Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Likwidacj firmy a macierzyński

Polecane posty

Gość gość

Witam, czy może mi ktoś powiedzieć czy dobrze wyczytałam z przepisów? Otoż obecnie jestem w ciązy - to dopiero poczatek termin porodu sierpień Do końca roku jeszcze raczej na pewno szef firme pociągnie a później chyba pójdzie na emeryturę - znaczy emeryturę ma już od 3 lat ale dalej pracuje Otóż czy jak w grudniu zamknie firmę to będę dostawał zasiłek z ZUS przez rok?

Gość gość
Tak będziesz, bo zasiłek wypłaca zus, chyba że szef ogłosi upadłość.

Gość gość
Upadłośc na pewno nie...ale obawiam się, że z końcem roku może po prostu zamknąć firmę - bo ma już 68 lat... Ja pracuję w tej firmie już 7 lat..nigdy nie byłam na żadnym chorobowym.. Czyli jak urodzę w sierpniu...to nawet jak szef w grudniu zamknie firmę to do następnego sierpnia będę dostawała zasiłek tak?

Gość gość
Moglo sie cos pozmieniac, bo juz troche czasu minelo odkad bylam w podobnej sytuacji. Moja firma padla gdy bylam na maciezynskim i placil zus, a po tym przyslugiwalby mi normalny zasilek dla bezrobotnych.

Gość gość
Dostaniesz na pewno zasiłek macierzyński, ja jestem w podobnej sytuacji. Jestem na macierzyńskim od listopada 2013, umowa o pracę rozwiązana 31.12.2013 z powodu likwidacji zakładu pracy. Zus normalnie wypłacił mi zasiłek za styczeń i będzie płacił do listopada. Najlepiej idź od razu na roczny macierzyński, bo przy półrocznym nie będziesz miała gdzie go przedłużyć. Zawsze mąż może przejąć część urlopu. Po macierzyńskim w tym przypadku przysługuje zasiłek dla bezrobotnych

Gość gość
Ja parę miesięcy temu byłam w podobnej sytuacji. Będzie Ci się należał zasiłek macierzyński od ZUS-u,tylko musisz do nich zanieść świadectwo pracy i musi w nim być napisane,że przebywasz na urlopie macierzyńskim lub rodzicielskim. Tylko wychowawczego rzecz jasna nie możesz wziąść. A potem należy się zasiłek dla bezrobotnych.