Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zbudujędom

Poradźcie jaki dom

Polecane posty

Gość zbudujędom

Na wiosnę zamierzam rozpocząć budowę własnego domu. Chcę skorzystać z gotowego projektu i znajomy polecił mi architektkę z Pabianic, bo to moje okolice. Co myślicie o tych domach? http://firmament.com.pl/portfolio?id=12 Najbardziej podoba mi się przedostatni projekt. A Wam?

Gość gość
dom który ci się podoba jest bardzo ładny ale ja bym postawiła raczej na ostatni w drugim rzędzie (po prawo), bo jest bardziej subtelny :)

Gość tylżycka0
Dom to poważna inwestycja więc gratuluję odwagi :) Projekt który wybrałaś/eś jest b. fajny

Gość 768029_91
żaden...preferuję parterowe

Gość Gabryysiaa
skoro już jest taki temat to mam do was pytanie bo na pewno sie orientujecie w temacie. Jestesmy zmuszeni z męzem się wyprowadzić, planujemy budowe domu. Mamy obecnie 160 tysięcy i planujemy kredyt na wykończenie. Dom ma być mały - około 80 metrów, bez garażu, bez podpiwniczenia, z poddaszem bądź bez. i tu pytanie... obawiam się mega kosztów związanych z budową.... chcemy zrobic to jak najmniejszym kosztem, ale wiadomoze nie zawsze się tak da.... proszę o odpowiedzi osób doświadczonych, czy 200 tysięcy to o wiele za mało?

Gość Gabryysiaa
no prosze podpowiedzcie

Gość zbudujędom
Gabrysiu, Jeśli dom nie ma być jakiś wielki to powinno wystarczyć. Wszystko zależy od materiałów z których chcecie go zbudować, czy będziecie korzystać z usług architekta czy też nie no i koszt ekipy budowlanej. :)

Gość gość
brzydactwa :o że też ludzie nie mają żadnego poczucia estetyki...

Gość gość
rzeczywiscie, paskudne te domy w projekcie :)

Gość gość
a co wam się w nich nie podoba?? moim zdaniem są całkiem spoko

Gość gość
wiele osób uwaza, ze budowa domu to jakies masakrycznie wielkie koszty.. oczywiscie jest to duzy koszt, w końcu dom to nei bułka ale bez pzresady! porównując postawienie i wykończenie domu 80-100 m to mniejszy koszt niz kupienie i urzadzenie mieszkania o tym metrazu :)

Gość zbudujędom
To prawda! A już na pewno koszt zakupienia domu jest stosunkowo tańszy od permanentnego życia na wynajmie, bo wynajmujący się bardzo cenią...Ostatnio za 2 pokojowe mieszkania w Łodzi ludzie śpiewali mi około 1000zł za sam wynajem plus oczywiście opłaty.

Gość Gabryysiaa
dziękuje autorko za odpowiedz :) a co byś powiedziała na ten projekt? http://z500.pl/projekt/7/Z7,maly-dom-z-dachem-dwuspadowym-ekonomiczny-funkcjonalny-i-praktyczny.html czy w takim razie to wtedy my decydujemy o wyborze materiałów?

Gość Gabryysiaa
ten projekt który wstawiłam to szacunkowy koszt netto 160 tysięcy :/ i nie wiem czy te szacunkowe koszty to raczej zawyżone czy zaniżone? obawiam się że nam po prostu braknie na budowę....

Gość gość
Po co komu dom 80 metrów?

Gość Gabryysiaa
jak to po co? bo nie rozumiem pytania.... nie potrzebuje wielkiej hawiry... całe życie mieszkałam w mieszkaniu 70 metrów, i dla mnie było aż za wielkie, nie mamy z męzem dzieci, a w przyszłośc**planujemy jedno.

Gość Gabryysiaa
a poza tym działke pod budowe mamy dość dużą, duży ogród z sadem...

Gość prawictwo pospolite128
na projekty jakie dajesz 200 tys zł to za mało .. One wcale nie sa takie tanie .. Ale da sie wybudować dom o powierzchni okolo 80 m2 za 200 tys tylko z tanszych materiałów

Gość gość
No dla mnie niepojęte, nie zawracałabym sobie d**y budową 80 metrów.

Gość zbudujędom
Małe i przytulne domki też mają swój urok, więc ja Gabrysię popieram w pełni. Chociaż ja myślałam o powierzchni 180-200m2. Do wydania mam maksymalnie 390tys, ale chciałabym w tej kwocie zmieścić się także z meblami...:)

Gość zbudujędom
Małe i przytulne domki też mają swój urok, więc ja Gabrysię popieram w pełni. Chociaż ja myślałam o powierzchni 180-200m2. Do wydania mam maksymalnie 390tys, ale chciałabym w tej kwocie zmieścić się także z meblami...:)

80 m2 to moim zdaniem równiez za mało .. Według mnie idealna wielkośc domu powinna miec około 93 m2 Dlaczego tyle ? Bo dom 140 m2 jest droższy w ogrzewaniu .. Rachunki za ogrzewanie beda wieksze 80 m2 to za mało .. JAkbym sam miał budowac to szukałbym projektu który ma 95 m2 . Mam nadzieje ze pomogłem

Gość zbudujędom
prawictwo pospolite128, Fajny też ten projekt jest. ;)

Gość Gabryysiaa
gościu z 12.03 ----> gdybyś nie miał/a żadnego dachu nad głową a kwotę nie wielką to byś się zdecydowała na byle jaki metraż.... zbudujędom ----> najważniejsze dla mnie to aby mieć własny przytulny kąt. nie lubię dużych pomieszczeń. 22 lata mieszkałam w 70 metrach, ostatnio przez 3 lata w 90 metrach i "dusiłam" się w tej dużej przestrzeni. każdy ma swój własny gust i lubi co innego. dziękuje za miłe słowa :) a proszę autorko, napisz mi: podpisując już dokładnie umowę z ekipą budowlaną, można zrobić to w ten sposób, że mówię: mam 200 tysięcy - "wybudujcie mi za to dom, macie zmieścić się w takich kosztach" - czy tak to wygląda?

Gość zbudujędom
To zależy od ekipy, Gabrysiu. Najlepiej korzystać usług takiej z polecenia, jeśli posiadasz taką możliwość. Wtedy masz wieksza pewność, że zrobią to dobrze. Na Twoim miejscu bym nie zdradzała całego budżetu. Najpierw poprosiłabym ekipę o wycenę, a potem bym podała odrobinę zaniżoną kwotę jaką dysponuje, bo ważne jest by zostawić sobie rezerwy finansowe na jakieś nieoczekiwane wydatki. :)

Gość Gabryysiaa
rozumiem, dziękuje za wszystkie rady :)

Gość zbudujędom
Nie ma za co i polecam się na przyszłość ;)

95 m2 to najbardziej rozsądna wielkosc .Zawsze dodatkowe metry moga sie przydac w przyszlosci.. Natomiast 200 m2 maja 2 minusy :. drogie ogrzewanie ( a ogrzewanie to najwiekszy koszt utrzymania domu) - puste pokoje w których nikt nikt nie przebywa

Gość Gabryysiaa
zbudujedom ---> a czy mogła bym prosić jakiegoś maila do ciebie, w razie gdybym miała jeszcze jakieś pytania? mój mail to: marczam@onet.pl to prosiła bym o wiadomosc na maila to bede miała twój adres zachowany :)