Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Syn w domu i kłótnia o imię

Polecane posty

Gość gość

Nie możemy z mężem dojść do porozumienia co do imienia, ja bym chciała Olafa a mąż upiera się przy Aleksandrze. Tłumacze mu, że i tak będzie Olkiem, ale twierdzi ze Aleksander to dostojnie. Olaf dla mnie jest prostym imieniem, zawsze też można powiedzieć Oluś,. Już nie wiem co robić. Druga sprawa to sporo u nas Aleksandrów. Jakie są wasze odczucia?

Gość gość
nie moze byc normalne imie? marcin,kuba na przyklad? olek jeszcze ujdzie, ale olaf jest obrzydliwe.

Gość gość
olaf jest brzydkie maz ma rascje

Gość gość
znam takich co dali Olivier i teraz wołają Oluś a trzeba było dać normalnie Aleksander.

Gość gość
Po pierwsze, te imiona w wersji oficjalnej brzmią tak różnie, że nie sądzę aby każde pasowało do nazwiska. Wybierzcie te imię które z nazwiskiem lepiej się komponuje. Jeśli jednak i tak jest dobrze, i tak, to ja bym stawiała na Aleksandra. Gdy słyszę nawoływanie Olafów, to wychodzi że chłopcy są nazywani żeńskim Ola. Nie dalej jak wczoraj moja kilkulatka pytała, dlaczego chłopiec Ola ma na imię. A imion używa się na co dzień i z reakcją liczyć się trzeba bo kształtuje pojęcie dziecka o sobie. Ponadto imię Olaf jest ostatnio coraz bardziej popularne, także wśród pospólstwa tego od Nikoli i innych Dżesik, więc bezpieczniej będzie zrezygnować.

Gość gość
Akurat Olaf nie ma nic wspólnego z Nikolą ani Dzesiką, a imię powinno podobać się obojgu rodzicom. Aleksandra nie lubię ze względu właśnie na Olka a co do Olafa neutralnie podchodzę. Może dajcie Filip.

Gość gość
Akurat Olafa lubię, a poczucie własnej wartości kształtują rodzice a nie imię. Wczoraj czytałam, że syn dziennikarza będzie miał na imię Sambor i co ma mieć źle w życiu przez imię? Raczej będzie kochany i nikt nie będzie zwracał uwagi na jego imię. Teraz dzieciaki w szkołach i przedszkolach mają tak różne imiona, że nikt z nikogo się nie śmieje. Chyba, ze rodzice w domu komentują, to już inna sprawa. I Aleksander i Olaf po królach, więc raczej charaktery bojowe. Musi wybrać coś wspólnie.

Gość gość
poczekajcie jeszcze trochę, jak się nie stawicie to USC wylosuje losowo imię dla syna i po problemie

Gość gość
Moja koleżanka dała synowi Teodor i w d...pie ma opinie otoczenia.

Gość wifigdańsk
autorko daj na imie tak jak chcesz,tu kazdy c***owie co innego.

Gość gość
Olaf to ładne imię autorko i kto powiedział że trzeba idiotycznie zdrabniać wołają Oluś? Kurcze przecież to nie dziewczynka. Moja znajoma ma małego Olafa i wołają na niego Oli ale najczęściej Olaf bo imię jest krótkie, nie ma potrzeby zdrabniać. Aleksander to oklepane imię .

Gość gość
Olaf kiepski. Aleksander lepszy, można zdrabniać Alek.

Gość gość
Też jestem za Olafem, ale pogadaj z mężem albo z rodziną. Może coś wspólnie ustalicie, ja uległam mężowi i mamy Maciusia. Nie chciałam tego imienia bo kojarzy mi się z grubym dzieckiem, no i mam pulpeta :) Moje imię dla synka noszę w sercu.

Gość gość
Ale to dziecko jest już urodzone? To się spieszcie bo Wam urząd losowo nada imię :P

Gość gość
moja znajoma wola Olafunio,Olafek

Gość gość
Oglądałam Krainę Lodu, przesłodki ten Olafek :)

Gość gość
czemu mąz nie odpuści? losowanie? decyzja osoby postronnej? jakoś trzeba zdecydowac. może 2karteczki i losowanie np obcej osoby?

Gość gość
Racja, Maciuś to mi się z pulpetem kojarzy, nawet na psa jak się spasł wołamy "maciek". O maciusiu z Klanu już nawet nie wspomnę. Szkoda, że uległaś. A jakie masz imię w sercu?

Gość gość
Proponuję kompromis - Olgierd, zdrobniale Olo.

Gość gość
Moje imię w serduchu to Adaś :)

Gość gość
A ja mam kolegę Maćka który jest chudy jak patyk i w ogóle to imię mi się z pulpetem nie kojarzy.

Gość gość
Adaś dużo, dużo lepiej niż nieszczęsny Maciuś. Ale cóż, wazne, żeby był dobrym człowiekiem, a imię - jak pisał Szekspir, "Czym jest nazwa? To, co zwiemy różą, pod inną nazwą równie by pachniało."

Gość gość
Proponuję zrezygnować z Olafa i Aleksandra (co to ma być w ogóle, nie macie córki!) i nazwać dziecko jakoś inaczej.

Gość gość
Już nie chcę dołować się tym Maćkiem, dlatego autorce proponuję imię bliższe jej sercu. Dajcie śmiało Olaf, nie jest popularne a ładne. Olków u nas pełno.

Gość gość
Słownik dla scrabblistów podaje: 1. potocznie: a) prostak, cham; b) brzuch, zwłaszcza duży, wystający; c) grubas, obżartuch; 2. gwarowo: a) bocian; b) duża laska z zakrzywioną rączką

Gość gość
jakiego imienia dotyczy to z tego słownika- maciej?

Gość gość
tak, "maciek" sprawdź na sjp

Gość gość
A może dacie Leon, teraz jest popularne.

Olaf beznadziejnie Już bym wolała Aleksander, moja koleżanka tak nazwała i nie woła Olek tylko ALEK !!!!

• NAJŚWIEŻSZE

• 3
      Hej