiła,gdy próbowała wyciągnąć ode mnie farbki do malowania,,mogę malować?" ja nie i nie, tak na przekór aż w końcu usłyszałam" Mamooo baaaaldzio plosie, mogę malować?" i tej maślane oczka

Gość olkasieniukk
ja wierzę że są dzieci które w tym wieku mówią nawet całymi zdaniami bo przykład mam w rodzinie, tym bardziej razi mnie ta różnica, bo córa wydaje mi się taka dziecinna a najwięcej gada to w swoim języku - chiński bełkot - innych śmieszy a mnie jakoś czasem przeraża

Gość gość
syn zaczyna mówić zdaniami, powtarza za nami i chociaż niektóre wyrazy przekręca albo mówi niewyraźnie to z dnia na dzień coraz więcej. Przez te 3 miesiące do roczku myślę, że będzie mówił normalnie.

Gość gość
nie do roczku tylko do drugich urodzin :D

Gość gość
moja 21m corcia mowi wymienie pare tylko slowek .. mama baba dziadzia tata pisi ( dlugopis) au ( pies) cici (kot) bum bum autko) o bozie ( o boze) siusiu fe (kupka) kola ( lizak) jajo ( kinder niespodzianka) alo ( komorka) i wiele innych .....

Gość gość
Moja ma 19 m i mówi całymi zdaniami. To są proste wypowiedzi zajmujące głównie, bez wątpienia są to całe zdania złożone z 3, 4 czy więcej słów. Można się znią dogadać bez problemu. nawet już odmienia trochę. Czasem niepoprawnie np. jest pies i nie ma piesa. Generalnie buzia jej się nie zamyka. Używa czasownikow, ale mówi nie zawsze wyraźnie i częściowo mówi po swojemu typu ucho-usio, kapusta-kapkuza, truń -trójkąt.

Gość gość
Oznajmujace miało być

Gość gość
wow. podziwiam. moja 18 m-cy mówi pojedyncze słowa, za to rozumie tak wiele, że aż jestem zaskoczona.

Gość gość
mój syn ma 20 m-cy i mówi: mama, tata, kot,pa pa, nie, nie ma, nie mam, jajo, baba, mniam,pupa, kupa, bam i czasem powtórzy jakies inne słowo.

Gość gość
moj syn na 21-cy i mowi doslownie wszystko, zaczyna nawet zdania skladać, trzeba sie tylko pilnować co się przy nim mówi bo papuguje wszystko.