Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

SHIH TZU CZY YORK

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny, zdecydowaliśmy sie z rodziną na psa. ale takiego małego (mieszkamy w mieszkaniu) . chemy przygarnąc yorka albo shih tzu. Czy ktos ma dowiadczenie? z wyglądu wiadomo,że yorki sa ładniejsze (shih tzu mają taką plaskata buzie), ale ponoc shih tzu są spokojniejsze.

Gość gość
Ani jednego ani drugiego G***A nie można nazwac PSEM.

Gość gość
Mam yorka w kwietniu będzie 2 lata od razu wesele w domu :-)

Gość gość
yorka do 2,5 kg takiego małego a nie spaślaka co waży 5,5 kg i wygląda jak duży pies. takiego malutkiego też się zastanawiam..........

Gość poli30
ja mam dwa yorki,to bardzo kochane pieski

Gość gość
no taki 2,5 kg mogłabym mieć tylko mam obawę co by było gdyby został w domu sam

Gość gość
poczytaj sobie o ich pielęgnacji, może pomoże w wyborze (niechcący rymuję) :-)

Gość gość
najlepiej nie bierzcie żadnego, bo sądząc z Twojej wypowiedzi długo u was nie zabawi. Naszczy gdzieś i go oddacie, bo przecież psa wychowywać nie będziecie skoro ważne tylko czy ma ładną buzię. Masakra.

Gość gość
jak nasiusia na płytkach to nie ma najmniejszego problemu... z płytek można łatwo posprzątać ale jak pogryzie nowe meble, kanapy i będzie drapać w drzwi i szczekać i sąsiedzi bedą sie skarżyć

Gość gość
A może MALTAŃCZYK?

Gość gość
najlepiej weźcie sobie małego kundelka ze schroniska uratujcie jedną psią duszyczkę :(

Gość gość
może być york ze schroniska ale ma być malutki niekoniecznie szczeniak

Nikt nie oddaje rasowych, małych piesków do schroniska, ludzie... chyba, że są nieczystej krwi. Poczytaj o rasach psów, wybierz coś odpowiedniego do mieszkania w bloku. Yorki są przereklamowane.

Gość gość
ale są malutkie ja mogę mieć tylko malutkiego pieska. Ostatnio rozmawiałam z panem który ma 2 kg dorosłą yoreczkę.

Gość gość
Te bardzo małe yorki mogą być chore - niezrośnięte ciemiączko, zwichnięcia stawów, zapadanie tchawicy, wypadanie gałek ocznych przy byle puknięciu :( Lepiej kupić pieska większego niż takie XS. Należy pamiętać, że york to terier - czyli pies myśliwski. Potrzebuje ruchu i zajęcia bo sfrustrowany siedzeniem na poduszce może zrobić się upierdliwy - np. jazgotać i sikać na meble. Shih tzu są faktycznie spokojniejsze. Pielęgnacja obu ras jest dość czaso - i pracochłonna. Można pieski strzyc ale to wydatek rzędu 50-100 zł a strzyżenie nie zwalnia absolutnie z obowiązku czesania i kąpania pieska, zwłaszcza yorka, który ma włos jak człowiek. Jeśli lubisz "żywe sreberka" z charakterkiem kup yorka - tylko nie z tych mikroskopijnych kruszynek, jeżeli wolisz pieska spokojnego wybierz shih tzu :)

Gość gość
pieska można ostrzyc samemu :P

Gość babcia Zenia
Pod warunkiem, że umiesz to zrobić i masz czym. Ludzka maszynka się nie nadaje bo ostrze idzie pod innym kątem - będzie psiaka szarpać, a przypadku shih tzu szybko się udławi sierścią i spali. Profesjonalne maszynki dla zwierząt są drogie :( Nożyczki też muszą być fryzjerskie, nie do papieru, bo pies będzie opitwany a nie ostrzyżony. No i nie każdy umie zwierzaka ostrzyc. Ostatnio widziałam takiego ochrymdanego westa, że długą chwilę nie mogłam się rozeznać co to za rasa - wyglądał jak przerośnięty szczur albinos.

Gość gość
york, maszynka kosz ok 150 zł. Są mądrzejsze od wielu ludzi piszących na cafe. S**t tsu. Leniwy zwój wełny-fu