Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolajnaa1990

Socjal w Niemczech

Polecane posty

Gość Karolajnaa1990

Orientuje sie ktoś jak wyglada dostanie mieszkania z socjalu ile na nie trzeba czekać i jak to wszystko wyglada.

Gość Karolajnaa1990
?

Gość gość
tu nie ma socjalu nie jestes obywatelem niemiec socjalu nie masz a jak chcesz go dostac to musisz wpierw sobie zarobic legalna praca podatkami a jesli juz pracujesz to zwolnic sie aby dostac socjal nie jest ta latwo zatem ...nie ma tu socjalu :)

Gość Karolajnaa1990
Planuje zamieszkać w Niemczech i mam pochodzenie niemieckie

Gość Karolajnaa1990

Gość Karolajnaa1990

Gość gość
to co innego ale szkoda ze nie zrobilas tego o pare lat wczesniej teraz tutaj juz nie ma czego szukac taka padaka ci co sa tu juz dluzszy czas to maja wszytsko poukladane ale zaczynac tutaj teraz ...wspolczuje takie zycie z dnia na dzien pewnie lepsze troche jak w PL choc to zalezy czego kto oczekuje

Gość gość
Nie mogłam tego zrobic pare rat wcześniej bo właśnie skończyłam szkole. Znam ludzi którzy sa w niemczech rok korzystają z socjalu i wszystko sobie poukładali. Maja życie tam takie o jakim w Polsce pobliży tylko pomarzyć. Od czegoś w Niemczech trzeba zacząć wiec wole zaczynać o tych zajskromniejszych rzeczy. Planuje isc tez na sprachkurs

Gość gość
do roboty nierobie,a nie zerowac na innych! Tu nie ma tak latwo,ze wjezdzasz,przedstawiasz niemieckie papiery i dostajesz wszystko na tacy! Mieszkania musisz sama poszukac,bo nikt ci go nie da,a jak przyjedziesz ot tak,ze nie chcesz robic,to dostaniesz deport.nie potrzebuja pasozytow.

Gość gość
ja mieszkam w niemczech od roku czasu , pracuje opiekuje sie dziadkami , zarabiam 1300 eu na miesiac mieszkam u nich ,pozniej wynajme swoje m i zatrudnie sie na normalny wymiar czasu bo poki co jestem pflege 24 h na dobe nie mam pochodzenia ani obywatelstwa a jak bym miala to bym nie myslala nawet o zadnych socjalach bo i po co ? praca jest w niemczech tylko trza chciec pracowac wynajac mieszkanie i zyc a nie zyc na socjalu

Gość Herr Adolf
Ja mam mieszkanie w bunkrze za darmo, Heil :classic_cool:

Gość Karolajnaaa1990
Ludzie wy nic nie rozumiecie. Myślicie ze ja tam jade bo jestem nierobem? Po pierwsze jestem człowiekiem młodym i gdyby sytuacja pozwoliła nie poszłabym na socjal ale ja chce sie UCZYĆ i dlatego muszę korzystać z spcjalu bo nie da sie w ciagu dnia uczyć a potem jeszcze pracować. Organizm moj na to nie pozwala. Po drugie wole sie kształcić w Niemczech i potem tam pracować w pracy na stałe a nie na taśmie jak jakiś parobek. Nie miałam nigdy zamiaru żerować na innych i nie jestem na pewno pasożytem. Mogłabym wyjechać teraz do Niemiec od razu do pracy ale wole zanim jestem młoda sie wyuczyć i cos w życiu mieć. Mieszkanie wiem ze muszę sama poszukać. Jeju jak łatwo jest człowieka osadzić jak sie nic nie wie. Aż nie wierze.

Gość Karolajnaaa1990
Up

Gość Karolajnaaa1990
Mentalność niektórych ludzie jest zatwardzajaca. Jak ludzie młodzi maja cokolwiek osiągnąć za granica jak słyszą takie słowa od ludzi starszych. Nie wiem jak żyją wasze dzieci i nie chce wiedzieć troche im poprostu współczuje. I właśnie to piszą Polacy i wiadomo jaki kraj tacy ludzie. W Niemczech można spotkać duzo bardziej życzliwych ludzi dlatego w tamtym kraju młodzi ludzi maja jakiś start, ostrzymuja pomoc. W Niemczech moja matura i zawód niezbyt sie liczy dlatego chce wyuczyć sie zawodu w Niemczech i mieć normalna prace. A gdzies mieszkać i z czegoś żyć trzeba. I to właśnie dla takich ludzi jak np ja ten socjal w ogóle powstał.

Gość Karolajnaaa1990
Up

Gość gość
nie przejmuj się tym co tutaj piszą, większość z nich sama wyjechała, korzystali z czeo mogli a teraz żałuja innym. Jedź do niemiec złóż papiry o obywatelstwo. Jak c**przyznają to wtedy możesz się strać o reszte.

Gość gość
Autorko, wejdź na stronę - Forum Polaków w Niemczech, dowiesz się wszystkiego.

Gość Karolajnaa1990
dzienkuje ci droga przyjaciułko

Gość Karolajna1990
To wyżej to podszyw. Dziękuje za rady :)

Gość gość
Dziewczyno ja sama jestem mloda osoba i wiem co piesze, nikt nie da ci socjalu bo ty chcesz.zreszta opisalam wyzej jakie masz szanse na mieszkanie socjalne.ja jakos i pracowalam i studiowalam w de, wiec chyba mozna.obywatelstwo tez posiadalam.pisze ci jak jest, czego oczekiwalas klamstw? a portal dla polakow w de to kpina.tam dopiero cie zjedza

Gość gość
Jak pokazesz ze chcesz pracowac to wlasnie chetniej c***omoga.wiem co pisze, sama przez to przechodzilam

Gość gość
boze biedaki do neimiec wyjezdzaja haha

Gość Karolajnaaa1990
Biedaki nie tylko ludzie którzy nie chcą mieszkać w kraju w którym ludzie zarabiają marne grosze. Moja siostra jakos otrzymała socjal wiec proszę nie mówcie mi czy go dostanę czy nie. Zapytałam w tym temacie o cos innego i oczekuje odpowiedzi od ludzi którzy cos wiedza na ten temat.

Gość gość
To niech ci siostra odpowie skoro dostala.po co tylek zawracasz skoro masz siostre na socjalu w niemczech. Ja pracuje w szkole jezykowej.nie jestem nauczycielem pracuje w biurze szkoly i znam zasady przyznawania swiadczen socjalnych w de.mianowicie na poczatek i tak musisz gdzies mieszkac zanim w ogole przyznaja ci mieszkanie z socjalu.wiec albo pozostaje ci rodzina.albo baraki dla przesiedlencow i uchodzcow za miastem.to nie sa bezpieczne miejsca, wiem bo mamy kilka kursantek z tych socjalnych barakow.mieszkania socjalne sa w dzielnicach, tureckich.arabskich itp.nie jest tam tez zbyt bezpiecznie no ale to juz twoje wybory.a zreszta zapytaj siostry skoro sama z tego korzystala.nie wiem po co zadalas to pytanie wlasnie tu

Gość franciszek papiez
autorka i co ?