Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytania Czy ty na pewno jesteś w ciąży Tylko martwią a Zaczynam 18 tydzień

Polecane posty

Gość gość

Zaczynam 18 tydzień, brzuszek dla obcych niewidoczny, mieszczę się w swoje spodnie (z materiału), praktycznie nie przytyłam, może 1 kg. U lekarza jestem co 3 tygodnie i jest wszystko ok. Studiuję zaocznie, miałam teraz zjazd i ciągle padały pytania czy ja na pewno jestem w ciąży, czy z dzieckiem wszystko dobrze, bo brzucha nie widać, czy lekarz nie powiedział, że powinnam przytyć a nie ciągle tyle samo ważę bo to normalne nie jest :/ Wkurzające to jest i tylko mnie martwi bo jedną ciążę już poroniłam (bardzo wcześnie, samoistnie). Brzuch kiedyś miałam zupełnie płaski, teraz jest lekko wypukły, fakt widzę, że mały, ale powoli rośnie. Nie przytyłam bo jem mniejsze porcje i uważam na to co jem, a zdrowe odżywianie pewnie też ma wpływ na wagę. Dlaczego ludzie tacy są? Czy celowo tak mówią? Czy może nieświadomie?

Gość gość
Mniejsze porcje czyli jakie? Podaj przykładowy jadłospis?

Gość gość
Też tak miałam. a pod koniec wylądowałam w szpitalu to w ogóle brzuch mi opadł ;)Lekarze nawet dziwili się, ze z dzieckiem wszystko ok- że brzuch nie rośnie a ono książkowo sie rozwija. Też słyszałam różne komentarze ale raczej pozytywne. Zresztą nic sobie z nich nie robiłam- ludzie zwykle pytali z troski.

Gość gość
Autorko, spokojnie :) ja też przez pierwsze 4 miesiące nic nie przytyłam ;)) potem jak zaczęłam to nagle 6 kg mi przybyło w miesiąc :) spokojnie nadrobisz :P że tak to określe :) lepiej żebyś tyła mniej niż za dużo

Gość gość
właśnie lepiej tyć więcej(i tak to zrzucisz)..niż za mało :/ i wpaść w anemie,lub dziecko wpadnie w anemie. 1kg na 18 tydzie uważam,że mało. Ja przez całą ciąże przytyłam 14kg(uważam,że Ok). do 18tyg. już miałam 5KG na plusie.

Gość gość
a po cholere jesz mniejsze porcje?

Gość gość
np. śniadanie: dwie kromki chleba lub bułka z serem, szynką, pomidorem, ogórkiem. do tego herbata z cytryną. II śniadanie: jogurt, jak naturalny to np jem z bananem. Jak owocowy to albo sam, albo z np 1-2 waflami ryżowymi obiad: często ryba, wielkość jak 3/4 dłoni (mam małą dłoń :P) w zupełności wystarczy, ryżu (już ugotowanego) około 3-4 stołowych łyżek i dosyć dużo surówki (z 5 łyżek czubatych). Około 3 h po obiedzie jem owoce te które mam akurat w domu. Zwykle mała pełna miseczka. Kolacja: wygląda podobnie jak śniadanie. Zwykle tak wygląda moje menu. Zamiast jogurtu bywa np serek wiejski, na śniadanie czasami płatki kukurydziane z mlekiem, zamiast ryby kurczak. Czasami zjem coś mniej zdrowego np. frytki, czasami słodycze, ale mało, chipsy też od święta do filmu.

Gość gość
jem mniej bo po prostu więcej nie dam rady... w pewnym momencie czuję, że jeszcze jeden kęs i na kibelku wyląduję. Nie uważam, że mało jem. Po prostu mniej niż kiedyś. Ważę 54 kg 168 wzrostu. I nikt nie powie, że jestem chuda... normalna szczupła dziewczyna.

Gość gość
Skoro lekarz nie widzi nic niepokojacego ty tez nie powinnas. Mi sie cala ciaze wydawalo ze mam za maly brzuch a jak poszlam rodzic i lekarka pytala sie ile wazylo dziecko wedlug ostatniego usg a ja powiedzialam ze w 37 tc 2780g to stwierdzily z polozna ze brzuch wydaje sie wiekszy niz na ta wage. Urodzilam corke 3160g. Na szkole rodzenia byla jedna dziewczyna ktorej brzuszek byl naprawde malutki, byla w 9 miesiacu a wygladala gora na 6. Spotkalam ja potem w szpitalu, urodzila zdrowego synka, co prawda nie malego ,,pudziana'' ale zdrowego. Nie martw sie brzuch c***otem wybije:-)

Gość gość
Moja kolezanka wrecz schudla w ciazy 5 kg, brzucha nie bylo widac do konca, (ale byla troche otyla przed ciaza) urodzila zdrowa dziewczynke.

Gość gość
Anemii nie mam, wyniki są bardzo dobre. Moja mama w pierwszej ciąży przytyła 13 kg, w drugiej 10 kg, ale jest z 10 cm ode mnie niższa.

Gość gość
Autorko, nie przejmuj się! Ja jestem w 20 tyg. i też przytyłam tylko 1 kg. Brzuch jest wypukły, ale dla niewprawnego oka i tak nie widać, że jestem w ciąży. Nie wiem ile ważysz, ale ja do chudych nie należę - przy wzroście 175 cm teraz ważę ok. 69,5 kg. Mój lekarz prowadzący jest bardzo zadowolony, że nie tyję i powiedział, że to bardzo dobrze. Nie wiem gdzie to jest napisane, że kobieta w ciąży musi przytyc minimum 10 kg, bo inaczej dziecko będzie miało anemię. Po prostu, każda kobieta inaczej reaguje na ciąże, a jeżeli wyniki masz dobre, to nie widzę powodu żeby się przejmować. PS. Jedzenie mniejszych porcji, a częściej jest bardzo wskazane w ciąży. Ja np. dopiero teraz zauważyłam, że mam odrobinę większy apetyt, a tak jadłam naprawdę mało, bo od razu czułam się syta. Powodzenia Ci życzę!

Gość gość
ja przez pierwsze cztery miesiące schudłam prawie 4 kg, jestem w piątym miesiącu i waga stoi w miejscu - czyi nie chudnę już ale mam 4 kg na minusie sprzed ciąży. Brzuch zaczął mi rosnąć praktycznie z dnia na dzień ok. 18-19 tyg., teraz już widać (ale jak jestem w kurtce to nie). Nie masz się czym martwić.