Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża i poród w Niemczech

Polecane posty

Gość gość

mam już jedno dziecko, teraz mąż jest na kontrakcie w Niemczech, my z nim i zamarzyliśmy o kolejnym dziecku. pierwsze dziecko rodziłam w polsce, więc nie mam pojęcia, jak wygląda opieka w ciąży w niemczech. czy któraś ma doświadczenie? trochę się boję, choć bariery językowej nie mam, a nie chcemy czekać aż 2 lata na powrót do kraju.

Gość gość
żadna mama nie prowadziła ciąży w niemczech?

Gość gość
nie rodziłam w Niemczech ale korzystalam z opieki zdrowotnej mieszkajac tam kilka lat i bylo zawsze super wiec ja na Twoim miejscu bym sie nie wahala oddac w ich rece w ciązy i przy porodzie :-)

Gość gość
dzięki za opinię. mam o tyle wątpliwości, że w pierwszej ciąży w polsce chodziłam prywatnie i lekarz odbierał mi prywatnie poród. w niemczech to raczej nie wchodzi w grę, choćby ze względu na koszty, poza tym nie znam tutaj nikogo, kto mógłby mi polecić dobrego prywatnego specjalistę, więc muszę się zdać na państwowe...

Gość gość
A co dokladnie Cie interesuje? Bo poprostu napisac, ze opieka jest ok kazdy potrafi. I opieka w szpitalu zdecydowanie lepsza niz w pl

Gość przyszla mami
Witaj. Ja tez mieszkam w Niemczech i tu w kwietniu bede rodzic. A ty kiedy masz termin.? Gdzie mieszkasz w Niemczech? Umiesz po niemiecku?

Gość gość
nie jestem jeszcze w ciąży, ale chciałaby zajść w najbliższym czasie. mówię biegle po niemiecku, a mieszkam w hamburgu.

Gość gość
jak byś mówiła biegle to byś się tu nie pytała głupio,tylko poszła do poradni i porozmawiała z jakąś położną która poleciła by ci kogoś....napisz że chcesz kolejnego dzieciaka urodzić za granicą że by dostawać zasiłek na nie

Gość gość
nie masz jakiś znajomych w okolicy??znając język możesz się popytać....skoro znasz biegle to może napisz na jakimś forum niemieckiem:D

Gość kelnerka z Reikwala
Jestem abstynentem. Niepraktykującym...

Gość gość
Witajcie dziewczyny. Jestem w Niemczech od 3 lat. Pracowalam caly czas. Teraz jestem w 7 miesiacu ciazy. Otrzymałam Beschaftigungsvwrboy (zakaz pracy) lekarz powiedzial mi ze musze jedna kopie dac ptavodawcy a oryginal wyslac do Krankenkasy. Mam pytanie: 1. Kto teraz bedzie mi placil pracodawca czy Krankenkasa? 2. Czy ja musze udac sie jeszcze do Krankenkasy z jakimis dokumentami.? 3. Kiedy musze zlozyc wniosek w Krankenkasie o urlop maciezynski? Czy dostane go od lekarza czy musze sama po niego jechac? Proszę pomóżcie kto wie. Z gory dzieki.

Gość poodnoszee
Up.

Gość gość
Teraz pójdziesz na chorobowe to będzie płacić Krankenkasse. Podanie o macierzyński musisz złożyć najpóźniej 6 tyg przed porodem. Po porodzie dostaniesz macierzyńskie i przez rok elterngeld jeżeli zdecydujesz się zostać tyle z dzieckiem. Elterngeld wynosi 60% twojej wypłaty

Gość gość
Witam,Ja na świeżo,bo właśnie jestem 4 ygodnie po porodzie w niemczech wieć odpowiem na konkretne pytania pozdrawiam

Gość gość
Dziekuje za ospowiedz. Rozumiem zw Krankenkasa placi maciezynskie a potem elterngeld i to jest 60procent mojej wyplaty. Ale mnie nurtuje wlasnie pytanie. Gdzie i kiedy musze zlozyc jakie dokumenty. Kiedy Elterngeld skoro maciezynskie mam 5 tygodnie przed i jakos 6 po urodzeniu. Co potem gdzie dalej sie ubiegac. Dzieki za info.

Gość gość
Up up.

Gość MamaBerta
Po pierwsze wazne jest do kiedy masz Beschäftigungsverbot. Jezeli do porodu to nie idziesz na maciezynski przed porodem. Pierwsze slysze swoja droga, ze pacjentka kwity do kranken kasy ma wysylac... Zwykle robi to pracodawca. Bedziesz otrzymywac od KK normalna pensje, u pracodawcy skladasz papiery o urlop wychowawczy (jak dlugo ma trwac), potem z kwity od lekarza z przewidywanym terminem porodu skladasz papiery o elterngeld. Wiele pomoze polozna, w pracy kadry tez powinny cie pokierowac

Gość gość
Witaj. Dzieki za odp. Tak mam do konca do porodu to zwolnienie. Czyli kranken kasa mi bedzie placic to zwolnienie do porodu a od porodu maciezynski i tez kranken kasa. U pracodawcy składam wniosek o wychowawczy tak? A wniosek o Elterngeld to nie to samo co wychowawczy? Czy ja składam tu i tu? Zielona jestem. W kadrach sie nie mam co pytac bo pomimo 4 letniej pracy jestem wrogiem w tej firmie.

Gość gość
Up.

Gość przyszla mama kwietniowa
Up

Gość gość
Up

Up.

Gość gość
nie plenic sie polskie kroliki a jak juz to u siebie

?

Gość gość
witam A co jeśli pracodawca wysatwił Beschäftigungsverbot to wtedy też część płaci KK i reszte pracodawca? czy nie

Gość gość
dolaczam sie do pytania powyzej

Gość gośćBechäftigungsverbot
Tez mialam, wynosi 100% twojej wyplaty ! Elterngeld 60% ! Bv placi pracodawca a kasa chorych zwraca mu pieniadze. Papiery musi miec pracodawca i kasa chorych