Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy warto zrobic badanie prenetealne w ciazy

Polecane posty

Gość gość

mam 23lata

Gość gość
warto wiedzieć czy dziecko będzie zdrowe czy chore. można się przygotować odpowiednio do tego

Gość gość
a wiadomo jest jakies ryzyko.chodzi mi o lodz

Mój lekarz powiedział wprost jeżeli kobieta jest przed 35 rokiem życia to nie ma obaw o urodzenie chorego dziecka. Dopiero po 35 roku powinno się robić tego typu usg gdyż wtedy kobieta jest w tzw wieku ryzyka . Mi taka informacja wystarczyła i nie robiłam tego usg. Córka urodziła się zdrową. Ale jeśli chcesz zrobić dla własnej pewności to jak najbardziej możesz wykonać takie usg

Gość gość
ja mam 27 lat i zrobiłam takie badanie. Zdecydowałam się tylko dlatego, że w razie czego można jeszcze takiego maluszka leczyć w życiu prenatalnym. Przy cięższych chorobach np Downa lekarze pod innym kątem badają dziecko, dzieci te często mają problemy z sercem itp. U mnie na szczęście wyniki wyszły bardzo dobre :) czego Tobie też życzę :)

Gość Sweet_latte30
Nie zgodzę się z podlej kwiatki. Pracuję z małymi dziećmi niepełnosprawnymi, większość rodziców jest poniżej 35 roku życia.

badanie prenatalne - pobieranie płynu owodniowego? podobno tylko w baaaardzo uzasadnionych przypadkach podejrzenia czegoś niedobrego inaczej się nie robi bo to może zabić płód. wczoraj akurat się ginekologa z ciekawości o to pytałam

Gość gość
ale chodzi mi o to , czy cos moze sie stac podczas takiego badania?

ale przeciez zwykłym usg też lekarz może sprawdzic czy jest podejrzenie możliwości choroby np. downa u dziecka, po co od razu takie ryzyko ja bym sobie na ochotnika takiego badania nigdy nie zrobiła

Gość gość
ja chce wykonac same USG bez bardziej szcegolowych badan

Gość Sweet_latte30
możesz wykonać test podwójny( badanie krwi matki) + usg płodu

na samym usg też wszystko widać ja mam co miesiąc robione gdyby coś się poważnego działo to napewno lekarz sam Cie skieruje na inne badania po co samemu stwarzać zagrożenie dla życia dziecka bez potrzeby????

Gość gość
oczywiscie ze warto, ugs do badan genetycznych jest zdecydowanie bardziej zaawansowane i szczegołowe, do tego lakarze które je wykonują przechodza specjalne szkolenia. Można dzieki temu okreslic ryzyko downa, chorób serca, różnego rodzaju schorzeń i zacząc leczenie jeszcze w ciązy. Absolutnie nie da sie tego wykryc na standardowym usg. U mnie lekarka sprawdzala nawet czy wyksztalcily sie galki oczne, liczyla paluszki, sprawdzala podniebienie i gorna warge.... zdecydowanie warto zrobic te 2-3 usg i spac spokojniej. Nie mam 35lat

Gość autorka gosciowka
mi moj ginekolog powiedzial, ze na takim usg jaki on ma nie widac wszystkich mozliwosci jakie by mogly byc, pozniej kobieta rodzi i jest zdziwiona ze dziecko ma wady serca albo inne choroby, a jesli jest taka mozliwosc to zaplace za to usg i zrobie, same usg chciałam tylko

Gość gość
ale o jakim ryzyku ktore niesie badanie piszesz? przeciez robi sie najpierw usg genetyczne w 12tc a dopiero jak ono wykazuje nieprawidłowości wykonuje się test z krwi a póxniej jesli jest taka potrzeba amniopunkcje.

Gość autorka gosciowka
po prostu zapytałam, bo nie znam sie na tym, no to wnioskuje ,ze warto,jestem w 12 tyg, a koszt tego usg to 200 zł?

mi lekarz podczas badania usg sprawdza córci serduszko, głowę, płuca, nerki - no generalnie wszystkie narządy, wiadomo - czy są dwie nóżki i rączki i czy na każdej jest po 5 paluszków, sprawdza czy są dwie i dobrze wykształcone dziurki w nosie (czy nie ma jakiejś wady), na początku ciąży długość fałdu karkowego czyli zagrożenie downem sprawdza łożysko czy się prawidłowo usytuowało, ilość wód płodowych

Gość gość
moja ginekolog ktora sie specjalizuje w leczeniu niepłodnosci tez mowila, ze ona takiego usg nie wykonuje i mam znalezc najlepszego specjaliste w moim miescie, bo nie kazdy moze pochwalic sie odpowidnim doswiadczeniem i papierami. to usg jest bardzo wazne, ja mialam je 3 razy, placilam po 250zł. Lekarz przeanalizowal kazdy centymetr ciała, kazda nerke, tętnicę, ucho, oko, palec....

Gość Sweet_latte30
Autorko! Warto!

Gość autorka gosciowka
dziekuje za opinie Wasze, a czy znacie łodz Diason ? tam chciałam zobic

aha, ja chodze prywatnie więc może mój ginekolog dysponuje lepszym sprzętem niż taki w przychodni na nfz i dlatego wszystko widać za każdym razem mam robione usg z którego dostaje komplet wydrukowanych zdjęć wraz z opisem za wizyte płacę tylko 100zł

Gość autorka gosciowka
ja tez chodze prywatnie do ginekologa, wczoraj mialam wizyte , wyziernosc karku mierzyl i ogladalismy go z roznych stron niby wszystko wporzadku , ale tez wole jeszcze lepsze usg :) wady serduszka raczej by nie widział no bo jak, a chce miec pewnosc ze narazie jest zdrowe;)

Gość Sweet_latte30
wiii, na usg powinnaś mieć jaki to sprzęt, sprawdź w internecie jak jest nowy i dokładny. Wiem z doświadczenia, że niestety lekarz bez szkoleń i super sprzętu nie zawsze jest w stanie określić ryzyko wad: serca, oczu, układu nerwowego.. Niestety, ale tylko nieliczni lekarze specjalizują się w badaniach prenatalnych, czyli dokładnym usg i obliczaniu ryzyka... Wierzę, że Twój lekarz właśnie jest w tej dziedzinie biegły.

Gość gość
ja tez chodze prywatnie co nie zmienia faktu ze to usg robilam u specjalisty, ginekolog wykonujacy usg genetyczne powinien miec np. Certyfikat Fundacji Medycyny Płodowej (FMF) w zakresie badań 11-13+6 tygodni ciąży

mój lekarz ma dobry sprzęt, sprawdzaliśmy już całę serduszko, bije cudnie, wszystkie komory są, przegrody są na tym usg które ma mój lekarz wszystko dokładnie widać - zawsze wszystko dokładnie mi pokazuje i omawia i wszystko mam na zdjęciach, zwykłych i 3d wczoraj chcieliśmy zrobić zdjęcia Małej ale udało się tylko kilka zdjęć buźki bo Córcia kulturalnie wypięła się pupą na pana doktora i go skopała ;)

Gość autorka gosciowka
a w ktorym tygodniu jestes?

Gość autorka gosciowka
pewnie mieszkasz w duzym miescie skoro masz takiego specjaliste na miejscu:)

a czy ja wiem czy aż takim dużym, 220tysięcy mieszkańców

Gość autorka gosciowka
a moge wiedziec jakie miasto?