Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani_kowalska

Ślub ateistyczny

Polecane posty

Gość pani_kowalska

Dostałam wczoraj zaproszenie na ślub i wesele od koleżanki ze studiów, z którą się przez ostatnie kilka lat mocno zaprzyjazniłam, ale chyba jednej rzeczy o niej nie wiedziałam... zaproszenie jest na "ślub humanistyczny" a nie normalny, jak zaczęłam dopytywac, to jakaś ceremonia z mistrzem ceremonii, w ogóle ma być w ogrodzie przed dworkiem, w którym wesele... dla mnie to jakies straszne wydziwianie, nawet nie prawdziwy ślub, bo potem i tak trzeba wziąć cywilny. Nie rozumiem w ogle po co ta ceremonia, jak koniecznie chcieli miec focha na kosciol, to mogli wziac tylko cywilny, dla mnie ta "ceremonia humanistyczna" jakas sekta zalatuje i w ogole nie wiem, co myslec. Takie dziwactwo, ze sie zatsanawiam, czy powinnam isc? nie wiem, czy bede w stanie taka zabawe w slub traktowac powaznie. Mial ktos wczesniej z takim czyms do czynienia?

Nie idz. Kolezanka raczej nie zyska nic na twojej obecnosci jesli masz tak waskie horyzonty.

Ech, kurcze, mialam nadzieje na jakas ozywiona dyskusje z panienka zapatrzona w czubek wlasnego nosa, a tu nici, autorka sie nie odzywa, a ja musze zaraz wyjsc :(

Gość gość
te verde :D ja nie mam ochoty na takie dyskujse, bo sie przeradzaja w zwykle pyskowki, ale moge tylko twoja pierwsza wypowiedz zacytowac i napisac LUBIE TO (bo kliknac nie mozna ;) )

Gość gość
Cóż, przed konkordatem też się zawierało oddzielnie ślub kościelny i cywilny. Więc po co było brać kościelny, skoro on nic nie dawał prawnie? Ślub humanistyczny jest po prostu ślubem, który skupia się na człowieku, na małżonkach i na przymierzu zawieranym między nimi. Takie same śluby zawierane są już w USA czy w innych krajach takich jak Holandia czy Belgia - tylko że tam ślub humanistyczny ma już od razu skutki prawne (przed nim albo po nim podpisuje się papiery). To właśnie często te piękne śluby w ogrodach czy na plażach, których nie udziela pastor czy jakikolwiek duchowny czy urzędnik. Więc nie jest to żadna sekta.

Gość gość
a dla mnie to próba wyłudzenia dwóch prezentów (bo dwa śluby będą)

Gość gość
A skąd wiesz, czy będą zapraszać na cywilny? Autorka napisała, że dostała zaproszenie na ceremonię humanistyczną a o cywilnym mowy nie było. Może być tak, że na cywilnym będą tylko młodzi i świadkowie (np. moi rodzice i dziadkowie tak mieli na swoich cywilnych, dopiero na kościelny zapraszali) a humanistyczny będzie ceremonią "właściwą".

Gość gość
wg mnie skoro to ma być uroczystość dla młodych, to niech sami się cieszą tym dniem, a autorka niech idzie na ślub cywilny

Gość gość
a kościelny to niby jaki jest

Gość gość
Hehe, ślub humanistyczny. Jak tacy z nich "humaniści", to niech się wytłumaczą, dlaczego nie można u nich zawrzeć np. ślubu jeden facet i 10 bab. No dlaaaaaczego nie? :)

Gość gość
ktoś po prostu pisał, że "ślub humanistyczny jest ślubem, który skupia się na człowieku, na małżonkach i na przymierzu zawieranym między nimi", więc niech się skupią na sobie bez ciebie :D

Gość gość
Ale ja chcę zawrzeć taki ślub w 15 osób. Dlaczego nie mogę? Dlaczego mogę tylko w 2 osoby?

Gość gość
bo nikt inny nie przyjdzie na taki udawany ślub

Gość gość
Jaki udawany? Jakim prawem określasz taki ślub jako udawany? Jakim prawem gardzisz wspólnotami mormonów i innymi, które zbudowane są na wielożeństwie? To jest ten Twój wielki HUMANIZM!? Pogarda dla poligamicznych związków?

Gość gość
Bo HUMANIŚCI właśnie tacy są. Wierzącym nie wolno mówić, że "ślub humanistyczny" jest udawany, ale "HUMANISTOM" już wolno tak mówić na innych. Nie ma to jak podwójne standardy.

Gość gość
skub cywilny to gora 1o minut, w sumie malo uroczysty. Niewierzacy tez chca i moga miec wieksza uroczysosc slubna Przeciez nie bea slubowac pzre oltarzem, bylaby to hipokryzja. Skoro jest mozliwosc uroczystego slubu la niewierzacych niby laczego nie mieliby z niego skorzystac? Brzyzi cie? zapawniam cie,ze wielu niewierzacych przychozi na sluby o kosciola tylko ze wzgledu na sympatie dla pary mlodej,

''Ale ja chcę zawrzeć taki ślub w 15 osób. Dlaczego nie mogę? Dlaczego mogę tylko w 2 osoby?'' Moze dlatego, ze to nielegalne w naszym kraju? Ale pewnie, wszystkiemu winni ateisci i humanisci, czemu nie.

