Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czemu powinno sie modlic swoimi slowami a nie formulkami

Polecane posty

Gość gość

Dlaczego?

Gość PrawaeTywae
Bo jak sie modlisz formulkami to tak samo jakbys poszla do kolezanki i jej powiedziala Ladnie dzis wygladasz, do jutra. Na drugi dzien znowu bys przyszla znowu i powiedziala Ladnie dzis wygladasz, do jutra. Kolejny dzien to samo i nastepne dni tez. :) Tak samo z pacierzami-formulkami. Codziennie mowisz to samo Bogu do znudzenia.

Gość PrawaeTywae
czesc :) No Jezus sam nauczyl apostolow modlitwy Ojcze nasz. ale jezeli ktos sie codziennie tylko modli ojcze nasz, ojcze nasz i tak w kolko to nie ma sensu :) Na grupie domowej mielismy taki temat ostatnio.

ja głównie modlę się własnymi słowami, ale jak odmawiam "formułki" to jakoś mi tak bezpiecznie. bo może jak się modlę własnymi słowami to proszę o coś, o co nie powinnam...

Gość gość
modlitwa spontaniczna..

Gość ksiondz probożdż
jeszcze modlitw nie widzieliście, tłumoki bez szkoły 🖐️ :classic_cool:

Gość PrawaeTywae
Jesli ktos ma relacje z Bogiem i o cos prosi to nie moze byc nic zlego, bo pochodzi ta "potrzeba" od Boga, no a jesli nie to Bóg nie wysłucha tej prosby, pokaze ze to nie jest dobre.

PrawaTywa to dobrze wyjaśniła, bez sensu jest klepanie formułek bo wtedy nie nawiązujesz więzi z Bogiem. Pamiętam jak w podstawówce musieliśmy chodzić do koscioła na tzw pierwsze piątki, to była katorga. Trzeba było klęczeć pół godziny albo i dłużej / kolana mnie strasznie bolały i czasem to łzy miałam w oczach z bólu/ i co chwilę powtarzanie tego samego...aż mnie ciary przechodzą na samo wspomnienie

Gość gość
klepiąc zdrowaśki można w tym samym czasie myśleć o tym co zrobić na obiad, czy że ma się ochotę przelecieć sąsiadkę. Nie dziwota, że Bogu się taka modlitwa nie podoba.

Gość PrawaeTywae
Essie - dokladnie. Albo taka modlitwa co sie wstawalo i klekalo na przemian i powtarzalo ta sama modlitwe kilakdziesiat razy. Bodajze rozaniec, ale nei mam pewnosci - To dla mnie zawsze bylo niepojęte :) Ale katolickie obrzedy zawsze byly dla mnie nie zrozumiale.

Gość ksiondz plepan
to se poczytaj o tych obrzędach to zrozumiesz. pastora zapytaj powinien wiedziec cos o tym 🖐️

Gość PrawaeTywae
Katolickie proby sprowokawania nie robia na mnie wrazenia :)

Gość PrawaeTywae
Jako dziecko zostałam ochrzczona w kosciele katolickim, a potem poslana do komunii. I na tym sie zakonczyla moja kareria koscielna :) Wtedy nie rozumialam kim jest Jezus itp. Myslalam ze Bog to starzec z broda ktory czeka na nasze potkniecie by nas pograzyc. Pozniej mialam epizod ateistki. A w koncu zaczelam sie modlic i trafilam do Zboru, tam dopiero zrozumialam kim jest Jezus, kim jest Bog, na czym polega wiara i zbawienie :) Kosciol Katolicki mi tego nie umial wytlumaczyc. pamietam jak na religii w podstawowce ksiadz wstawil mi uwage bo go o cos pytalam a on nie znal odpowiedzi.

Gość PrawaeTywae
Gdy chodzilam na rozaniec, droge krzyzowa i te wszystkie obrzedy nie czulam tam Boga, to nie było to czego oczekiwałam od wiary, pozatym ludzie - szczegolnie starsze dewockie babcie - tylko patrzyly i komentowaly kto jak sie ubral i na pokaz sie modlily a po wyjsciu z kosciola komentowaly innych. a w Zborze spotkalam zupelnei innych ludzi, tam spotkalam dopiero przyjaciol i ludzi ktorzy modlili sie dla siebie nie dla sasiadki z lawki.

Gość wikktorrr
wale konia doopom :classic_cool:

Gość ksiodz juzek
to nie prowokacja, poczytaj to zrozumiesz sens tych obrzędów.

Gość ksiodz juzek
Nadolski, Liturgika, poszukaj a łatwo znajdziesz. 🖐️

Gość PrawaeTywae
No oczywiscie ze wszyscy nie. Kiedys bylam w parafii mojej ciotki, tam bylo zupelnie inaczej. Ale u mnie bylo tak jak opsialam :) A w Zborze od razu poczulam sie jak u siebie, i zostalam milo przyjeta, powitana przez zborownikow.

Gość ministrante
pierdze ryjem :classic_cool:

Gość ministrante
mam osobistą więź z Bogiem a jeszcze bardziej osobistą z tatełe :classic_cool:

Gość PrawaeTywae
W zborze najbardziej mi sie spodobały darmowe pierogi i po 3 dolary na miesiąc od braci z USA. Za Gierka to było coś.

Gość PrawaeTywae
W Zborach jest przedewszystkim mniej wiernych. Zbory liczace ponad 1000 wiernych sa rzadkoscia, bo taka jest w zborach "tradycja" ze powinni sie wszyscy znac, jak w domu :) No a pozatym kawiarenka zborowa otwierana po nabozenstwie. I to co lubie najbardziej - grupy domowe - na ktorych spotykamy sie w grupach kilku - kilkunastoosobowych. I nie ma u nas konwenansow typ pan pani :) tylko po imieniu a jak ktos znacznie starszy to siostro / bracie

Gość PrawaeTywae
Drogi podszywie od 3 dolarow - chyba pomyliles mnie ze swiadkiem jehowy bo to oni dostaja paczki z zagranicy :)