Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

probowala ktoras z was sama sie badac ginekologicznie w ciazy

Polecane posty

Gość gość

Czy mozna samemu sprawdzic rozwarcie albo dlugosc szyjki? Jestem juz poterminie i tak sie zastanawiam czy nie pogrzebac tam w pochwie? szyjce? Zeby moze wywolas skurcze.. szczerze napiszcie czy komus przyszedl tez taki pomysl do glowy

Gość gość
A ja sprawdzalam. I wyczulam rozwarcie. Jak już jestes po terminie to tym bardziej. Probuj masować szyjke.

Gość gość
ja bym się bała - że coś uszkodzę albo zaraże brudnym palcem..

Gość gość
Ale jak wyczulas rozwarcie? Czego mamzukac? Jaka w dotyku jest szyjka?

Gość gość
Do ..ja bym się bała - że coś uszkodzę albo zaraże brudnym palcem.. bo ręce się myje moja droga. Myje się często!!!

Gość gość
hahaha co za głupie pomysły idż do gina jeżeli jest się długo po terminie to można kupić taki żel przyspieszający na oddziale pod okiem położnej. Z domowych sposobów to sex lub wieszanie firan zawsze działa :-) a po co sobie grzebać ha rozsmieszyłaś mnie

Gość gość
nie wiem jaka jest w dotyku szyjka macicy, ani nawet pochwa- bo palców nigdy tam nie pchałam, więc wątpię czy potrafiłabym stwierdzić, że jest rozwarcie czy jakieś inne zmiany

Gość gość
Nie wiesz jaka w dotyku jest pochwa? Naprawde nigdy nie ciekawilo cie wsadzic tam paluchy?!:-)

Gość gość
sprawdz nic sie nie stanie - ja mieszkam w uk i po terminie polozna mi palcem macala szyjke zeby wywolac porod (tutaj to powszechne) ale jesli wczesniej sie nie badalas to nic nie stwierdzisz.

Gość gość
Ja chyba tez sobie pogrzebe

Gość gość
na stronach o porodach domowych są instrukcje :)

Gość gość
chodzi oczywiście o instrukcje samodzielnego grzebania ;)

Gość rozwódkaaaa
jak tak dalej pójdzie to i dentyści nie będą potrzebni...

Czytam i za głowę się łapię... Czy wyście do reszty zdurniały? Umiecie badać? Wiecie jak? Macie świadomość że można to robić tylko w jałowych rękawiczkach (które też trzeba umieć jałowo założyć)?

Gość gość
? Ja badałam sobie rozwarcie raz - jeszcze zanim poród na dobre się zaczął -stwierdziłam, że szyjka nie jest jeszcze zgładzona, zamknięta ale dość miękka. Bada się wkładając głęboko do pochwy palec wskazujący i środkowy. Jeśli szyjka nie jest jeszcze zgładzona, to możesz ją wyczuć (tak jak przy badaniu w ramach NPR). Czasem w ciąży szyjka jest trudno dostępna, bo jest zwrócona do kożci krzyżowej i bywa, że jeszcze w prawo lub w leso, więc trudno ją znaleźć. Gdy poród się zaczyna szyjka ustawia się w osi pochwy i jest łatwiejsza do wybadania. Kolejna zmiana to jej konsystencja - przed porodem jest twarda (jak czubek nosa) w czasie porodu się rozpulchnia i robi miękka (jak górna warga, może nawet bardziej). Dalej - długość - przed porodem szyjka ma jakieś 3-3,5 cm w czasie porodu się stopniowo skraca aż do całkowitego zgładzenia. U pierworódek całkowite zgładzenie nastęouje zanim szyjka zacznie się rozwierać, u wieloródek rozwarcie może zacząć się zanim szyjka zgładzi się całkowicie. No i ostatnia rzecz to rozwarcie - bada się je przy użyciu obu palców (o ile jest odpowiedni duże) jeśli szyjka jeszcze się nie rozwiera, to można sprawdzić, czy kanał szyjki przepuszcza palec - tzn. może być niby zamknięty ale gdy próbuje się tam włożyć palec, to jest to możliwe - szyjka moż ciasno przepuszczać jeden palec (gdy daje się tam włożyć palec ale z pewnym oporem), luźno przepuszczać jeden palec a nawet przepuszczać dwa palce. Gdy jest już rozwarcie, to ocenia się je używając dwóch palców, tak trochę "na oko" badając odległość na jaką daje się w tym rozwarciu rozstawić palce. Lepiej się nie badać w skurczu, bo może się wtedy pęcherz wpuklać do rozwarcia. Zrobienie sobie krzywdy w czasie takiego badania (jak się ma czyste ręce z krótkimi paznokciami) jest raczej mało prawdopodobne.

Gość gość
Hgg gadasz glupoty, moj gin zawsze bez rekawiczek mnie bada.

Gość rozwódkaaaa
oczami wyobraźni widzę, jak się nienarodzone dziecko wita z tipsem żelowym...

Gość gość
tak, a podczas pieszczot czy seksu to faceci też wkładają wam palce w rękawiczkach jałowych oczywiście, a penisa zawsze w prezerwatywie, oczywiście jałowej