Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak ubezwlasnowolnic osobe ktora jest agresywna

Polecane posty

Gość gość

Mój brat jest osobą agresywną. Od prawie 2 lat mieszka sam z moim ojcem. Ojciec robi za jego sługę. Gotuje, sprząta, robi papierosy, dosłownie wszystko. Brat ma stwierdzoną padaczkę, jednak nie ma to p odłoża psychicznego. Jest osobą całkiem zdrową na umyśle. Czasami twierdzi, że np. nie może się zkoncentrować i z byle powodu każe się zawozić do szpitala psychiatrycznego. W wypisach ze szpitala ma napisane, że wulgarnie odnosi się do personelu i jest pretensjonalny. Raz nawet wyrzucono go ze szpitala, ponieważ był zdrowy, a mimo tego awanturował się i nie chciał opuścić szpitala. Kiedy ojciec zrobi coś nie po jego myśli, brat niszczy rzeczy w mieszkaniu a nawet bije ojca. Kiedy mama żyła, jej również złamał nos, za co dostał zawiasy. Raz nawet zdarzyło się, że w środku nocy wybił szybę w drzwiach od jej pokoju. Chcielibyśmy go ubezwłasnowolnić i umieścić w jakimś zamkniętym zakładzie. Jak to zrobić?

Gość gość
Ja i moja siostra ubezwłasnowolniłyśmy naszą mamę tylko u nas była zupełnie inna sytuacja mama jest obłożnie chora zdana zupełnie na pomoc osób trzecich.Takie sprawy załatwia się sądownie składa się wniosek do sądu rodzinnego ale samemu to piekielnie trudno najlepiej poszukać prawnika który ułoży takie pismo za nas.Tylko jeżeli ty piszesz że brat jest zupełnie zdrowy na umyśle to obawiam się że same zachowania agresywne to za mało do ubezwłasnowolnienia.Prędzej sąd może nakazać właśnie leczenie w zakładzie zamkniętym.Pamiętaj tez że osobie ubezwłasnowolnionej przyznaje se osobę która jest jego opiekunem prawnym najczęściej kogoś z bliskiej rodziny.Wtedy ta osoba staje się odpowiedzialna za wszystkie czyny chorego nie wiem czy chcesz takiej odpowiedzialności.