Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

antoinette23

Opieka nad noworodkiem i dwulatką

Polecane posty

Witam kochane mamy. :-) Być może pojawiło się tu juz takie takie pytanie... Jestem w ciąży i nieco panikuje - mam juz córeczkę. Kiedy urodze będzie miała ona 2 latka. Z racji pracy mojego faceta będę z dziećmi od rana do wieczora. Chciałam spytać - może któraś z mam miała podobną sytuacje. Jak to wyglada? Czy jest szansa, że sama to ogarne?? I drugie pytanie - jak z wózkiem? Wiadomo, dla noworodka głęboki. Ale co wtedy z drugim dzieckiem? ;/ Czy są jakieś specjalne wózki dla noworodka i dwulatka? Dziękuję za każdą odpowiedz!

Gość gość
mam nadzieje że mało jest takich kobiet ,głupich i robiących krzywdy swoim małym dzieciom ,współczuje a szybciej nie dało się zrobić tego drugiego . a drugie dziecko ucz maszerować już nie ma wyjścia ,po co wózek podwójny tachać jak 2 latek ma nóżki .

Gość gość
Już Ci współczuję....To będzie praca ciężka,ale póżniej będziesz miała wytchnienie,ale swoje trzeba przejść.

Mała errata - panikuje, bo miała wyglądać nieco inaczej praca mojego męża, niestety okazało się, że zostaje sama na cale dnie. A drugie dziecko planowane jak najbardziej. :) Nie widzę nic głupiego w tym.

Gość zalamana mama1111111
sa wozki tzw. dla dzieci rok po roku. obejrzyj na internecie jak wygladaja

Gość gość
ja tak miałam i da się, tak układałam plan od pierwszych dni, żeby jedna z drzemek malucha pokrywała się z drzemką mojej dwulatki; wychodziłam normalnie na spacery z dwójką, dwulatka za rączkę, spacery niedaleko, dalsze wyprawy na dwa wózki zostawiałam na czas jak będę miała czy to męża, czy kogoś innego do pomocy. A w kwestii podwójnych wózków, nie polecam. Na króko. Lepiej zorganizuj taką przystawkę do wózka, kosztuje ok. 230 zł, na dwóch kołach , doczepiasz do wózka niemowlaka i starsze jedzie , a ty masz nad nim kontrolę, bo masz go przed sobą. to w pewien sposób rozwiązuje logistykę, gdy koniecznie musisz wyjść z dwójką.

Gość gość
Między moimi dziećmi jest 23 miesiące różnicy. Nie uważam, by działa im się przez to krzywda :P a nawet wolałabym mniejszą różnicę wieku. Wózek lepszy dla 2 dzieci bo mniej się umęczysz nawet jeżeli posłuży tylko pół roku (u mnie służył dużo dłużej bo mieszkam na wsi i wszędzie daleko). Mój mąż pracuje na zmiany, więc o każdej porze dnia musiałam sobie radzić i większych problemów nie było. Choć po wykąpaniu 2 i położeniu ich spać byłam aż mokra :D Trzeba od początku dążyć, tak jak ktoś wyżej napisał, by wspólne punkty zbiegały się w czasie. O tej samej porze drzemka, później posiłki. Kąpiel najpierw wiadomo jedno po drugim, ale jak już młodsze będzie siedzące to zaoszczędzisz dużo czasu jak dzieciaki będą się razem kąpać a i dla nich to frajda. Moje dzieci są już szkolno-przedszkolne i z perspektywy czasu powiem, że tych naprawdę ciężkich dni było niewiele a z każdym dniem jest coraz łatwiej ;)

Gość gość
miedzy moimi dziecmi jest dokladnie 2lata i 9dni roznicy,bylo trudno ale sie da, 3pietro wozek pod pache,dwulatek z tylu,musial sobie radzic. wogole wtedy dwulatek robi sie w naszych oczach taki duzy,zaradny,czlowiek nie zwraca uwagi ze on czegos nie umie,musi dorosnac szybciej. sikali w pieluchy oboje,plakali oboje ale jak sie tak ma to trzeba i nic sie nie wymysli.najgorsze chwile,zima(bo dzieci sa zlutego)ubralam udalo sie zejsc z 3pietra z wozkiem,upocona zziajana jestem na dole,robie cos przy wozku,mlody sie oddalil pare krokow,odwracam sie a on stoi pod sciana obsikamy po kostki i dawaj z powrotem wozek pod pache na 3juz nie wyszlam tego dnia,nie mialam sily.i czasami takie sytuacje odbieraja moc,ale taka roznica ma duzo plusow. teraz sa juz pelnoletni,zlecialo na momencie i juz sie nie pamieta jak bylo ciezko

Gość mia ta cara
sa takie wozki ,spacerowka polaczona z gondola(ktora tez potem mozna wymienic na spacerowke).Sa to wielkie wozki i zdecydowanie drozsze od normalnych wozkow :)

Gość gość
masakra, bunt dwulatka i noworodek:( Nie wyobrazam sobie, no ale potem bedziesz sie cieszyc - dzieci beda siw razem bawic. A masz jaks babcie? A moze nianie zatrudnic do pomocy? albo mala dac do złobka? Chociaz moze poczuc sie odpechnieta no i chorubska bedzie znosic. No ale moze na 2-3 h do klubu malucha.

