Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wit K i D jak długo podawac

Polecane posty

Gość gość

jak w temacie jak dlugo podawałyscie witamine d i k?? do tej pory codziennie podawalam witaminy d i k razem w jednej ampułce tzw rybce.karmie piersia corka jutro konczy 3 miesiace.pediatra nic nie wspominal na ten temat jak dlugo podawac. obilo mi sie kiedys cos o uszy ze tylko do 3 miesiaca sie podaje. a kolejna wizyte mamy pod koniec stycznia dopiero.dziekuje za odp

Gość gość
witamina D do 18 roku życia, do roku 400 jednostek czyli tyle ile jest w takiej rybce, powyżej roku od 600 do 1000. K do skończenia 3 miesięcy.

Gość gość
dzieki :)

Gość gość
poproszę o źródło takich mądrości

Gość gość
rzK nie dawałam, bo mały modyfikowane pił, a D do 18rź

Gość gość
ktoś jeszcze wypowie się?

Gość to z portalu gazeta
Kiedyś krople z witaminą D podawano przede wszystkim niemowlętom. Obecnie zaleca się, by nie przerywać dodatkowego podawania witaminy D po pierwszym roku życia. W wieku rozwojowym, czyli między 2. a 18. rokiem życia, człowiek potrzebuje dziennie 400 jednostek międzynarodowych witaminy D pochodzącej z żywności i/lub preparatów farmaceutycznych. W naszej strefie klimatycznej to zalecenie dotyczy okresu od października do marca, a także miesięcy letnich, jeżeli z powodu kiepskiej pogody, długiego przebywania w pomieszczeniach, całkowitego chronienia się przed promieniami słonecznymi kremami z najwyższymi filtrami nie mamy zapewnionej - jak to się fachowo nazywa - wystarczającej syntezy skórnej witaminy D. U dzieci z nadwagą lub otyłością wspólnie z pediatrą należy rozważyć zwiększenie dawki witaminy D do dawki dla osoby dorosłej, czyli 800-1000 IU na dobę. Ale uwaga! Dawek witaminy D nie należy przewlekle przekraczać, bo w bardzo dużych ilościach jest ona toksyczna (szkodliwe jest wielokrotne jej przekroczenie, co się na szczęście bardzo rzadko zdarza).

Gość gość
te zalecenia nie są aktualne jak ktoś wyżej podał 400 IU do roku powyżej 600-1000 IU, oczywiście latem można zmniejszyć dawkę lub u większych dzieci i dorosłych zrobić letnią przerwę od podawania.

Gość Arleta3282
Mi napisali w książeczce zdrowia aby podawać Vita DK do 3 miesiąca życia a potem samo Vita D do roku i tak podawałam. Potem pediatra powiedziała mi abym podawała witamine D do 3 lat. Potem nadal moge kontynuować jesli będą niedobory a jeśli ich nie bedzie to nie ma takiej konieczności.