Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cilest bardzo ważne

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie dotyczące tabletek anty. właśnie Cilestu, jak wiadomo został on wycofany z obrotu w maju 2013 roku czy wiadomo jest kiedy wróci na rynek? lub czy kiedykolwiek wróci? Drugie moje pytanie to : dziewczyny jakie zamienne tabletki za Cilest przepisał wam Gin?

Gość Karafka333
Ja dostałam Asubtelę i bardzo sobie chwalę. Nie słyszałam nic o powrocie Cilestu,ale gdy środek zastępczy spisał się dobrze, przestałam się interesować tym tematem.

Gość gość
serie leku wycofano z obrotu ze względu na różnicę w rozpuszczalność jednego z jego składników hormonalnych. "Różnica ta jest jednak niewielka i mimo spowolnionego procesu uwalniania hormonu do krwi działanie antykoncepcyjne zostało zachowane. Rodzaje tabletek antykoncepcyjnych Rozróżniamy dwa rodzaje tabletek antykoncepcyjnych: - jednoskładnikowe tabletki antykoncepcyjne (minipigułka), - dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne (jednofazowe, dwufazowe i trzyfazowe). Tabletki te to środki hormonalne blokujące wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za owulację, czyli jajeczkowanie lub powodujące zgęstnienie śluzu szyjkowego. W celu osiągnięcia wysokiej skuteczności tabletki muszą być przyjmowane przez kobietę systematycznie. Tabletki hormonalne dwuskładnikowe zawierają składniki estrogenno – progestragenne i zapobiegają wzrostowi oraz uwalnianiu komórek jajowych z jajnika. Miniampułki (tabletki jednoskładnikowe) mają składniki progestagenne i działają jednocześnie antykoncepcyjnie i wczesnoporonnie. Pigułki antykoncepcyjne wydawane są tylko na receptę, po przejściu badań ginekologicznych. Pamiętaj, że tabletki antykoncepcyjne: - przyjmuje się przez 21 dni zaczynając od pierwszego dnia miesiączki, stosując 7 dni przerwy, - należy przyjmować codziennie, regularnie, o stałej porze, - w przypadku ich pominięcia lub ponad 3 godzinnego opóźnienia w jej przyjęciu należy stosować dodatkowe zabezpieczenie antykoncepcyjne np. prezerwatywę przez 7 dni, - zabezpieczają przed ciążą, ale nie przed chorobami przenoszonymi drogą płciową. Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe: - hamują owulację, - zmniejszają objawy napięcia przedmiesiączkowego i intensywność krwawienia, - regulują cykl miesiączkowy, - zmniejszają ryzyko zachorowania na raka błony śluzowej macicy, jajnika i jelita grubego, - mogą zapobiegać stanom zapalnym przydatków i osteoporozie, - w nielicznych przypadkach powodują tycie. Najczęściej stosuje się tabletki jednofazowe, bo zawierają najmniej hormonów. Tabletek dwufazowych używa się bardzo rzadko. Zaleca się stosowanie tabletek trójfazowych przy nietolerancji tabletek jednofazowych, a także w przypadkach wystąpienia kłopotów z cerą, nieregularnych plamieniach, przy zmianach nastroju czy obniżenia libido. Tabletki antykoncepcyjne jednoskładnikowe (minipigułka): - oddziałują na śluz szyjkowy, powodując jego zgęstnienie, - nie zawierają estrogenów i dlatego nie wpływają na ciśnienie krwi oraz gospodarkę lipidową, - mogą być stosowane przez kobiety karmiące piersią, - nie zwiększają ryzyka powstawania zakrzepów, powstania udaru mózgu czy rozwoju choroby wieńcowej, - mogą powodować zaburzenia miesiączkowania (stałe plamienie, zanik miesiączki lub zbyt częste miesiączkowanie, co 21 dni). Tabletki antykoncepcyjne obu opisanych tu rodzajów mają wysoki stopień skuteczności, który wynosi od 0,1 do 8 dla pigułek dwuskładnikowych oraz 0,5 do 4 dla pigułek jednoskładnikowych. Do metod antykoncepcji hormonalnej zalicza się także plastry antykoncepcyjne naklejane na ciało. Plaster taki uwalnia hormony wnikające do krwi przez skórę. Jest tak samo skuteczny jak tabletki antykoncepcyjne (wskaźnik od 0,5 do 2,5), aczkolwiek jego zaletą jest fakt, że nie trzeba o nim codziennie pamiętać. Plaster przyklejony np. na ramieniu działa przez tydzień, dlatego też w ciągu miesiąca zmienia się go na nowy trzykrotnie.

Gość gość
Lek prawdopodobnie już nie wróci był felerny i nieskuteczny szkodzący zdrowiu