Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinga_23232

Nie działa internet na komputerze

Polecane posty

Gość kinga_23232

Witam, kto pomoże, gdzie sprawdzić ? W jakich ustawieniach dlaczego mi internet nie działa ?

Gość informatyk_wlkp
puść pinga na brame i sprawdz czy odpowiada, jesli tak, to zrób to samo, ale na DNS ping adres_bramy

Gość kinga_23232
A jak sprawdzić jaki mam adres bramy albo dns ?

Gość kinga_23232
A jak sprawdzić jaki mam adres bramy albo dns ?

Gość informatyk_wlkp
CMD: ipconfig /all W wybranym połączeniu przewodowym, bądz bezprzewodowym, bo nie napisałaś, którym się łączysz musisz odszukać te adresy.

Gość kinga_23232
Łączę się kabelkiem od routera do komputera. Niestety nie mam wcale adresów, pokazuje mi jakieś dziwne IP 169.254.1.22 Sprawdzałam na laptopie i tam mam: 192.168.1.1 - brame Co jest ? Dodam, że to nowy komputer jest i po prostu podpięłam go po router kabelkiem do karty sieciowej. Myślałam ze bedę mieć internet.

Gość informatyk_wlkp
A jaki to router? Być może masz jakąs ACLke na MACi, albo po prostu nie jest włączone DHCP i przydzieliło ci adres standartowy, który mówi o tym, że nie dostałaś adresów z routera. Spróbuj podać adresy a ręki, ale pamiętaj aby adres IP wpisać np 192.168.1.12, o ile ktoś nie ograniczył hostów na routerze.

Gość kinga_23232
A jak zalogować się na router, żeby to sprawdzić ?

Gość informatyk_wlkp
W przeglądarce wpisujesz adres bramy czyli w Twoim przypadku 192.168.1.1 Ale musisz z nać hasło. Podejrzewam ze login to standard pewnie "admin" ale hasło ? ps. spróbuj tez : admin Jaki to router ?

Gość kinga_23232
Ok, wpisałam te adresy z laptopa do komputera i działa już internet. Oczywiście dałam IP o jeden większe od tego co w laptopie. A to w telefonie tez widocznie musze te adresy wpisać, bo niby sie z wifi połącze, ale nie moge wejsc do intenetu ? Tylko nie wiem gdzie to wpisac ? Router to TP-Link - weszłam na jakąs stronę po adresie bramy, wpisałam admin admin i weszło mi na jakąs stronę, gdzie jest napisane: Quick Setup, WAN, LAN, Port Forwarding Firewall itp

Gość informatyk_wlkp
To widocznie nie masz włączonego DHCP. Włącz sobie to w sekcji LAN, skoro już się zalogowałaś do tego routera, i tam musi być cos takiego jak SERWER DHCP: powinno być: ENABLED Od tego momentu router sam przydzieli ci adresy. Te które wpisałaś na stałe do komputera, bo w laptopie juz mieć musiałaś na stałe to je tak zostaw. Możesz też sprawdzić, równiez w sekcji LAN na routerze, jaki masz zakres adresów przypisany. To powinno byc w sekcji: DHCP IP START: wartość DHCP IP END: wartość: Zapewnij aby było tam conajmniej tyle adresów ile potrzebujesz. Załóżmy ze start to 2 a end to 15

Gość kinga_23232
Super, wszystko działa. Dzięki wielkie informatyk_wlkp. Jak ja ci sie odwdzięczę :)

Gość informatyk_wlkp
Spoko. Łykniesz i bedzie si

Gość kinga_23232
ok, nie ma sprawy. Dzieki raz jeszcze.