Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jiinnnkia

ktora prace wybrac

Polecane posty

Gość jiinnnkia

Pomóżcie, musze do poniedziałku dokonać wyboru dot. pracy. żadna z nich nie jest pracą moich marzeń, ale na którąś musze sie zdecydować. mieszkam w średniej wielkości mieście i o jakąkolwiek prace jest tutaj bardzo trudno/// opcja 1: praca w firmie ( sklep internetowy) poczatkowo pakowanie, nadawanie przesylek, pozniej ( być moze) praca typowo biurowa. stawka 9,50zl/h netto - umowa zlecenie. pon-pt 8-16 opcja 2: praca jako niania, 8zl/h netto- opieka nad 10miesiecznym dzieckiem. bardzo róznie czasowo ( czasem 9h dziennie, czasem 5h, czasem nocki- lepiej platne). umowa o prace na dluzszy okres czasu. pomóżcie na co sie zdecydowac? wybralabym ten sklep internetowy, ale w kwietniu koncze 26 lat i boje się, że nie bede juz mogla pracowac na umowe zlecenie i znowu zostane na lodzie, z drugiej strony tam mam jakas szanse awansu, a jako niania nie.

Gość jiinnnkia
doradzi ktoś?

Gość jiinnnkia
?

Gość prawiczek_28_lat_odpowiada
no chyba lepiej tam gdzie dają umowę o pracę skoro kończysz 26 lat minimalną i tak ci będą musieli wypłacić i masz ubezpieczenie.

Gość gość
Po pierwsze masz rodzine?czy jestes sama bo to czasowo inaczej wychodzi na czym ci zalezy bo jedna lepiej platna ale bardziej pracochlonna a druga mniej platna ale luz w wekendy to duzo ja bym jednak na nianie nie szla bo praca biurowa to jakies doswiadczenie i nadzieja na lepsze jutro ja bym zaryzykowala gdyby mi kasy nie trzebabylo az tak

Gość Anka92
Weź pracę w firmie

Gość jiinnnkia
w czerwcu wychodzę za mąż, więc pieniądze się przydadzą. obie propozycje pracy są od pon do pt, a weekendy wolne, tylko, ze jako niania ok. 30h tygodniowo ( różne zmiany) natomiast w biurze stale godziny pracy, jednak obawiam się tego, ze gdy skoncze 26 lat, to mnie zwolnia;/

Gość gość
jak to skonczysz 26 lat i nie dadza C***otem umowy zlecenia?? przecież teraz tak wszędzie dają prawie. Jak Ci dają jako niani umowe o prace to bierz to, co będziesz miala ze zlecenia??

Gość jiinnnkia
no właśnie nie wiem dokładnie jak jest z tą umową zleceniem po26 r.ż wiem, ze wtedy już pracodawca musi zus oplacać czy jakoś tak i pracodawcy nie chcą takich ludzi, bo sie im to nie oplaca.

Gość Blaine County
Moment. Na umowie zlecenie płacisz składki i podatki tak samo jak na umowie o pracę. Prawda jest taka, że koszty pracownika, który pracuję na umowę o pracę, a na umowę zlecenie są takie same. A ludzie piszą źle, bo im się myli z umową o dzieło. Powtarzam, umowa-zlecenie jest normalnie oskładkowana. Problem zacznie się wtedy, gdy zachorujesz, albo chcesz urlopować - wtedy nic nie zarabiasz. Ale ubezpieczenie zdrowotne masz, czyli za pobyt w szpitalu nie płacisz. Składki emerytalne też c**płacą. A co do tego 26 r. ż. - to jakaś bzdura. Nic się nie boj. Ja bym wziął tę pracę w sklepie. Normalna praca od 8 do 16, bez żadnego cudowania, wiesz o której godzinie jesteś w domu, potem robisz co chcesz, a nie że raz siedzisz 4 godziny i już nie zarobisz, a raz 12 godzin. Nic nie idzie sobie zaplanować...

Gość Blaine County
Ciekawe to co wy piszecie, ja pracowałem w wieku 20 lat na umowie zlecenie i jakoś pracodawca płacił mi wszystkie składki normalnie, takie same jak mojemu ojcu, który ma ok. 60 lat. A z tym 26 r. ż. jest ważne tylko wtedy, kiedy studiujesz i masz z tego tytułu ubezpieczenie. A jak nei studiujesz, to w czterech literach masz 26 r. ż. Pozdrawiam

Gość gość
to dlaczego wszędzie pracodawcy, ktorzy zatrudniają na umoze zlecenie wymagają aby pracownik mial stasus studenta?

Gość Blaine County
No bo student ma ubezpieczenie z uczelni ;P A jak nie ma to z********a na państwo jak reszta, i nie ważne czy ma 18, 28 czy 88 lat.

Gość jiinnnkia
Ale ten pracodawca wymaga właśnie statusu studenta. Ja studia już skończyłam, ale zapisałam sie do byle jakiej szkoły policealnej, żeby mieć legitymacje i pierwsze pytanie na rozmowie brzmialo właśnie, czy mam legitymację ;/