Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kulka_28

kiedy na usg genetyczne

Polecane posty

Gość kulka_28

Pomóżcie, bo już sama nie wiem co myśleć. W dniu 07.01.2014 r. byłam na wizycie u mojej lekarki, która stwierdziła wtedy, że jestem w 9 tygodniu ciaży licząc od daty zapłodnienia. Powiedziała, że usg genetyczne powinnam wykonać ok. 25 stycznia. Jest to sobota, a zatem umówiłam się na wtorek 28 stycznia (w poniedziałek mam całodzienny wyjazd służbowy). Teraz się zastanawiam, czy to nie za późno. Mogę jeszcze to przełożyć np. na 23.01. albo 24.01. Co o tym sądzicie? Pytam, bo prawdę mówiąc z powodu kilku kwestii tracę zaufanie do tej lekarki, a jeśli tym razem znowu się pomyliła, to już przeleje czarę... A nie chciałabym przyjść 28.01. na to usg i usłyszeć, że już za późno...

Gość gość
poszukaj w necie, z tego co pamiętam ok. 11/12 tyg. i nie panikuj

Gość gość
miedzy 11 a 14 tygodniem jakoś. ja byłam w 13 tygodniu. nie musi być idealnie co do dnia...

Gość gość
a jak nie masz do niej zaufania to pójdź dodatkowo na usg genetyczne prywatnie. Chociaż będziesz miała pewność. Mi mój lekarz(na nfz) naobiecywał badań nie wiadomo jakich, więc nie zapisałam się prywatnie...A okazało się, że zmierzyli mi tylko przezierność karkową... świetnie... Na połówkowe w 21 tygodniu poszłam prywatnie do super specjalisty, wzięłam dodatkowo echo serca i efekt 3d ale było warto zapłacić więcej :) Jestem spokojna, że z dzieckiem jest wszystko dobrze i mam super pamiątkę :)

Gość kulka_28
U mnie to nie chodzi o to, że lekarka mi czegoś naobiecywała. Do niej chodzę na NFZ, natomiast na to usg zapisałam się prywatnie - poleciła mi najlepszego jej zdaniem specjalistę z bardzo dobrym aparatem do usg. Jedyne, czego się zaczęłam obawiać, to to, że w dacie badania to będzie 12 tydzień ciąży liczony od daty zapłodnienia. A ja nie wiem, czy tydzień ciąży do tego usg należy liczyć od daty zapłodnienia czy od daty ostatniej miesiączki, bo na różne potrzeby różne strony internetowe posługują się na przemian tymi dwiema metodami:/ Wolałabym uniknąć sytuacji, w której pójdę prywatnie na to usg, a lekarz mi powie, że trzeba było przyjść 2 tygodnie temu...

Gość gość
nie chodzi dokładnie o te tygodnie tylko o wielkosć płodu. Przesyłam cytat "Jeśli podamy pacjentce zakres tygodni 11-13 tygodni możemy spotkać się z sytuacją, że rzeczywisty wiek ciążowy może być za wczesny lub za późny do badania przesiewowego pierwszego trymestru. To nie problem, jeśli płód jest za młody można wówczs badanie wykonać np. za tydzień. Jeśli jest starszy obliczenie ryzyka zespołów chromosomowych jest niemożliwe. Dzieje się tak ponieważ nie miesiączka decyduje w tym przypadku, tylko długość płodu (CRL), a ją można zmierzyć tylko w USG. Powinna się ona mieścić między 45 a 84mm. Najlepiej jeśli takie badanie będzie wykonane między 60 a 69mm CRL; ponieważ w tym okresie położenie płodu względem długiej osi maciy jest najbardziej korzystne dla badającego. Dodatkowo można przeprowadzić w tym okresie wczesną ocenę anatomiczną, co bywa trudne wcześniej."

Gość gość
i jeszcze ciąg dalszy "Można też takie badanie zaplanować precyzyjnie, jeśli wykonano u pacjentki badanie około 7 tygodnia, gdzie zmierzono CRL. Przykładowo wynik CRL 6,7mm (6tyg.+4dni). W związku z tym za 6 tygodni będzie to optymalny czas do wykonania przesiewowego badania USG pierwszego trymetru."

Gość gość
Ja bylam w ukonczonym 12 tygodniu liczac od daty ostatniej @, ale wydaje mi sie ze to nie ma az takiego znaczenia bo po zmierzeniu wszystkich paramertrow beda robic i tak z toba "wywiad", a parametry maja byc zgodne z ta data ktora oni ustala. Wiem ze niektorzy maja to badanie w 13 tyg.

Gość Jaamajka
jest tak jak pisze gość 21:10. Chodzi o wielkość CRL.

Gość kulka_28
Z informacji, które znalazłam w internecie, wynika, że na początku 12 tyg. licząc od zapłodnienia CRL będzie wynosić ok. 70mm, a pod koniec 12-tego tygodnia ok 90 mm. W tygodniu wskazywanym przez moją lekarkę jako 9-ty wynosi ok. 30 mm - to by się zgadzało z informacjami zamieszczonymi na tej stronie. Chyba machnę na to ręką i pójdę tego 28.01, jak się okaże że za późno będę miała w końcu motywację aby już na zawsze z tej pani zrezygnować.

Gość gość
ja robiłąm badanie w 13tc6d od OM wilkość dziecka 7.32 NT zmierzone bez problemu 0.16 cm,,, wszystko dokładnie pooglądał mój dr i fotkę 3d już dostałam więc chyba spokojnie możesz iść bo taka różnica dni ma niewielkie znaczenie ale dla swojego spokoju możesz przyśpieszyć wiztę:) powodzenia:P