Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

drażetka

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 6 tc i odebrałam wyniki cytologiczne i jestem przerażona. Jakość rozmazu: - rozmaz niezadowalający oceniany, - krew, - zatarcie obrazu przez leukocyty. Ocena ogólna rozmazu: - rozmaz bez cech neoplazji, Zmiany zapalne: - odczyn zapalny, Zmiany odczynowe spowodowane: - zapaleniem, - intensywna metaplazja płaskonabłonkowa, Nieprawidłowości komórek nabłonka płaskiego: - nietypowe komórki nabłonka płaskiego o nieokreślonym znaczeniu (ASC-US), Obraz cytologiczny odpowiada grupie II/III wg. Papanicolau

Gość mom to be 65
Ojej, nie brzmi dobrze :( Leć do ginekologa jak najszybciej!! zwłaszcza, że to początki ciąży! nie zwlekaj

Gość gość
Klasyfikacja Papanicolau Klasyfikacja Papanicolau stosowana była od samego początku upowszechniania badania cytologicznego. Obecnie uważa się, że informacje które przekazuje się za jej pomocą są niewystarczające dla lekarza ginekologa, stąd właśnie preferuje się obecnie klasyfikację Bethesda. Zgodnie z klasyfikacją Papanicolau wyniki cytologii dzielimy na pięć grup: - grupa I – w cytologii stwierdza się obecność jedynie prawidłowych komórek nabłonka wielowarstwowego płaskiego, komórki gruczołowe i sporadycznie komórki zapalne. - grupa II – w cytologii stwierdza się poza komórkami prawidłowymi, liczne komórki zapalne, zmiany zwyrodnieniowe w komórkach nabłonkowych oraz cechy procesów regeneracyjnych. W grupie tej nie stwierdza się komórek nowotworowych ani komórek przednowotworowych. Zazwyczaj wystarcza leczenie przeciwzapalne i ponowna kontrola. Grupa II stosunkowo często towarzyszy pacjentkom z nadżerką. - grupa III – w cytologii stwierdza się występowanie komórek o cechach dysplazji, która jest szeroko pojętym stanem przednowotworowym. Dysplazja komórek nabłonkowych może mieć różne nasilenie, co powinno być określone w badaniu (dysplazja małego, średniego i dużego stopnia). Dysplazja małego stopnia może być wywołana odczynem zapalnym i może cofnąć się samoistnie po leczeniu przeciwzapalnym. W przypadku dysplazji wyższego stopnia, oraz gdy nie ustępuje ona miesiącami wskazane jest pobranie wycinków do badania histopatologicznego oraz usunięcie zmiany, na przykład poprzez elektrokonizację szyjki macicy. - grupa IV – w cytologii obecne są cechy raka płaskonabłonkowego przedinwazyjnego. - grupa V – w cytologii stwierdza się obecność komórek nowotworowych wskazujących na raka płaskonabłonkowego szyjki macicy naciekającego okoliczne tkanki.

Gość 6 tc
Dzwonię cały czas do mojego ginekologa, ale już jest weekend i nie odbiera. Najbardziej mnie martwi, czy taki wynik zagraża ciąży. Nie mogę przestać o tym myśleć. P.S. Z tego wszystkiego zamiast pseudonim napisać drażetka to napisałam w temacie.

Gość gość
Myślę że nie taki diabeł straszny jak go malują, napewno lekarz wdroży Ci leczenie i w następnym badaniu wyjdzie Ci I albo II. Nie martw sie na zapas.Przez weekend niczego nie załatwisz a w poniedziałek do lekarza koniecznie.

Gość 6 tc
Udało mi się dostać w sobotę do innego ginekologa - wspaniała kobieta i specjalistka. Zrobiła jeszcze raz cytologie i USG. Na razie nie kazała się denerwować, wszystko wyjaśniła i cierpliwie odpowiadała na każde pytanie... maleństwo rozwija się prawidłowo. Zrobione zdjęcia z pomiarami na bardzo dobrym sprzęcie (wysokiej rozdzielczości) i posłuchałam bicie serduszka maleństwa.