Gość gość
ja miałam półtoraroczniaka jak pojawił sie noworodek. było ciżko ale do ogarnięcia. Dziś mają 3 i 4,5 roku i jest super. Bawią sie razem, swietnie dogadują... a ja odpoczywam :)

Gość sys
podziwiam Was mamusie! :) ja mam synka, ktory ma 4 mce i powaznie myslimy juz o drugim, latka leca, a bardzo chcemy miec gromadke dzieci. Obawiam sie jednak ze nie bede w stanie ogarnac dwojki dzieci, mam rozne dni z moim szkrabem, bywa ciezko, synek jest marudny, nie lubi bawic sie sam itp, wiec mam wrazenie ze jeszcze jest za wczesnie na drugiego dzieciaczka.

Gość gość
Dasz radę , miałąm taką samą sytuację i wrażenie że przy 2 szybciej się wszytsko ogaryna. Dla 2 latki kup tą dostawkę do wózka lascal mam to i bardzo sobię chwalę.

Gość gość
Jakie 4 miesięczne dziecko bawi się samo? Ono w gólę się przecież jeszcze nie bawi !!!

Gość gość
Ja tak mam / miałam :) Różnica wieku miedzy dziećmi to 2 lata i 3 tygodnie. Dasz radę, nie przejmuj się. Starsze dziecko to by już nawet mi w wózku nie usiedziało, bo od skończonego roczku powoli odzwyczajałam od wózka.

Gość gość
między moimi 1,5 roku różnicy, starszy chodził piechotą, mąż co prawda przychodził do domu ok. 16-17 i pomagał, ale cały dzień byłam sama i ogarnęłam, na pewne rzeczy trzeba przymknąć oko i wyluzować, oczywiście nie kosztem dzieci a domu (chociaż obiady gotowałam codziennie) nie wspominam tego okresu traumatycznie, buntu dwulatka nie przeżywałam (albo nie mieli, albo łagodnie przeszli :-) ) i w sumie fajnie że wpadliśmy z drugim, bo nie wiem kiedy świadomie bym się zdecydowała na drugie dziecko- nie chciałaby mi się wracać do pieluch musisz wypracować sobie sama rytm dnia i co kiedy robisz i na pewno sobie poradzisz :-)

Dziękuję za odpowiedzi. Trochę mnie uspokoiło, najważniejszy jest spokój i optymizm. :p Jeśli chodzi o pomoc - niestety nie mam na kogo liczyć, jestem w sumie sama mężem. Rodzina moja i męża... Cóż - kontakt prawie zerowy. Chyba po prostu kupie tą dostawke o której mowicie, bo moja córa (teraz ma prawie półtora roku) juz teraz rzadko korzysta z wózka. Zastanawiałam się jeszcze na chustą dla tego noworodka, ale nie wiem czy to dobry pomysł. :P A jeśli chodzi o bunt dwulatka i tą zazdrość... Hmm, zazdrości boje się najbardziej. Córeczka ma sporadyczny kontakt z dziećmi, a jeśli już pojawi się maluch to córka staje się od razu przylepą mamusi, a o dzieleniu się z dziećmi zabawkami nie ma mowy. :( Mieszkam w małym mieście, nie mamy zadnych Klubów Malucha, muszę chyba myśleć o tym, żeby córka miała możliwości zabawy z dziećmi.

Gość gość
Jak to 4 miesieczne sie nie bawi? Lezy w lozeczku oglada karuzele. Dostaje cos do raczki to probuje to wlozyc do buzi. Patrzy na zabawki i probuje je dotknac. Jaka jest definicja zabawy wg Ciebie?

