Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tortellini

nie spelniam oczekiwan matki

Polecane posty

Gość Tortellini

na ostatnim roku studiow wyjechalam na erasmusa do niemiec(licencjat). Tam zaliczylam egzaminy, obronilam sie w PL i znowu do DE wrocilam. Dostalam sie na magisterke w DE, ale musialam sie sama utrzymywac. Prosilam o pieniadze moja mame, ale ona stwierdzila, ze nie ma mowy, bo dom musi wyremontowac(wanna z hydromasazem itp.) a poza tym moglam w PL studiowac(dostawalam alimenty od ojca, ale w niemczech one nawet na mieszkanie nie wystarczaja).. Ciezko mi z tym wszystkim bylo. Szlam do pracy na 5 rano, pozniej na uczelnie, bylam sama w obcym kraju. Znalazlam praktyke na pelny etat w dobrej firmie, za ktora dostawalm 400 euro miesiecznie. Dodatkowo pracowalam na weekendy w restauracji zeby sie utrzymac. Oczwiscie byla awantura, bo magistra musze miec. Argument o braku pieniedzy do niej nie docieral. Ponadto po 1,5 roku pobyu w Niemczech uslyszalam:" jestes juz tak dlugo w DE, dlaczego pracujesz tylko w restauracji?" No k****, zarabialam sama na siebie, pracowalam 7 dni w tygodniu, znalazlam praktyke, nie siedzialam rodzinie na glowie jak duzo mlodych ludzi. Jeszcze zle. Po skonczeniu praktyki dostalam prace. Czyli juz nie musze zmywac garow. Juz jest lepiej, ale ja przeciez nie mam meza. Tyle dziewczyn wkolo bierze slub, a u mnie nic. Dodam, ze moja mama jest opiekunka osob starszych, wiec nic specjalnego w zyciu nie osiagnela.

Gość Tortellini
up

Gość gość
nie przejmuj sie ;) Jestes bardzo zdolna i pracowita. wiekszosc osob na twoim miejscu nie dala by rady. zycze ci duzo sukcesow. na meza tez przyjdzie pora, albo i nie ;) pozdrawiam ;)

Gość gość
matka Ci zazdrości a z drugiej poważnie lepiej Ci w tych Niemczech? w Polsce lepszą byś miała pracę z perfekcyjnym niemieckim.

Gość synek orientu
mama jest ryba,kocham ją bardzo!

Gość Tortellini
w Niemczech tez mam dobra prace. Wynajmuje kawalerke +prad,dojazdy,jedzenie, ubrania ,a i tak odkladam polowe mojej wyplaty. Nie wiem czy to w PL jest mozliwe. Ponadto tutaj nie ma smieciowych umow, do lekarza nie czeka sie miesiacami i szanuje sie pracownika. Kiedys moja kuzynka pojechala do pracy do Anglii na produkcje. Moja mama postawila mi ja za wzor, bo ona rzekomo podszkoli jezyk i znajdzie lepsza prace. Tylko szkoda, ze wtedy ja juz bylam praktykantka i nikt tego nie widzial. Kuzynka wrocila do PL i poszla na jakies policealne studium:)