Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pit2013

pit 2013_rozliczenie matka z dzieckiem

Polecane posty

Gość Pit2013

Oświećcie kobity:) Urodziłam w maju 2013 dziecko. Z facetem nie mamy ślubu. Pracuję na umowę o pracę. Dotąd rozliczałam się na pit-37, w prosty sposób odliczając tylko internet. - Jak teraz mam się rozliczać? Na jakim druku? To jest tak, że rozliczam się z dzieckiem? (choć nie wiem co to oznacza). Muszę tak czy to jest opcja? Jak powinnam/jak jest opłacalnie? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Gość gość
dojdzie ci ulga za dziecko pit O jako załącznik do pit 37. Nie rozliczasz się z dzieckiem bo dziecko nie pracuje wiec w zasadzie doszło ci tylko prawo do ulgi za miesiące kiedy jest dziecko czyli od maja do grudnia.

Gość gość
a ile mozna dostac zwrotu za neta? oplaca sie to wogole rozliczac?

Gość Pit2013
Dziękuję za odp. Pit 0 to jest to samo, co do odliczenia internetu? A jeśli urodziłam w połowie maja to maj wliczam czy nie? Czy wliczam dokładną ilość dni? Jest z tego jakiś zwrot?

Gość gość
liczy sie za caly miesiac. jak ja urodzilam corke w polowei marcas to normlanie liczylam za marzec.

Gość gość
Tak ten sam pit. Ale w tym roku internet już nie da rady się odliczyć jeśli odliczało się wcześniej. przy necie było max. do 760zł -odlicza się to od dochodu. "W przypadku podatnika, który korzysta z ulgi w całości i posiada kwotę dochodu pozwalającą na pełne jej odliczenie, podstawa opodatkowania zmniejszy się o 760 zł. Stąd rocznie różnica w zapłaconym podatku u podatnika korzystającego z ulgi w stosunku do osoby, która z niej nie korzysta, wynosi na rękę 136,80 zł (zakładając że obaj rozliczają się według skali i płacą podatek 18%). "

Gość gość
Nie rozumiem tego internetu. Rok w rok odliczałam, ale nie 760 tylko dużo mniej, bo niedużo płacę za internet. Czyli teraz w ogóle już nie odliczę?

Gość gość
juz nesli ta ulge