Autorko jestem w podobnej do Ciebie sytuacji: mój synuś za tydzień kończy pierwszy roczek życia, a ja będę zaczynała 7 miesiąc kolejnej ciąży, czyli jak drugi dzidziuś się urodzi synek będzie miał 15 miesięcy :) I to nie jest żadna wpadka jak już niektórzy z rodziny reagowali na wieść o drugiej ciąży ale nasza wspólna z mężem decyzja, chcieliśmy mieć dziecko jedno po drugim :) Ja też będę sama w domu bo mąż pracuje od 7.30 do 15.30 ale myślę, że dam radę z dwójką dzieci, już przyzwyczaiłam się do opieki nad maluszkiem, a teraz pojawi się drugi. Co do wózków to wiem, ze jest coś takiego jak wózek Baby Jogger City Select w którym można łączyć 2 wózki np nosidełko ze spacerówką. My mamy wózek Bebetto Luca 3 funkcyjny, czyli nosidełko, gondola i spacerówka ale od kwietnia będzie on potrzebny noworodkowi także starszemu synusiowi kupimy jeszcze samą spacerówkę. Powodzenia autorko, trzymaj się ciepło :))

Gość gość
autorko moja siostra ma tak jak Ty - jej corka miala 2 lata bez miesiąca, gdy urodził jej się braciszek. Mąż jej akurat rozkręcał biznes wic pracował do 20-tej. Ona nie pracuje, daje sobie spokojnie radę. Wózek ma bliźniaczy, gdzie 1 spacerówka rozkłada sie na płasko. Mała była początkowo zazdrosna, teraz nawet czasem pobuja brata. Jak mały będzie miał chociaż z pół roku to będzie dużo łatwiej.

Gość gość
Co wy co niektóre zrobilibyście z trojaczkami że tak ublizacie to autorka musi dac radę prosi o radę a wy type pipy jak nie macie co tonie piszcie

Gość gość
sa specjalne dostawki do wozkow.maly moze na niej stac jak prowadzisz wozek...dwojka dzieci jest do ogarniecia.sama mam z roczna roznica.od poczatku zajmuje sie nimi praktycznie sama bo jak mala miala 3 miesiace a syn ponad rok ich ojciec znudzil sie zabawa w dom

Gość gość
Buahaha! Teraz refleksja, gdy ciąża już jest??? Biedne dzieci.

Gość gość
"Co wy co niektóre zrobilibyście z trojaczkami że tak ublizacie to autorka musi dac radę prosi o radę a wy type pipy jak nie macie co tonie piszcie." Co innego stracić kończynę w wypadku a co innego uciąć ją sobie z powodu widzimisię i narzekać. :D

Gość gość
Ej, autorko tematu, urodź jeszcze trzecie, czwarte i piąte. Które nadąży (na czworkach, pełzając, biegnąć...), te przeżyje. Możesz też przywiązać któreś z losowania do drzwi gdy reszta stada wychodzi.

Serio nie rozumiem u niektórych tego jadu. Każda decyzja, którą się podejmuje wiąże ze sobą wątpliwości i obawy. Nie mam z kim o tym pogadać to się zwróciłam na forum. Proste. A za ciepłe słowa i porady dziękuję serdecznie. :)

Gość gość
20-30 lat większośc dzieci rodziła się w odstępach co dwa-trzy lata i tragedii nie było. Ogarniesz wszytsko!

Gość gość
między moimi chłopakami jest 18 mc róznicy:) jeszcze w ciaży kupiliśmy używany wózek firmy kees tandem delux bo tak nam polecił facet w sklepie, że lepiej używany bo to pewnie tylko na kilka mc:) i co? młodszy ma prawie 15 mc a my dalej kulamy się w podwójnym:P i to był najlepszy zakup jakiego dokonałam:) wózek z keesa polecam:) nie do zdarcia:) i co najważniejsze jestem niezależna:) maluch urodził się w listopadzie, starszy też jeszcze spał po południu, nie miałam nikogo do pomocy, mąż był ze mną w domu tylko z 3 dni:) wszystko kwestia wypracowania sobie jakiegos planu dnia i jest ok:) teraz chłopcy zaczynają pomału działać razem, a jak widzę jak starszy nie pozwala młodszemu podejść do kuchenki albo klepie go po plecach jak kaszle to aż mi się łza w oku kręci :P

Gość gość
i mamy z dziećmi rok po roku, stawiajcie na podwójne wózki!!!!!! mam sąsiadkę z widzenia, ma podobną różnicę jak ja i jeden wózek i masakra.... ze 3 razy ja widziałam jak była sama na spacerze, starsza w wózku a malutki w chuście i to na jesieni.... ten kees tandem de lux nowy to 1200 zł a pomoc jaką nam daje jest nieoceniona, nie mam problemów z busami, ze sklepami czy dalszymi wyjściami, nawet teraz, jak się spieszę pakuję do wózka i po kłopocie, nawet jak pada, folia i po krzyku:) co prawda odkad młodszy zaczął siedzieć żąglowałam dziećmi w tym wózku żeby wypracować odpowiedni układ które gdzie:P w wakacje młodszy siedział z przodu a jak zasypiał fru do tyłu, zapinałam szelki, starszy do przodu, teraz młodszy jeżdzi tylko z przodu, starszy ma maks rozłożone oparcie na płasko i tam sobie urzęduje:) powiem szczerze że nie wiem jakbym sobie poradziła bez tego wózka:)