Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marmur w salonie

Marmurowa podłoga

Polecane posty

Gość marmur w salonie

Ktoś ma? Jak się sprawdza? Wymagająca w utrzymaniu? Dodam, że chcę ją mieć w salonie, kuchni i korytarzu (ogrzewanie podłogowe). Płytki jasne/miodowe, polerowane. Proszę o rady osoby, które miały z taka podłogą do czynienia.

Gość marmur w salonie
Nikt nie pomoże?

Gość gość
nie pomoge, dla mnie marmur czy w ogole taki kamien sprawdza sie tylko w muzeach, sądach ogolnie GMACHACH ;) w domkach nawet jezeli wille maja 200mkw to zal.pl ;)

Gość marmur w salonie
Jestem zamotana, bo chciałabym i boje się. Wymyśliłam sobie klasyczną podłogę i nie mogą to być deski, a teraz trudno podjąć decyzję, gdy nie wiem co mnie czeka.

Gość gość
ja tez jestem fanka klasycznych drewnianych podlog, tylko one wg mnie cyznia dom domowym, rodzinnym i przytulnym; ale skoro tobie podoba sie kamien to raczej stawialbym na terakote, jest to kamien najczesciej wybierany w domach wyzszej klasy sredniej, w domach wiekszych ale nie wlasnie rodowych palacach ;) tam sie marmur sprawdzi, ale w mniejszych klasycznych domach wyglada tandetnie, jak nuworysze bez gustu ;)

Gość marmur w salonie
No właśnie. Nie chcę aby wyszło, że robię chatę na "nowobogacko", tylko żeby było bardzo ładnie, jasno, przestrzennie i praktycznie.

Gość gość
oczywiście, że jest trudna w utrzymaniu. Nie umyjesz jej zwykłym płynem, trzeba się napracować i uważać, żeby jej nie porysować

Gość marmur w salonie
Nie porysować. Czyli w korytarzu się nie sprawdzi? Dodam, że mam dużego psa.

Gość Felixtus
nawet, jeżeli będzie ogrzewanie podłogowe co oczywiście jest fantastyczną sprawą w salonie, kuchni, łazience, w sypialni to marmur jako kamień jest zawsze ZIMNY i kamienia tak szybko nie nagrzejesz, więc jestem zwolennikiem aby jednak na podłodze położyć terakotę, ma tylko 8 milimetrów grubości i to jest ceramika a panele 60/60 cm. bardzo ładnie prezentują się w salonie

Gość marmur w salonie
Rozmiar 60/60 jak dla mnie super. Niestety małżonek (fachowiec od płytek) ograniczył mi wybór w zakresie wymiaru płytek. Mają to być pasy ok 20 cm/ 100 cm i uwaga: położone pod skos.

Gość gość
marmur po ok 2-3 latach może stracić połysk

Gość gość
pies sie bedzie slizgał na podlogach marmurowych

Gość marmur w salonie
Kurcze! Właśnie się boję, że wydam multum kasy, a sobie z podłogą nie poradzę. Nie chcę popełnić błędu. Coraz przyjaźniej patrzę na terakotę:) Tym bardziej, że płytki, które wybrałam mają 2 cm grubości. Faktycznie może być problem z szybkim nagrzaniem pomieszczeń.

Gość gość
na marmurze zostają ślady po wodzie. I żeby tylko nie wylać na niego czegoś w rodzaju domestosa, bo odbarwienia murowane

Gość marmur w salonie
Dzięki za rady. Marmurowi już podziękuję. A co myślicie o sposobie ułożenia pasów pod skos?

Gość gość
mam marmur w holu,własciwie kawałki,reszta bawiony beton,polerowane to,lat mamy to ..ho ho,wygląda bez zmian,nie rysuje sie,,myje się wodą,i tyle, ale w salonie to bym wołała drewno a nie płytki,one są straszne

Gość Felixtus
układ w 'dzwonek' ładnie się prezentuje na podłodze ale odpadów jest bardzo dużo co podnosi koszty

Gość marmur w salonie
A ten marmur w holu jasny czy ciemny?

Gość Poweryn
Osobiście jestem zwolennikiem drewna w każdym pomieszczenia, dlatego ciekawi mnie jak spisuje się marmur.

Moja mama ma taką podłogę i wygląda to elegancko, ale wiadomo, błyszczy i ogólnie kojarzy mi się z kościołem :) wolę jakieś surowe drewno i te klimaty. Ale jest bardzo praktyczna i łatwo utrzymać czystość.

Co do nagrzewania to wcale nie nagrzewa sie dlugo, za to długo utrzymuje ciepło i ogrzewanie wyłączane np o 23 a podloga jeszcze rano nie jest całkiem zimna.

Gość gość
fajne takie marmury no tak sa na to rozne sposoby ale nie wiem czy w ogole wezmiesz to pod uwage no na serio no 👄 www.youtube.com/watch?v=1FT_YcldLa4

Gość gość
Też mi się marmur kojarzy z kościołem a nie domem..... zdecydowanie wybrałabym drewno zamiast najdroższych kamieni

Gość gość
Podłogi nie mam, ale z mężem zdecydowaliśmy się na parapety marmurowe, z realizacją nie było problemu dzięki firmie http://www.lotowski.pl Zastanawiam się teraz nad obudową kominka,ale wiadomo marmur swoją cene ma, więc musimy trochę odczekać.

Gość gość
Marmurowa podłoga jest czasochłonna w utrzymaniu i raczej musiałabyś zainwestować w maszynę do polerowania bo sama rękami nie wyrobisz. W miejscach gdzie się chodzi będzie bardziej podatna na plamy których nie usuniesz. Odłupi się nawierzchnia jeśli przypadkiem coś upuścisz albo coś ciężkiego spadnie. Przy muszli kozetowej pozostaną krople moczu których nie usuniesz (nie każdy potrafi siusiać bez opryskania poza muszlę-fuj! ale prawdziwe) Marmur jest piękny ale wymaga bardzo dużo pracy aby go takim utrzymać. Kładzenie płytek na skos optycznie powiększa pomieszczenie. Ładnie i estetycznie wgląda.

Gość gość
P.S. Pies czy kot pozostawi zadrapania których nie usuniesz.

Gość gość
Ja mam w domu marmur, nawet nie przypuszczałem, że to tak ładnie będzie wyglądać. Mam też psy, które wszędzie biegają i muszę ten marmur jakoś zakonserwować, żeby nie stracił na wyglądzie. Znalazłem w necie impregnat do kamienia http://nanocape.pl/pl/mineral/37-nanocape-do-marmuru.html Używał ktoś może tego?

Gość gość
Marmurowe posadzki to klasa sama w sobie,zwłaszcza w kuchni czy salonie nadają mieszkaniu wytwornego charakteru. U nas wszystkim zajęła się firma http://www.marmursolniczki.pl i jesteśmy zadowoleni z wyboru tego wykonawcy. Warto było zrobić w domu takie dzieło sztuki!