Gość gość
A ja wlasnie sie nad slubem humanistycznym zastanawiam. Dlaczego? Bo mieszkam za granica i moj przyszly malzonek nie jest Polakiem. Tu wezmiemy cywilny zeby jego rodzina (zwlaszcza dziadkowie) mogli wziac w nim udzial, po slubie zrobimy dla gosci jakis uroczysty obiad, a kolejnego dnia polecimy do Polski na wesele, ktore jednak poprzedzimy najprawdopodobniej slubem humanistycznym dla mojej rodziny i tych z rodziny partnera, ktorzy zdecyduja sie przyjechac. Niestety ze wzgledu na stan zdrowia wielu czlonkow naszych rodzin nie mozemy wszystkich zaprosic do jednego kraju, wiec by nikomu nie bylo przykro chcemy miec dwie ceremonie slubne. Humanistyczny slub jako ten drugi pasuje tu wiec idealnie.

Gość gość
ad te verde, Po pierwsze, a co mnie obchodzi, że prawo cywilne nie pozwala na poligamię? Ponoć w ślubie humanistycznym nie ma ograniczeń co do wyznawanych wartości i liczy się człowiek. Skoro tak, to ja chcę zawrzeć ślub humanistyczny z moim piętnastoma kochankami. One ze mną też, chcącemu nie dzieje się krzywda, więc gdzie tu ma być problem? Ja chcę ślub humanistyczny bez cywilnego, więc gdzie problem? Po drugie, każdy ateista i humanista, który domaga się zabraniania przez prawo cywilne poligamii jest zwykłym hipokrytą, bo wtóruje religijnemu wynalazkowi, jakim jest monogamia. Rozejrzyj się po świecie zwierząt. Monogamia dorosłych osobników to niemal zboczenie. W zasadzie (poza pewnymi wyjątkami) wymyślone przez ludzi i to ludzi religijnych.

Gość gość
ślub humanistyczny jest dobrym wyjściem dla tych co nie mogą z jakiś powodów wziąść normalnie ślubu,moja kuzynka brała taki ślub z facetem który nie ma rozwodu,mąż jest francuzem i we Francji ma jedną żonę ze względów majątkowych nie moze wziąść rozwodu

Gość gość
Nie ma czegos takiego jak brak mozliwosci rozwodu ze wzgledow majatkowych. Facet rozwiesc sie jak najbardziej moze, tylko pewnie nie chce ze skapstwa majatku dzielic, bo by wtedy za duzo zonie musial pewnie oddac.

Gość gość
Rozumiem, że ktoś nie bierze ślubu kościelnego i wtedy taki ślub humanistyczny jest ciekawą alternatywą. Ale brać ślub humanistyczny, bo facet ma zonę - dla mnie to jakieś kuriozum. jesteśmy więc w połowie drogi, do postulowanej tu we wcześniejszych postach poligamii. ;) Co do poligamii, to nie można powiedzieć, ze to wynalazek religijny. Są religię, które ją dopuszczają. To raczej wynika z uwarunkowań kulturowych, choć zgadza się, że kultura śródziemnomorska oparta jest na chrześcijaństwie.

Gość gość
Ale jeszcze przed chrześcijaństwem np. w starożytnej Grecji czy Rzymie małżeństwa też były monogamiczne (wierność, konkubiny i prostytutki to inna sprawą, ale małżeństwo było związkiem jednej kobiety i jednego mężczyzny). Więc to nie jest tak, że monogamia to wymysł chrześcijaństwa. Co do zwierząt i monogamii - wile gatunków ptaków jest monogamiczna, z małp gibony są monogamiczne. No u niektórych gatunków ssaków para alfa w stadzie pozostaje w związku monogamicznym np. wilki, dopiero po śmierci lub pozbyciu się ze stada samca alfa samica wybiera innego partnera. Ale tak samo przecież jest u ludzi - gdy małżeństwo się kończy śmiercią lub rozwodem, można zawrzeć kolejne.

Gość gość
Dlaczego kuriozum? "Slub humanistyczny" to ceremonia oparta na indywidualnych wartosciach. W oderwaniu od slubu koscielnego i slubu cywilnego. Stawianie tutaj jakichkolwiek wymogow bedzie niekonsekwencja i bedzie narzucaniem takich, a nie innych wartosci.

Gość gość
no bardzo ładnie to wygląda, ale slub cywilny chyba tez tak ładnie można zrobić

Gość gość
Jesli urzednik sie nie chce zgodzic, to idziecie do innego urzedu, nie ma juz rejonizacji. Musicie miec dobre argumenty i nie powinno byc problemow, tylko zeby to uzasadnic porzadnie, a nie na zasadzie ze "mi sie podoba i ja tak chce".

Gość gość
ale śliczny ślub, bajka. A cywilny tez taki moze byc, tylko ze godlo musialoby by byc itd a tutaj tak naturalnie:)

Gość gość
kurcze, pieknie