Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anilolek

kiedy mówić o ciąży

Polecane posty

Gość anilolek

Hej :) Jestem w 4 tygodniu ciąży. Potwierdziła to wizyta u ginekologa i test ciążowy. Nie dostałam jeszcze karty ciąży, lekarka powiedziała, że założy po wynikach badań przy następnej wizycie. Czy mogę już o dobrej nowinie powiedzieć rodzinie? Czy powinnam poinformować szefa? Wykonuje zawód kelnerki, więc trochę noszenia jest. Pozdrawiam!

na ogół informuje się ok 12 tc, ale pracodawcę to może od razu trzeba

Gość anilolek
A czy przez to może mnie zwolnić jak mam umowę o pracę?

Gość gość
dopiero jeśli będziesz miała papier w rece od lekarza ze jesteś w ciąży! nic na gebe pamiętaj!!!! niby umowa ustna tez zobowiazuje ale wiesz jak jest a tak to pojdziesz powiesz ze jesteś w ciąży dasz mu zaświadczenie lekarskie i wtedy jesteś chroniona na 100% karte ciąży dostaniesz w 12 tc ale niektórzy lekarze wcześniej zaświadczenie wydadzą po prostu popros lekarza i tyle

Gość gość
zwolnic cie nie może bo jesteś pod ochrona ale pamiętaj o tym ze musisz mieć to potwierdzone od lekarza ze jest ciaza a tak to lepiej cicho

Gość anilolek
No nie mam jeszcze potweirdzenia na papierku, ale lekarka kazała na siebie uważać. pracuje 13h w trybie 2/2, do tego w knajpie pietrowej..i właśnie mam dylemat. bo chciałabym chronić Maleństwo.

Gość gość
Mogłaś poprosić lekarza, to by ci dał jakieś zaświadczenie. Ciążę potwierdził, więc masz to wpisane w swoją kartę u niego, to zaświadczenie może ci wydać.

Gość gość
kurcze jak ja nie rozumiem mentalnosc***olek. najlepiej poloz sie do lozka i do porodu nie wstawaj, bo jestes w ciazy!!! masakra!!!!! as potem dziwic sie, ze w Polsce nie ma pieniedzy na nic, ze kobietom ciezko znalesc prace....... achhhhhhh nie lubie takich kobiet jak ty autorko! i nie chce tu nikogo obrazic, ale chyba u nas kobiety sa troche zbyt przewrazliwione.

Gość koralek
Super :/ wizytę mam dopiero pod koniec lutego..

Gość gość
Moja rada jest taka: rodzinie powiedz od razu, ale tylko najblizszej, moim zdaniem, tak od okolo 10-12 tygodnia mowilabym dalszym krewnym i znajomym, w razie gdybys miala ogromnego pecha i stracila ciaze, co bardzo czesto sie zdarza okolo 10 tygodnia (mnie sie zdarzylo), przynajmniej byloby latwiej.

Gość a mi szkoda
ten "okres ochronny" zaczyna się po 12 tygodniu chyba (na pewno nie od razu); nie ma co się za bardzo spieszyć z informowaniem pracodawcy, chyba, że masz do niego ogromne zaufanie i wiesz, że tak po prostu, po ludzku, będzie się troszczył o kobietę w ciąży; jeśli nie - no to odczekaj, kiedy na pewno się ten okres ochronny zaczyna (nie jestem pewna, czy nie po 12 tygodniu właśnie; upewnij się, poradź prawnika, kadrowej, poszukaj w sieci); znam przypadek dziewczyny, która pracując w kancelarii adwokackiej, lojalnie poinformowała szefa, jak tylko się dowiedziała... no i natychmiast została zwolniona :( no niestety, jeśli masz obawy przed dźwiganiem, itd. - możesz poinformować, ale nie możesz jeszcze liczyć na ochronę prawną ze względu na ciążę

Gość gość
Z tego co ja slyszalam, wlasnie drugi czy trzeci miesiac to czas, kiedy trzeba bardzo uwazac z dzwiganiem.

Gość koralek
Ale ja nie powiedziałam, że nie chcę pracować, bo chcę. Nie wyobrażam sobie leżenia przez 9 miesięcy. Po prostu może szefowa zmieniłaby mi godziny pracy, w sensie 8h.

Gość gość
synowi powiedziałam odrazu bo był ze mną po wynik bety a mojemu m po 2 minutach bo musiałam zadzwonić do niego :) reszcie zdecydowaliśmy się powiedzieć gdy będę dalej lub tak jak została zauważona,jednej osobie w 14tc potem w 16tc całej reszcie

Gość gość
okres ochronny zaczyna sie od momentu potwierdzenia ciąży , nie od 12 tyg !

Gość limfa12
4 tydzien to bardzo wczesnie i wszystko moze sie zdarzyc. Moja siostra w 5 tygodniu poinformowala wszystkich. W 6 tygodniu poronila i cholernie zalowala ze sie tak sie pospieszyla, bo musiala znosic wspolczujace spojrzenia. Najlepiej poczekac do 10 tygodnia, potem mozliwosc poronienia spada.

Gość gość
ja poinformowałam w 5 miesiącu ciąży